Klasszikus

Tavasz az Óbudai Társaskörben

2011.01.11. 12:09
Ajánlom
Klasszikus és könnyedebb zene, opera, irodalom, kiállítások – ez mind-mind megtalálható a Társaskör január-márciusi programkínálatában.

Kiemelt programként február 5-én Szabadi Vilmos hegedűművész és Kovács Szilvia brácsaművész mutatja be legújabb lemezének anyagát. Február 14-én Pápai Erika tolmácsolásában, Bella Máté zenéjével, Horváth János (hegedű) közreműködésével Alessandro Baricco Selyem című könyvbeli története elevenedik meg.

A 2011-es Liszt-évhez kapcsolódóan több eseményt is rendeznek a Kiskorona utcában. Február 10-én Balázs János (zongora) és Pataki Potyók Dániel (ének) Liszt és barátai címmel adnak hangversenyt, március 26-án pedig Onczay Csaba (gordonka) és Gulyás Márta (zongora) játszanak Liszt átiratokat.

Január 10-én és február 21-én folytatódik Baranyi Ferenc sorozata, az Opera (és) Irodalom. Januárban Prevost-Puccini Manon Lescaut, februárban Puskin-Muszorgszkij Borisz Godunov című operája ismerhető meg kiváló operaénekesek közreműködésével. Ugyancsak operával, ezúttal Mozart Figaro házasságával foglalkozik Fehér András rendező márciusi sorozata, a Miből lesz a cserebogár? A fiatal énekesek csapata két este próbálja (március 10., 17.) elemezni, értelmezni a remekművet, majd végeredményként az opera keresztmetszetét láthatjuk (március 24.).

Idén Karácsonykor már második alkalommal adott nagy sikerű hangversenyt a Zeneakadémistákból álló Anima Musicae Kamarazenekar, akik január 21-én két fiatal zongoraművésszel egy-egy Bach zongoraversenyt játszanak majd, valamint megszólaltatják a vonószenekari irodalom egyik csúcsát jelentő Csajkovszkij Vonósszerenádot.

Természetesen lesz Gitármuzsika is Óbudán. Roth Ede sorozatában legközelebb február 25-én a Bécsben élő kiváló gitárművész, Szabó László ad kuriózumnak ígérkező hangversenyt, majd március 25-én Kékes Katát hallhatja a közönség.

Nyilvános próbát tart január 26-án a Budapest Ragtime Band, Orosz Zoltán könnyűzenei estjére január 16-án kerül sor. Halló! címmel tart lemez-előzetes koncertet a nemrégiben 25. születésnapját ünneplő Hot Jazz Band január 28-án. Fizetek főúr! címmel Seres Rezső és a '20-as, 3'0-as évek magyar slágerei hangzanak el jazz feldolgozásban, ifj. Rátonyi Róbert (zongora), Csepregi Gyula (szaxofon), Gayer Ferenc (bőgő) és Jeszenszky György (dob) előadásában.

Az irodalom iránt érdeklődők március 28-án Fráter Zoltán A két egyetlen dokumentumjátékát követhetik figyelemmel Karinthy Frigyes levelezése és naplója alapján. Papp János is folytatja útibeszámolóját: Valaki Fölért címmel tibeti kalandjairól mesél január 31-én.

A vizuális művészetek kedvelői sem maradnak program nélkül, hiszen január 11. és február 6. között Miklós Hajnal és Tomsó Judit képzőművészek, február 15. és március 13. között Karmo Zoltán szobrászművész, március 22. és április 17. között  pedig Lucia Tkacova és Anett Mona Chisa munkái láthatók.

További információ innen érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.