Klasszikus

Tavasz az Óbudai Társaskörben

2011.01.11. 12:09
Ajánlom
Klasszikus és könnyedebb zene, opera, irodalom, kiállítások – ez mind-mind megtalálható a Társaskör január-márciusi programkínálatában.

Kiemelt programként február 5-én Szabadi Vilmos hegedűművész és Kovács Szilvia brácsaművész mutatja be legújabb lemezének anyagát. Február 14-én Pápai Erika tolmácsolásában, Bella Máté zenéjével, Horváth János (hegedű) közreműködésével Alessandro Baricco Selyem című könyvbeli története elevenedik meg.

A 2011-es Liszt-évhez kapcsolódóan több eseményt is rendeznek a Kiskorona utcában. Február 10-én Balázs János (zongora) és Pataki Potyók Dániel (ének) Liszt és barátai címmel adnak hangversenyt, március 26-án pedig Onczay Csaba (gordonka) és Gulyás Márta (zongora) játszanak Liszt átiratokat.

Január 10-én és február 21-én folytatódik Baranyi Ferenc sorozata, az Opera (és) Irodalom. Januárban Prevost-Puccini Manon Lescaut, februárban Puskin-Muszorgszkij Borisz Godunov című operája ismerhető meg kiváló operaénekesek közreműködésével. Ugyancsak operával, ezúttal Mozart Figaro házasságával foglalkozik Fehér András rendező márciusi sorozata, a Miből lesz a cserebogár? A fiatal énekesek csapata két este próbálja (március 10., 17.) elemezni, értelmezni a remekművet, majd végeredményként az opera keresztmetszetét láthatjuk (március 24.).

Idén Karácsonykor már második alkalommal adott nagy sikerű hangversenyt a Zeneakadémistákból álló Anima Musicae Kamarazenekar, akik január 21-én két fiatal zongoraművésszel egy-egy Bach zongoraversenyt játszanak majd, valamint megszólaltatják a vonószenekari irodalom egyik csúcsát jelentő Csajkovszkij Vonósszerenádot.

Természetesen lesz Gitármuzsika is Óbudán. Roth Ede sorozatában legközelebb február 25-én a Bécsben élő kiváló gitárművész, Szabó László ad kuriózumnak ígérkező hangversenyt, majd március 25-én Kékes Katát hallhatja a közönség.

Nyilvános próbát tart január 26-án a Budapest Ragtime Band, Orosz Zoltán könnyűzenei estjére január 16-án kerül sor. Halló! címmel tart lemez-előzetes koncertet a nemrégiben 25. születésnapját ünneplő Hot Jazz Band január 28-án. Fizetek főúr! címmel Seres Rezső és a '20-as, 3'0-as évek magyar slágerei hangzanak el jazz feldolgozásban, ifj. Rátonyi Róbert (zongora), Csepregi Gyula (szaxofon), Gayer Ferenc (bőgő) és Jeszenszky György (dob) előadásában.

Az irodalom iránt érdeklődők március 28-án Fráter Zoltán A két egyetlen dokumentumjátékát követhetik figyelemmel Karinthy Frigyes levelezése és naplója alapján. Papp János is folytatja útibeszámolóját: Valaki Fölért címmel tibeti kalandjairól mesél január 31-én.

A vizuális művészetek kedvelői sem maradnak program nélkül, hiszen január 11. és február 6. között Miklós Hajnal és Tomsó Judit képzőművészek, február 15. és március 13. között Karmo Zoltán szobrászművész, március 22. és április 17. között  pedig Lucia Tkacova és Anett Mona Chisa munkái láthatók.

További információ innen érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.
Klasszikus hír

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus videó

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.