Klasszikus

Tanítás, pódium, jótékonyság

2003.04.23. 00:00
Ajánlom
A budapesti Mozgásjavító Általános Iskolában április 28-án délután három órakor ad zongorahangversenyt Müller Ilona. A tapolcai művész-tanárt a Yamaha zongorák magyarországi bemutatójának kérte fel nemrég a világ legnagyobb hangszergyártó cége.

Érdekes előtörténete van a rendkívüli megbízatásnak, amelynek értelmében Müller Ilona zongoraművész-tanárnő bemutató hangversenyeket tarthat Yamaha-rendezvényeken. A világ legjelentősebb hangszergyártó vállalatával a kapcsolat úgy kezdődött, hogy fél esztendeje vásárolt egy clavinovát, egy koncertzongora-hangzású, kisebb, elektromos Yamaha zongorát. Azonnal beleszeretett a viszonylag könynyen szállítható instrumentumba, amelyen többféle billentyűs hangszert (csembaló, orgona) lehet megszólaltatni. Müller Ilona gazdag repertoárjából rögzített egy promóciós CD-re valót (természetesen már új büszkeségén, a kitűnő japán hangszeren), és elküldte a Yamaha magyarországi képviseletének. A tetszésnyilvánítás mellé a cég ügyvezetőjétől, Isabella Fädler asszonytól megérkezett a megtisztelő ajánlat is, így a művész hamarosan már mint a Yamaha zongorák magyar előadója mutatkozhat be. Budapesten szeptemberben tartanak hangszerbemutatót, amelyen már Müller Ilona is játszik.
A révfülöpi születésű pianista a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola stúdiumai után Stuttgartban végezte el a mesterképzőt. Tapolcán családot alapított, jelenleg is ott nevelik élete társával három gyermeküket. Félállásban a helyi zeneiskolában tanít, de rendszeresen hívják koncertezni magyarországi helyszínekre. Külföldön elsősorban Németországba invitálják.
Müller Ilona mindennapjaiban állandóan jelen van a muzsika: ha nem gyerekeket oktat, nincs pódiumon, akkor is a hangszer mellett ül, naponta gyakorol. Belső indíttatásból, a zene szeretetéből fakad mindez. Belülről jövő motiváció nála az is, hogy gyakorta ad jótékony célú hangversenyeket. Egyik tapolcai koncertjének bevételét egy hétgyermekes család megsegítésére ajánlotta fel. Jövő hétfőn a fővárosi Mozgásjavító Általános Iskolában Mozart, Haydn, Beethoven, Scarlatti, Bach és Chopin műveiből összeállított műsorral lép fel olyan gyermekek előtt, akiknek ez az egyetlen lehetőségük, hogy élvezhessék a zenét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.