Klasszikus

Tangóbolondok találkozója

2004.02.25. 00:00
Ajánlom
Nyugat-Európában már nem számít újdonságnak egy olyan rendezvény, amelyet február 27-e és 29-e között rendez meg első ízben Budapest. A Millenáris Park fogadja be három napra Párizstól Belgrádig mindazokat, akik táncolják, tanítják, játsszák az argentin tangót, és azokat is, akik meg szeretnének ismerkedni vele.

Első igazán nagyszabású tangófesztiválunk programját a Pesti Tangó Klub Alapítvány állította össze. Egy ilyen találkozó célja, hogy becsábítsa az utcáról az argentin tangóról talán csak az Evitából értesülő nagyérdeműt, de azoknak is színvonalas műsorokat kínál, akik már azt is tudják, Argentínában nem vörös rózsával a szájban táncolják a tangót.
Nyugat-Európát a Buenos Airesben tangóimprovizációs versenyt nyert Veronique Bouscasse–Thierry Le Cocq páros képviseli, akik fellépnek a 27-én este 8-kor kezdődő kétórás tangóshow-ban, aztán 28–29-én középhaladó és haladó szintű órákat tartanak. A péntek esti fesztiválindító rendezvényen természetesen Kelet-Európa is jelen lesz a színpadon. A zenét az Astor Piazzollát és Budapestet egyaránt jól ismerő belgrádi Beltangó quartett szolgáltatja, érzéki-fátyolos hangját Vámos Veronika adja hozzá. Nagyjából mindenki fellép, akinek köze van a magyar show-tangóhoz. A többszörös világbajnok Bánhidi Petra és Budai László páros mellett a milongák, vagyis argentintangó-táncházak autentikus hangulatát idéző Kovács Nóra– Szöllősi András táncospár is szerepel, sőt, ők tanfolyamot is tartanak kezdőknek. Az est talán legkülönösebb párosa Megyeri László és Stefan Osnowski lesz, a magyar közönségnek egyelőre szokatlan férfitangót adnak elő. A fesztivál szombat délelőtt 10 órától a legkisebbeket is várja akrobatikus gauchóbemutatóval, mely a mi csikós-gulyás ostorpattogtatós műsorainkhoz hasonlítható. Közben empanadát, hússal töltött, olajban sült táskákat tanulhatnak készíteni kicsik és nagyok, s a végén egy argentin mesét dramatizálhatnak az Évkerék Társulattal.

A nagyérdemű is táncolhat

Természetesen mindhárom este tangózhat is a nagyérdemű. Pénteken és szombaton 22 órától Roland Sardison, a berlini alternatív tangós lemezlovas keveri a zenét, vasárnap pedig 18 órától a cigányzenét játszó Kalla Sándor és népi zenekara és a Canaro Duo húzza majd a tangót.
A rendezvény zenei csúcspontja a szombaton 20 órakor fellépő belgrádi Boris Kovac és zenekara, a LaDaABa Orchest The Last Balkan Tango (Az utolsó Balkán-tangó) című koncertje lesz. Kovac magyar, vajdasági, szerb, román, török és argentin kulturális elemeket, kortárs zenét, etnodzsesszt és tangót ötvöző muzsikája valószínűleg a leghidegebb vérűeket is elgondolkodtatja a zene apokaliptikus hatásáról.

Boris Kovac, a LaDaABa Orchest Budán

Igazi kelet-európai argentin tangó. Nem fog disszonánsnak tűnni ez az állítás, ha meghalljuk Boris Kovac és bohóctársulatra emlékeztető nevű, a LaDaABa Orchest zenekarának játékát. Hisz a tangót nyugodtan felfoghatjuk interkontinentális képződménynek is, mivel rongyos európai, afrikai és dél-amerikai bevándorlók kocsma- és bordélyszagú, eredendő bűnben fogant gyermekeként született.
A tangót hol istenítette, hol pedig majdnem elfelejtette a világ, és valahogy mindig olyan korszakokban találnak rá kontinensek, országok és az egyes emberek is, amikor nagy trauma után újra kell definiálniuk önmagukat. Argentínában is ez történt a nyolcvanas években, amikor az ország végre megszabadult diktátoraitól, és megpróbálta összerakni romjaiból az identitását.
És ugyanez történt a délszláv válság után Boris Kovaccsal. A 2000-ben megalakított La Danza Apocalyptica Balcanica (LaDaABa) Orchest, vagyis Apokaliptikus Balkántangó névre keresztelt zenekar szaxofonosa és vezetője Újvidéken született magyar–szerb családban, majd a háború kitörése után emigrált, és éveket élt Olaszországban, Ausztriában és Szlovéniában. Ma újra otthon zenél, s azt állítja (Magyar Narancs, 2003), a saját hazájában is emigránsnak érzi magát.
Elsősorban közép-európai figura, akit a régió kulturális közege éltet (vagy inkább ő élteti azt?), Kelet és Nyugat közt áll, épp ezért lehet emblematikus alakja a hétvégi Kelet–Nyugat Tangófesztiválnak, ahol a The Last Balkan Tango című lemezükkel fognak koncertezni. A harmonikára, klarinétra, hegedűre, gitárra, dobra és nem utolsósorban Kovac szaxofonjára írt zene olyan hangulatot teremt, mintha Emir Kusturica Undergroundjának az a gyönyörű jelenete elevenedne még és nőne koncertté, amelyben Belgrád bombázása közben Natalija és Marco a légópince fölött egy tangóban egymásra talál.

A programról bővebben a www.tango.hungary.org honlapon olvashatnak az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Könyv

Zsigerien ismerős történetek Szöllősi Mátyás új könyvében

Feszes, izgalmas és jelenkori próza Szöllősi Mátyás új kötete, amely két elbeszélést tartalmaz. Párdarabok: az egyik kíméletlen gyomros jelenkorunk Magyarországáról. A másik viszont gyönyörű katarzis a figyelmes olvasó számára. Spoilermentes kritika.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus lemezajánló

Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenekiadónál jelent meg a Poor Clares of Arundel kóruslemeze, az apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek.
Klasszikus ajánló

Novemberben újra fiatal zenészeket hallgathatunk a Párbeszéd Házában

November 3-án folytatódik a fiatal művészek koncertsorozata: az előadáson Bach és Liszt művei is elhangzanak.
Klasszikus hír

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Klasszikus hír

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.