Klasszikus

Tangóbolondok találkozója

2004.02.25. 00:00
Ajánlom
Nyugat-Európában már nem számít újdonságnak egy olyan rendezvény, amelyet február 27-e és 29-e között rendez meg első ízben Budapest. A Millenáris Park fogadja be három napra Párizstól Belgrádig mindazokat, akik táncolják, tanítják, játsszák az argentin tangót, és azokat is, akik meg szeretnének ismerkedni vele.

Első igazán nagyszabású tangófesztiválunk programját a Pesti Tangó Klub Alapítvány állította össze. Egy ilyen találkozó célja, hogy becsábítsa az utcáról az argentin tangóról talán csak az Evitából értesülő nagyérdeműt, de azoknak is színvonalas műsorokat kínál, akik már azt is tudják, Argentínában nem vörös rózsával a szájban táncolják a tangót.
Nyugat-Európát a Buenos Airesben tangóimprovizációs versenyt nyert Veronique Bouscasse–Thierry Le Cocq páros képviseli, akik fellépnek a 27-én este 8-kor kezdődő kétórás tangóshow-ban, aztán 28–29-én középhaladó és haladó szintű órákat tartanak. A péntek esti fesztiválindító rendezvényen természetesen Kelet-Európa is jelen lesz a színpadon. A zenét az Astor Piazzollát és Budapestet egyaránt jól ismerő belgrádi Beltangó quartett szolgáltatja, érzéki-fátyolos hangját Vámos Veronika adja hozzá. Nagyjából mindenki fellép, akinek köze van a magyar show-tangóhoz. A többszörös világbajnok Bánhidi Petra és Budai László páros mellett a milongák, vagyis argentintangó-táncházak autentikus hangulatát idéző Kovács Nóra– Szöllősi András táncospár is szerepel, sőt, ők tanfolyamot is tartanak kezdőknek. Az est talán legkülönösebb párosa Megyeri László és Stefan Osnowski lesz, a magyar közönségnek egyelőre szokatlan férfitangót adnak elő. A fesztivál szombat délelőtt 10 órától a legkisebbeket is várja akrobatikus gauchóbemutatóval, mely a mi csikós-gulyás ostorpattogtatós műsorainkhoz hasonlítható. Közben empanadát, hússal töltött, olajban sült táskákat tanulhatnak készíteni kicsik és nagyok, s a végén egy argentin mesét dramatizálhatnak az Évkerék Társulattal.

A nagyérdemű is táncolhat

Természetesen mindhárom este tangózhat is a nagyérdemű. Pénteken és szombaton 22 órától Roland Sardison, a berlini alternatív tangós lemezlovas keveri a zenét, vasárnap pedig 18 órától a cigányzenét játszó Kalla Sándor és népi zenekara és a Canaro Duo húzza majd a tangót.
A rendezvény zenei csúcspontja a szombaton 20 órakor fellépő belgrádi Boris Kovac és zenekara, a LaDaABa Orchest The Last Balkan Tango (Az utolsó Balkán-tangó) című koncertje lesz. Kovac magyar, vajdasági, szerb, román, török és argentin kulturális elemeket, kortárs zenét, etnodzsesszt és tangót ötvöző muzsikája valószínűleg a leghidegebb vérűeket is elgondolkodtatja a zene apokaliptikus hatásáról.

Boris Kovac, a LaDaABa Orchest Budán

Igazi kelet-európai argentin tangó. Nem fog disszonánsnak tűnni ez az állítás, ha meghalljuk Boris Kovac és bohóctársulatra emlékeztető nevű, a LaDaABa Orchest zenekarának játékát. Hisz a tangót nyugodtan felfoghatjuk interkontinentális képződménynek is, mivel rongyos európai, afrikai és dél-amerikai bevándorlók kocsma- és bordélyszagú, eredendő bűnben fogant gyermekeként született.
A tangót hol istenítette, hol pedig majdnem elfelejtette a világ, és valahogy mindig olyan korszakokban találnak rá kontinensek, országok és az egyes emberek is, amikor nagy trauma után újra kell definiálniuk önmagukat. Argentínában is ez történt a nyolcvanas években, amikor az ország végre megszabadult diktátoraitól, és megpróbálta összerakni romjaiból az identitását.
És ugyanez történt a délszláv válság után Boris Kovaccsal. A 2000-ben megalakított La Danza Apocalyptica Balcanica (LaDaABa) Orchest, vagyis Apokaliptikus Balkántangó névre keresztelt zenekar szaxofonosa és vezetője Újvidéken született magyar–szerb családban, majd a háború kitörése után emigrált, és éveket élt Olaszországban, Ausztriában és Szlovéniában. Ma újra otthon zenél, s azt állítja (Magyar Narancs, 2003), a saját hazájában is emigránsnak érzi magát.
Elsősorban közép-európai figura, akit a régió kulturális közege éltet (vagy inkább ő élteti azt?), Kelet és Nyugat közt áll, épp ezért lehet emblematikus alakja a hétvégi Kelet–Nyugat Tangófesztiválnak, ahol a The Last Balkan Tango című lemezükkel fognak koncertezni. A harmonikára, klarinétra, hegedűre, gitárra, dobra és nem utolsósorban Kovac szaxofonjára írt zene olyan hangulatot teremt, mintha Emir Kusturica Undergroundjának az a gyönyörű jelenete elevenedne még és nőne koncertté, amelyben Belgrád bombázása közben Natalija és Marco a légópince fölött egy tangóban egymásra talál.

A programról bővebben a www.tango.hungary.org honlapon olvashatnak az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.