Klasszikus

Tangóbolondok találkozója

2004.02.25. 00:00
Ajánlom
Nyugat-Európában már nem számít újdonságnak egy olyan rendezvény, amelyet február 27-e és 29-e között rendez meg első ízben Budapest. A Millenáris Park fogadja be három napra Párizstól Belgrádig mindazokat, akik táncolják, tanítják, játsszák az argentin tangót, és azokat is, akik meg szeretnének ismerkedni vele.

Első igazán nagyszabású tangófesztiválunk programját a Pesti Tangó Klub Alapítvány állította össze. Egy ilyen találkozó célja, hogy becsábítsa az utcáról az argentin tangóról talán csak az Evitából értesülő nagyérdeműt, de azoknak is színvonalas műsorokat kínál, akik már azt is tudják, Argentínában nem vörös rózsával a szájban táncolják a tangót.
Nyugat-Európát a Buenos Airesben tangóimprovizációs versenyt nyert Veronique Bouscasse–Thierry Le Cocq páros képviseli, akik fellépnek a 27-én este 8-kor kezdődő kétórás tangóshow-ban, aztán 28–29-én középhaladó és haladó szintű órákat tartanak. A péntek esti fesztiválindító rendezvényen természetesen Kelet-Európa is jelen lesz a színpadon. A zenét az Astor Piazzollát és Budapestet egyaránt jól ismerő belgrádi Beltangó quartett szolgáltatja, érzéki-fátyolos hangját Vámos Veronika adja hozzá. Nagyjából mindenki fellép, akinek köze van a magyar show-tangóhoz. A többszörös világbajnok Bánhidi Petra és Budai László páros mellett a milongák, vagyis argentintangó-táncházak autentikus hangulatát idéző Kovács Nóra– Szöllősi András táncospár is szerepel, sőt, ők tanfolyamot is tartanak kezdőknek. Az est talán legkülönösebb párosa Megyeri László és Stefan Osnowski lesz, a magyar közönségnek egyelőre szokatlan férfitangót adnak elő. A fesztivál szombat délelőtt 10 órától a legkisebbeket is várja akrobatikus gauchóbemutatóval, mely a mi csikós-gulyás ostorpattogtatós műsorainkhoz hasonlítható. Közben empanadát, hússal töltött, olajban sült táskákat tanulhatnak készíteni kicsik és nagyok, s a végén egy argentin mesét dramatizálhatnak az Évkerék Társulattal.

A nagyérdemű is táncolhat

Természetesen mindhárom este tangózhat is a nagyérdemű. Pénteken és szombaton 22 órától Roland Sardison, a berlini alternatív tangós lemezlovas keveri a zenét, vasárnap pedig 18 órától a cigányzenét játszó Kalla Sándor és népi zenekara és a Canaro Duo húzza majd a tangót.
A rendezvény zenei csúcspontja a szombaton 20 órakor fellépő belgrádi Boris Kovac és zenekara, a LaDaABa Orchest The Last Balkan Tango (Az utolsó Balkán-tangó) című koncertje lesz. Kovac magyar, vajdasági, szerb, román, török és argentin kulturális elemeket, kortárs zenét, etnodzsesszt és tangót ötvöző muzsikája valószínűleg a leghidegebb vérűeket is elgondolkodtatja a zene apokaliptikus hatásáról.

Boris Kovac, a LaDaABa Orchest Budán

Igazi kelet-európai argentin tangó. Nem fog disszonánsnak tűnni ez az állítás, ha meghalljuk Boris Kovac és bohóctársulatra emlékeztető nevű, a LaDaABa Orchest zenekarának játékát. Hisz a tangót nyugodtan felfoghatjuk interkontinentális képződménynek is, mivel rongyos európai, afrikai és dél-amerikai bevándorlók kocsma- és bordélyszagú, eredendő bűnben fogant gyermekeként született.
A tangót hol istenítette, hol pedig majdnem elfelejtette a világ, és valahogy mindig olyan korszakokban találnak rá kontinensek, országok és az egyes emberek is, amikor nagy trauma után újra kell definiálniuk önmagukat. Argentínában is ez történt a nyolcvanas években, amikor az ország végre megszabadult diktátoraitól, és megpróbálta összerakni romjaiból az identitását.
És ugyanez történt a délszláv válság után Boris Kovaccsal. A 2000-ben megalakított La Danza Apocalyptica Balcanica (LaDaABa) Orchest, vagyis Apokaliptikus Balkántangó névre keresztelt zenekar szaxofonosa és vezetője Újvidéken született magyar–szerb családban, majd a háború kitörése után emigrált, és éveket élt Olaszországban, Ausztriában és Szlovéniában. Ma újra otthon zenél, s azt állítja (Magyar Narancs, 2003), a saját hazájában is emigránsnak érzi magát.
Elsősorban közép-európai figura, akit a régió kulturális közege éltet (vagy inkább ő élteti azt?), Kelet és Nyugat közt áll, épp ezért lehet emblematikus alakja a hétvégi Kelet–Nyugat Tangófesztiválnak, ahol a The Last Balkan Tango című lemezükkel fognak koncertezni. A harmonikára, klarinétra, hegedűre, gitárra, dobra és nem utolsósorban Kovac szaxofonjára írt zene olyan hangulatot teremt, mintha Emir Kusturica Undergroundjának az a gyönyörű jelenete elevenedne még és nőne koncertté, amelyben Belgrád bombázása közben Natalija és Marco a légópince fölött egy tangóban egymásra talál.

A programról bővebben a www.tango.hungary.org honlapon olvashatnak az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.