Klasszikus

Tavasz Oroszországban - magyarok a fesztiválon

2007.04.20. 00:00
Ajánlom
Négy nagysikerű koncertet adtak Oroszorszában az elmúlt napokban Fischer Annie-ösztöndíjas fiatal zenészeink, Nagy Katalin fuvola-, és Báll Dávid zongoraművész.

A Tavasz Oroszországban című fesztivál keretein belül a Puskin Múzeum koncerttermében és a Loszev-ház dísztermében Prokofjev szonátával, Karg-Elert, P.Sancan és Bartók Béla szerzeményeivel léptek fel. A duó előadását Nyina Novak, a fesztivál programigazgatója a rangos nemzetközi programsorozat egyik legkiemelkedőbb koncertjének nevezte, amely méltó folytatása volt az elmúlt évi zenei fesztiválnak, ahol ugyancsak ösztöndíjas fuvola-zongora duó (Fülep Márk és Balog József) szerepelt nagy sikerrel.

Magyar-orosz-olasz közös hangversennyé bővült a duó koncertje a Magyar Kulturális Központ dísztermében, ahol vendégzenészekkel, Rosaria Dina Rizzo olasz zongoristával és Alekszandr Zagorinszkij csellistával léptek fel. Ezzel párhuzamosan Andrej Noarov neves moszkvai grafikusművész olasz, magyar és orosz tájakat ábrázoló kiállítása nyílt meg a kulturális központ szalonjában.

A turné Moszkva határain túlra is kiterjedt. A tavaszi orosz zenei élet ugyancsak jeles eseményén, a Moszkvától 101 km-re lévő Alekszandrov városában, a XII. Szergej Korsunkov Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon Nagy Katalin és Báll Dávid játéka rendkívül meleg fogadtatásban részesült, Bartók 15 magyar parasztdala külön vastapsot kapott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.