Klasszikus

Tangóbolondok találkozója

2004.02.25. 00:00
Ajánlom
Nyugat-Európában már nem számít újdonságnak egy olyan rendezvény, amelyet február 27-e és 29-e között rendez meg első ízben Budapest. A Millenáris Park fogadja be három napra Párizstól Belgrádig mindazokat, akik táncolják, tanítják, játsszák az argentin tangót, és azokat is, akik meg szeretnének ismerkedni vele.

Első igazán nagyszabású tangófesztiválunk programját a Pesti Tangó Klub Alapítvány állította össze. Egy ilyen találkozó célja, hogy becsábítsa az utcáról az argentin tangóról talán csak az Evitából értesülő nagyérdeműt, de azoknak is színvonalas műsorokat kínál, akik már azt is tudják, Argentínában nem vörös rózsával a szájban táncolják a tangót.
Nyugat-Európát a Buenos Airesben tangóimprovizációs versenyt nyert Veronique Bouscasse–Thierry Le Cocq páros képviseli, akik fellépnek a 27-én este 8-kor kezdődő kétórás tangóshow-ban, aztán 28–29-én középhaladó és haladó szintű órákat tartanak. A péntek esti fesztiválindító rendezvényen természetesen Kelet-Európa is jelen lesz a színpadon. A zenét az Astor Piazzollát és Budapestet egyaránt jól ismerő belgrádi Beltangó quartett szolgáltatja, érzéki-fátyolos hangját Vámos Veronika adja hozzá. Nagyjából mindenki fellép, akinek köze van a magyar show-tangóhoz. A többszörös világbajnok Bánhidi Petra és Budai László páros mellett a milongák, vagyis argentintangó-táncházak autentikus hangulatát idéző Kovács Nóra– Szöllősi András táncospár is szerepel, sőt, ők tanfolyamot is tartanak kezdőknek. Az est talán legkülönösebb párosa Megyeri László és Stefan Osnowski lesz, a magyar közönségnek egyelőre szokatlan férfitangót adnak elő. A fesztivál szombat délelőtt 10 órától a legkisebbeket is várja akrobatikus gauchóbemutatóval, mely a mi csikós-gulyás ostorpattogtatós műsorainkhoz hasonlítható. Közben empanadát, hússal töltött, olajban sült táskákat tanulhatnak készíteni kicsik és nagyok, s a végén egy argentin mesét dramatizálhatnak az Évkerék Társulattal.

A nagyérdemű is táncolhat

Természetesen mindhárom este tangózhat is a nagyérdemű. Pénteken és szombaton 22 órától Roland Sardison, a berlini alternatív tangós lemezlovas keveri a zenét, vasárnap pedig 18 órától a cigányzenét játszó Kalla Sándor és népi zenekara és a Canaro Duo húzza majd a tangót.
A rendezvény zenei csúcspontja a szombaton 20 órakor fellépő belgrádi Boris Kovac és zenekara, a LaDaABa Orchest The Last Balkan Tango (Az utolsó Balkán-tangó) című koncertje lesz. Kovac magyar, vajdasági, szerb, román, török és argentin kulturális elemeket, kortárs zenét, etnodzsesszt és tangót ötvöző muzsikája valószínűleg a leghidegebb vérűeket is elgondolkodtatja a zene apokaliptikus hatásáról.

Boris Kovac, a LaDaABa Orchest Budán

Igazi kelet-európai argentin tangó. Nem fog disszonánsnak tűnni ez az állítás, ha meghalljuk Boris Kovac és bohóctársulatra emlékeztető nevű, a LaDaABa Orchest zenekarának játékát. Hisz a tangót nyugodtan felfoghatjuk interkontinentális képződménynek is, mivel rongyos európai, afrikai és dél-amerikai bevándorlók kocsma- és bordélyszagú, eredendő bűnben fogant gyermekeként született.
A tangót hol istenítette, hol pedig majdnem elfelejtette a világ, és valahogy mindig olyan korszakokban találnak rá kontinensek, országok és az egyes emberek is, amikor nagy trauma után újra kell definiálniuk önmagukat. Argentínában is ez történt a nyolcvanas években, amikor az ország végre megszabadult diktátoraitól, és megpróbálta összerakni romjaiból az identitását.
És ugyanez történt a délszláv válság után Boris Kovaccsal. A 2000-ben megalakított La Danza Apocalyptica Balcanica (LaDaABa) Orchest, vagyis Apokaliptikus Balkántangó névre keresztelt zenekar szaxofonosa és vezetője Újvidéken született magyar–szerb családban, majd a háború kitörése után emigrált, és éveket élt Olaszországban, Ausztriában és Szlovéniában. Ma újra otthon zenél, s azt állítja (Magyar Narancs, 2003), a saját hazájában is emigránsnak érzi magát.
Elsősorban közép-európai figura, akit a régió kulturális közege éltet (vagy inkább ő élteti azt?), Kelet és Nyugat közt áll, épp ezért lehet emblematikus alakja a hétvégi Kelet–Nyugat Tangófesztiválnak, ahol a The Last Balkan Tango című lemezükkel fognak koncertezni. A harmonikára, klarinétra, hegedűre, gitárra, dobra és nem utolsósorban Kovac szaxofonjára írt zene olyan hangulatot teremt, mintha Emir Kusturica Undergroundjának az a gyönyörű jelenete elevenedne még és nőne koncertté, amelyben Belgrád bombázása közben Natalija és Marco a légópince fölött egy tangóban egymásra talál.

A programról bővebben a www.tango.hungary.org honlapon olvashatnak az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.