Klasszikus

Tavasz az Óbudai Társaskörben

2011.01.11. 12:09
Ajánlom
Klasszikus és könnyedebb zene, opera, irodalom, kiállítások – ez mind-mind megtalálható a Társaskör január-márciusi programkínálatában.

Kiemelt programként február 5-én Szabadi Vilmos hegedűművész és Kovács Szilvia brácsaművész mutatja be legújabb lemezének anyagát. Február 14-én Pápai Erika tolmácsolásában, Bella Máté zenéjével, Horváth János (hegedű) közreműködésével Alessandro Baricco Selyem című könyvbeli története elevenedik meg.

A 2011-es Liszt-évhez kapcsolódóan több eseményt is rendeznek a Kiskorona utcában. Február 10-én Balázs János (zongora) és Pataki Potyók Dániel (ének) Liszt és barátai címmel adnak hangversenyt, március 26-án pedig Onczay Csaba (gordonka) és Gulyás Márta (zongora) játszanak Liszt átiratokat.

Január 10-én és február 21-én folytatódik Baranyi Ferenc sorozata, az Opera (és) Irodalom. Januárban Prevost-Puccini Manon Lescaut, februárban Puskin-Muszorgszkij Borisz Godunov című operája ismerhető meg kiváló operaénekesek közreműködésével. Ugyancsak operával, ezúttal Mozart Figaro házasságával foglalkozik Fehér András rendező márciusi sorozata, a Miből lesz a cserebogár? A fiatal énekesek csapata két este próbálja (március 10., 17.) elemezni, értelmezni a remekművet, majd végeredményként az opera keresztmetszetét láthatjuk (március 24.).

Idén Karácsonykor már második alkalommal adott nagy sikerű hangversenyt a Zeneakadémistákból álló Anima Musicae Kamarazenekar, akik január 21-én két fiatal zongoraművésszel egy-egy Bach zongoraversenyt játszanak majd, valamint megszólaltatják a vonószenekari irodalom egyik csúcsát jelentő Csajkovszkij Vonósszerenádot.

Természetesen lesz Gitármuzsika is Óbudán. Roth Ede sorozatában legközelebb február 25-én a Bécsben élő kiváló gitárművész, Szabó László ad kuriózumnak ígérkező hangversenyt, majd március 25-én Kékes Katát hallhatja a közönség.

Nyilvános próbát tart január 26-án a Budapest Ragtime Band, Orosz Zoltán könnyűzenei estjére január 16-án kerül sor. Halló! címmel tart lemez-előzetes koncertet a nemrégiben 25. születésnapját ünneplő Hot Jazz Band január 28-án. Fizetek főúr! címmel Seres Rezső és a '20-as, 3'0-as évek magyar slágerei hangzanak el jazz feldolgozásban, ifj. Rátonyi Róbert (zongora), Csepregi Gyula (szaxofon), Gayer Ferenc (bőgő) és Jeszenszky György (dob) előadásában.

Az irodalom iránt érdeklődők március 28-án Fráter Zoltán A két egyetlen dokumentumjátékát követhetik figyelemmel Karinthy Frigyes levelezése és naplója alapján. Papp János is folytatja útibeszámolóját: Valaki Fölért címmel tibeti kalandjairól mesél január 31-én.

A vizuális művészetek kedvelői sem maradnak program nélkül, hiszen január 11. és február 6. között Miklós Hajnal és Tomsó Judit képzőművészek, február 15. és március 13. között Karmo Zoltán szobrászművész, március 22. és április 17. között  pedig Lucia Tkacova és Anett Mona Chisa munkái láthatók.

További információ innen érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Tőlünk nyugatabbra most mindenki ezt az albumot hallgatja

Mi is meghallgattuk az Attacca Quartet lemezét, amelyen Caroline Shaw műveit adják elő. Az Orange egy műfaji határokat nem ismerő klasszikus zeneszerző alkotása, ezért (is) izgalmas.
Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.