Klasszikus

Tangóharmónia

2004.11.15. 00:00
Ajánlom
A stilizált koncerttangó el sem képzelhető a harmonika édes-bús hangja nélkül. Érthető is, hogy a tangóharmonikáról, helyesebben bandoneonról ma reflexszerűen az argentin tangó és Astor Piazzolla (1921-1992) neve jut az eszünkbe.

Az instrumentum azonban nem huszadik századi találmány és nem is kimondottan argentin. Hangszertörténeti elődeinek tekinthetjük a harmóniumot, szájharmonikát, koncertinát. Maga a bandoneon egy 1845-ös németországi fejlesztésnek köszönheti létét: elnevezése tökéletesítőjének, Heinrich Bandnak a vezetéknevéből és az accordeon, azaz harmonika szónak az összeolvadásából származik.

A „Rheinländer” nevű modell került ki Argentínába, ahol hamarosan hihetetlen népszerűségre tett szert. A századforduló kávéházi, szórakozóhelyi zenekaraiban megszokottá vált a jellegzetes hangszín, és Buenos Aires kocsmáiban, bordélyaiban a zongora, hegedű és nagybőgő mellett bandoneon kísérte a tangókat. Rövidesen szólóhangszerként is megtalálta a helyét. Jól mutatja a hangszer közkedveltségét az olyan hízelgő fantázianév, mint például a „tangóharmonika tigrise”, amelyet Eduardo Arolas bandoneon-művészre ragasztott a köznyelv.

A bandoneon Astor Piazzolla közreműködésével vált a mindennapi koncertélet teljes értékű résztvevőjévé. Az általa „régi tangónak” nevezett eredeti stílust, amelyet ő is művelt Buenos Aires lokáljaiban, klasszikus és jazz elemekkel tette színesebbé, egyénibbé, piazzollásabbá. Összetéveszthetetlenné.

Az Alban Berg Quartett és Per Arne Glovigen bandoneonművész közös albumán is az ő szerzeményei a legkontúrosabbak. A CD címét adó Tango Sensations című kis szvit minden tétele egy-egy karakterdarab, amelyeket különleges effektek, a harmonika dobszólója, a cselló karistoló recsegése vagy a hegedű kéjes sikkantásai tesznek egyedivé. A vonósokkal kontrasztálva a bandoneon is sokkal élőbb, kifejezőbb lesz.

Nélkülük sem érdektelen, de nagy dózisban kicsit fárasztó. Érzelmi ingadozásai a szemlesütős imádattól a legrámenősebb kihívásig nem állnak össze folyamattá Aduardo Arolas vagy Julio de Caro műveiben. Ám nem biztos, hogy ezt az előadónak kell fölróni. A darabok rapszodikus felépítése kevés lehetőséget ad a világos vonalvezetésre.

Nem simulnak a döccenők Kurt Schwertsik Adieu Satie című öttételes szvitjében, a négy vonós, Günter Pichner, Gerhard Schulz, Thomas Kakuska és Valentin Erben (köz)belépésével sem. A groteszk ciklus a csudabogár francia komponista, Erik Satie előtt tiszteleg, némileg hátborzongató módon. Ahogy az a darabot ihlető zeneszerzőhöz méltó. Már a tételek címe is sokat mond, az utolsóé pl. Akrobatikus bohóckodás. Aztán egyszerre csak mintha eltörne a pózna, és a legváratlanabb pillanatban vége szakad a műnek.

Az album utolsó darabja ismét Piazzolla szerzeménye. A felvételen az az Alois Posch játszik nagybőgőn, aki Gidon Kramer Hommage á Piazzolla című kiadványán is közreműködik, Per Arne Glorvigennel együtt. A hosszú, 13 perces, egybekomponált tételben a bandoneon többféle karaktere mutatkozik meg. A kezdő szólófantáziába távolról lassan beszüremlenek a vonósok. Kellemes ez a bevezetés, sokkal élvezhetőbb, mint a szólóharmonika darabok, de lehetne rövidebb is. A meditatív szakasz után pár feszes ütem következik, majd kicsúszik a lábunk alól a talaj, s ismét tudatmódosult merengés lesz úrrá a darabon és a hallgatón. Igényes kamarazenei feladat ez, a maga kószaságával és melankóliájával. Az előadóknak nagyon kell tudniuk, mit akarnak, ahhoz, hogy ilyen véletlenszerű, tétova hatást érjenek el.

A kiadvány depressziós novemberi napokra nem ajánlott, mert inkább keser, mint édes. De ha van affinitásunk ráhangolódni, nem mindennapi kedélyingadozásban lesz részünk…

(Tango sensations – Az Alban Berg Quartett, Per Arne Glorvigen és Alois Posch albuma; Astor Piazzolla, Eduardo Arolas, Juan Carlos Cobián, Julio de Caro és Kurt Schwertsik művei – EMI, 2004)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.