Klasszikus

Tavasz a Krúdy-negyedben

2015.05.01. 13:00
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör májusi programjai május 2-án, Óbuda Napja keretében indulnak.

Reggel tíz és este tíz óra között a Krúdy-negyedben az Óbudai Társaskör mellett a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, az Óbudai Népzenei Iskola, a Kéhli Vendéglő és a Mókus Sörkert és Étterem, valamint a Tanuló utcában felállított színpad programjai várják a látogatókat.

Az évfordulók sorát az idén 30 éves Budapesti Énekes Iskola nyitja május 6-án. Az Óbudai Szent Péter és Pál főplébánia-templombeli hangversenyükön gregorián énekek, középkori polifónia, valamint Bach, Dobszay László, Haydn, Sáry László, G. J. Werner, Zombola Péter művek hangzanak el a koncertegyüttes és az egykori tanítványok előadásában, Mezei János és Bubnó Tamás művészeti vezetésével.

A Budapesti Vonósok kamarazenekar művészei Johannes Brahms születésnapján, május 7-én kamarazenei koncerttel tisztelegnek a nagy német zeneszerző életműve előtt. Két nem kevésbé jelentős osztrák komponista, Joseph Haydn és Franz Schubert egy-egy vonósnégyese hangzik föl Brahms grandiózus f-moll zongoraötöse előtt. A Házimuzsikán fellép Papp Györgyi, Németh Zsuzsanna (hegedű), Ludmány Emil (brácsa), ifj. Fejérvári János (gordonka) és Ludmány János (zongora), a műsorvezető Lukácsházi Győző.

Eric Satie halálának 90. évfordulóján nemcsak zeneműveinek felidézésével emlékezünk rá, hanem válogatunk számtalan levele, újságcikke és brosúrája közül is, amelyekből egyéni világlátását, vallási és művészeti témákban való jártasságát ismerhetjük meg. Mácsai János szerkesztésében május 8-án Futó Balázs (zongora), Bodrogi Éva (ének) és Gyabronka József színművész előadását hallhatjuk Koncert körte formában címmel.

Ismét látható lesz május 10-én Fesztbaum Béla és a Berki Sándor vezette Kék Duna Koncert-Szalonzenekar Dalok a Kispipából estje, amellyel a „füttyös muzsikusra", Seress Rezsőre emlékeznek. Az ismert slágerek mellett anekdoták, életrajzi történetek is elhangzanak a zeneszerzőről, akinek egyedi humora és keserédes melankóliája lett a védjegye.

Május 12-én rendhagyó koszorúzással emlékezünk Krúdy Gyulára halálának napján egy pohár borral és egy szál rózsával az író szobránál, az Óbudai Társaskör mögött. Krúdy Gyula írását Bezerédi Zoltán színművész olvassa fel.

Mellettünk címmel Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán estje lesz műsoron május 14-én. Az író, a táncos és a zenészek közös pódiumestjén szerelmek szövődnek, édes-bús történetek kerülnek elő az almáriumból. S míg az író anekdotázik, olvas, a megelevenedett meséktől megihletve improvizálnak a zenészek és a táncos. Irodalom, zene és tánc találnak egymásra az összművészeti párbeszédben.

Május a Szerelem hónapja, ez alkalomra állított össze zenés-irodalmi estet a Liszt Ferenc Kamarazenekar művésze, Várnagy Mihály (viola d'amore, hegedű, brácsa) és családja. Beethoven, Dvořák, Kreisler, Mozart és Vivaldi műveit Tatai Nóra (ének), Czettner Vera (hegedű), Simkó-Várnagy Mihály (gordonka, elektromos cselló), Bene Hajnalka (fuvola) és Simkó-Várnagy Judit adja elő.

„Nemcsak neves és foglalkoztatott muzsikus, hanem kiváló hangszerelő is. Legszebb emberi tulajdonsága akkor mutatkozik meg, amikor valaki valamilyen bajba kerül. Legyen az bármi, ő azonnal segítségedre siet, s mindezt higgadtan, nyugodtan teszi. Szereti a jó ételeket, és nagy hódolója a szebbik nemnek" - írja Weszely János ütős Gayer Ferencről, aki május 16-án az Óbudai Társaskörben ünnepli hatvanadik születésnapját. A Budapest Ragtime Band mellett a művész zenész barátai játszanak a koncerten.

Legkedveltebb szerzőink népszerű és közismert dallamai csendülnek fel a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar és énekes szólisták előadásában május 29-én, hogy elénk varázsolják a híres magyar operett legendáját.

A hónap eseményeit a Régtől fogva úton vagyok... című koncert zárja, amelyen Kobzos Kiss Tamást köszöntjük 65. születésnapja alkalmából. Az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója mellett az esten fellép Kónya István lantművész, a műsor második részében pedig a tanítványok köszöntik az ünnepeltet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.