Klasszikus

Tavasz az Óbudai Társaskörben

2011.01.11. 12:09
Ajánlom
Klasszikus és könnyedebb zene, opera, irodalom, kiállítások – ez mind-mind megtalálható a Társaskör január-márciusi programkínálatában.

Kiemelt programként február 5-én Szabadi Vilmos hegedűművész és Kovács Szilvia brácsaművész mutatja be legújabb lemezének anyagát. Február 14-én Pápai Erika tolmácsolásában, Bella Máté zenéjével, Horváth János (hegedű) közreműködésével Alessandro Baricco Selyem című könyvbeli története elevenedik meg.

A 2011-es Liszt-évhez kapcsolódóan több eseményt is rendeznek a Kiskorona utcában. Február 10-én Balázs János (zongora) és Pataki Potyók Dániel (ének) Liszt és barátai címmel adnak hangversenyt, március 26-án pedig Onczay Csaba (gordonka) és Gulyás Márta (zongora) játszanak Liszt átiratokat.

Január 10-én és február 21-én folytatódik Baranyi Ferenc sorozata, az Opera (és) Irodalom. Januárban Prevost-Puccini Manon Lescaut, februárban Puskin-Muszorgszkij Borisz Godunov című operája ismerhető meg kiváló operaénekesek közreműködésével. Ugyancsak operával, ezúttal Mozart Figaro házasságával foglalkozik Fehér András rendező márciusi sorozata, a Miből lesz a cserebogár? A fiatal énekesek csapata két este próbálja (március 10., 17.) elemezni, értelmezni a remekművet, majd végeredményként az opera keresztmetszetét láthatjuk (március 24.).

Idén Karácsonykor már második alkalommal adott nagy sikerű hangversenyt a Zeneakadémistákból álló Anima Musicae Kamarazenekar, akik január 21-én két fiatal zongoraművésszel egy-egy Bach zongoraversenyt játszanak majd, valamint megszólaltatják a vonószenekari irodalom egyik csúcsát jelentő Csajkovszkij Vonósszerenádot.

Természetesen lesz Gitármuzsika is Óbudán. Roth Ede sorozatában legközelebb február 25-én a Bécsben élő kiváló gitárművész, Szabó László ad kuriózumnak ígérkező hangversenyt, majd március 25-én Kékes Katát hallhatja a közönség.

Nyilvános próbát tart január 26-án a Budapest Ragtime Band, Orosz Zoltán könnyűzenei estjére január 16-án kerül sor. Halló! címmel tart lemez-előzetes koncertet a nemrégiben 25. születésnapját ünneplő Hot Jazz Band január 28-án. Fizetek főúr! címmel Seres Rezső és a '20-as, 3'0-as évek magyar slágerei hangzanak el jazz feldolgozásban, ifj. Rátonyi Róbert (zongora), Csepregi Gyula (szaxofon), Gayer Ferenc (bőgő) és Jeszenszky György (dob) előadásában.

Az irodalom iránt érdeklődők március 28-án Fráter Zoltán A két egyetlen dokumentumjátékát követhetik figyelemmel Karinthy Frigyes levelezése és naplója alapján. Papp János is folytatja útibeszámolóját: Valaki Fölért címmel tibeti kalandjairól mesél január 31-én.

A vizuális művészetek kedvelői sem maradnak program nélkül, hiszen január 11. és február 6. között Miklós Hajnal és Tomsó Judit képzőművészek, február 15. és március 13. között Karmo Zoltán szobrászművész, március 22. és április 17. között  pedig Lucia Tkacova és Anett Mona Chisa munkái láthatók.

További információ innen érhető el.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.