Klasszikus

Tavaszi áldozat

2009.05.06. 00:00
Ajánlom
Stravinsky Le Sacre du Printemps, a Tavaszi áldozat című műve hatalmas apparátust igénylő, jelentős ütős hangzásra épülő mű. Május 15-én Pécsett a PTE Aulában élőben is megtapasztalhatják az érdeklődők a mű kirobbanó erejét.

Az Amadinda Ütőegyüttes

Ez az előadása ragyogó alkalmat teremt arra, hogy az Amadinda Ütőegyüttes és a Pannon Filharmonikusok együtt ünnepelje a nemzetközi jelentőségre szert tett ütőegyüttes negyedévszázados jubileumát. A koncert első részében az Amadinda válogatását hallhatják az érdeklődők, majd a szünet után a Pannon Filharmonikusokkal Stravinsky Tavaszi áldozata hangzik el.

Az ugandai eredetű hangszerről elnevezett Amadinda Ütőegyüttes (tagjai: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán) 1984-es megalakulása óta prominens szereplője a magyar hangversenyéletnek és a nemzetközi fesztiváloknak. Koncertjeik műsorán nem csupán 20. századi szerzők ütőhangszerekre írt kompozíciói szerepelnek, hanem korábbi zenetörténeti korszakok vonós-, billentyűs-, fúvósremekműveinek átiratai, valamint Európán kívüli (afrikai, ázsiai, óceániai) tradicionális zenék is. Az Amadinda nevéhez számos ősbemutató és magyarországi premier fűződik; dolgoztak Steve Reichhel, John Cage-dzsel, Eötvös Péterrel. Művészeti vezető: Rácz Zoltán. 2000-ben Stuttgarttól Varsón át Hannoverig és Mexikóvárosig a világ több fontos zenei centrumában felléptek.

Az együttes teljesítményét több díjjal és kitüntetéssel ismerték el: Stipendium Prize (Darmstadt, 1984), Gaudeamus Music Competition (Rotterdam, 1985), a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díja (1986), az Év hanglemeze (1987), Liszt-díj (1988), ARTISJUS Szerzői Jogvédő Hivatal díja (1991, 1998), Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (1997), Kossuth-díj (2004), Pro Urbe Budapest-díj (2006), Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj (2008).

(2009. május 15. 19:30 PTE Aula (Pécs) - Tavaszi áldozat − Amadinda Ütőegyüttes, Pannon Filharmonikusok; vez.: Hamar Zsolt; Stravinsky: Tavaszi áldozat (Le sacre de printemps)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.