Klasszikus

Tavasz és nyár az Óbudai Társaskörben

2009.04.22. 00:00
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör április elején sajtótájékoztatón számolt be az elkövetkezendő időszak programjairól. Különleges hangversenyekkel, opera- és irodalmi előadásokkal, költői-esttel, templomi koncertekkel várják a kedves közönséget.

Az Óbudai Társaskör nagyterme

Áprilisban több kiemelkedő előadó többek között az Esterházy Trió koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők 24-én, melyen a két évfordulós mester, Félix Mendelssohn-Bartoldy és Joseph Haydn művei csendülnek fel. Gitármuzsika Óbudán címmel a Katona Duó mutatkozik be 27-én, akik számtalan versenygyőzelemmel büszkélkedhetnek. A Társaskör közönsége Mozart, Bach, Rossini, Dodgson, De Falla, Villa-Lobos műveit hallhatja az ő tolmácsolásukban. Brácsakülönlegességek címmel a brácsairodalom remekeit mutatják be a közreműködő művészek 30-án, akik a Genfi Zeneakadémia professzorának, Prof. Nobuko Imai brácsaművész volt- és jelenlegi növendékei.

Az Operamesék című sorozat idei utolsó Opera(és)irodalom előadásán Csajkovszkij: Pique Dame című operáját és Puskin művét veti egybe Baranyi Ferenc május 11-én. Folytatódik a Hallgató hangversenysorozat is, melynek keretében Bánrévy Antal zongorás kamarazenészei, Rozmán Lajos Nanemo kamaraegyüttese, valamint Botvay Károly vonós kamaracsoportjai állnak színpadra.

Bodrogi Gyula 75 éves, és az ebből az alkalomból megjelent Irka firka című könyv kapcsán beszélget a színésszel Kaposy Miklós, a könyv szerkesztő-riportere május 7-én. Az irodalom kedvelőit más program is várja Óbudán, mégpedig egy Radnóti-est, melyet a költő születésének 100. évfordulója alkalmából rendeznek. Az irodalmi szerkesztő, házigazda Tarján Tamás lesz.

Nyáron sem áll meg az élet Óbudán, hiszen az Óbudai Nyár keretében számos remek programmal várják a kikapcsolódni vágyókat. A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyei a Kiscelli templomban lesznek hallhatóak, meghívott vendégművészek közreműködésével, a Muzsika a kertben című sorozatban a Pestalozzi Trió, a Chameleon Big Band lép fel, továbbá Donizetti: Szerelmi bájital című vígoperáját is meg tekinthetik az érdeklődők. Párizsi mesék címmel sanzon estre invitálják a közönséget, és a sorozat zárásaként a Budapesti Ragtime Band lép színpadra. A Színház a kertben az Óbudai Nyár részeként zajlik majd, ahol D. L. Coburn Kopogós römi című tragikomédiája is színpadra kerül. A darab egy férfi és egy nő találkozásáról szól, különös helyen és különös élethelyzetben.

A Templomi koncertek eseményei már átvezetnek az őszi programokhoz, ahol olyan kiváló fellépő művészek játékában gyönyörködhetünk, mint az Óbudai Kamarakórus, a Banchieri Énekegyüttes vagy az Albert Schweitzer Kórus és Kamarazenekar.

A programok között tehát a különleges hangversenyek mellett megtalálhatók a népszerű sorozatok is, hogy mindezek a Társaskör hagyományihoz híven a megszokott színvonalon garantálják a kikapcsolódást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.