Klasszikus

Tavaszi áldozat

2009.05.06. 00:00
Ajánlom
Stravinsky Le Sacre du Printemps, a Tavaszi áldozat című műve hatalmas apparátust igénylő, jelentős ütős hangzásra épülő mű. Május 15-én Pécsett a PTE Aulában élőben is megtapasztalhatják az érdeklődők a mű kirobbanó erejét.

Az Amadinda Ütőegyüttes

Ez az előadása ragyogó alkalmat teremt arra, hogy az Amadinda Ütőegyüttes és a Pannon Filharmonikusok együtt ünnepelje a nemzetközi jelentőségre szert tett ütőegyüttes negyedévszázados jubileumát. A koncert első részében az Amadinda válogatását hallhatják az érdeklődők, majd a szünet után a Pannon Filharmonikusokkal Stravinsky Tavaszi áldozata hangzik el.

Az ugandai eredetű hangszerről elnevezett Amadinda Ütőegyüttes (tagjai: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán) 1984-es megalakulása óta prominens szereplője a magyar hangversenyéletnek és a nemzetközi fesztiváloknak. Koncertjeik műsorán nem csupán 20. századi szerzők ütőhangszerekre írt kompozíciói szerepelnek, hanem korábbi zenetörténeti korszakok vonós-, billentyűs-, fúvósremekműveinek átiratai, valamint Európán kívüli (afrikai, ázsiai, óceániai) tradicionális zenék is. Az Amadinda nevéhez számos ősbemutató és magyarországi premier fűződik; dolgoztak Steve Reichhel, John Cage-dzsel, Eötvös Péterrel. Művészeti vezető: Rácz Zoltán. 2000-ben Stuttgarttól Varsón át Hannoverig és Mexikóvárosig a világ több fontos zenei centrumában felléptek.

Az együttes teljesítményét több díjjal és kitüntetéssel ismerték el: Stipendium Prize (Darmstadt, 1984), Gaudeamus Music Competition (Rotterdam, 1985), a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díja (1986), az Év hanglemeze (1987), Liszt-díj (1988), ARTISJUS Szerzői Jogvédő Hivatal díja (1991, 1998), Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (1997), Kossuth-díj (2004), Pro Urbe Budapest-díj (2006), Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj (2008).

(2009. május 15. 19:30 PTE Aula (Pécs) - Tavaszi áldozat − Amadinda Ütőegyüttes, Pannon Filharmonikusok; vez.: Hamar Zsolt; Stravinsky: Tavaszi áldozat (Le sacre de printemps)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Filmek, amelyek megtisztítanak minket

CIkkünkben 5+1 filmeket ajánlunk, amelyek úgy hatnak ránk, mint egy őszinte beszélgetés, vagy mint egy hosszú aszály után érkező eső, amely megtisztítja a levegőt és teljes bensőnket.
Plusz

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Zöldhullám

KÉP-regény: Viharos idők

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, miért komolyan kell venni a Balaton jelzéseit vihar idején, és mi volt élete leghosszabb háromnegyed órája.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.
Klasszikus interjú

„Fújj szabadon!” – interjú Hőna Gusztáv harsonaművésszel

Miért értékelődött fel a harsona szerepe a 20. század második felében? Hogyan jelent meg a hangszer új funkciókban: szóló- és kamaraművekben segítve a komponistákat egy új zenei nyelv megalkotásában? Hőna Gusztáv Liszt Ferenc-díjas harsonaművészt az MMA kérdezte.
Klasszikus ajánló

Remekművek és újrafelfedezett különlegességek – jön a III. Haydneum Egyházzenei Fesztivál

A hazai régizenejáték legnagyobbjait hallhatja a közönség a Haydneum immár harmadik alkalommal megrendezett Egyházzenei Fesztiválján, július 7. és 15. között, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus hír

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.