Klasszikus

Tavaszi áldozat

2009.05.06. 00:00
Ajánlom
Stravinsky Le Sacre du Printemps, a Tavaszi áldozat című műve hatalmas apparátust igénylő, jelentős ütős hangzásra épülő mű. Május 15-én Pécsett a PTE Aulában élőben is megtapasztalhatják az érdeklődők a mű kirobbanó erejét.

Az Amadinda Ütőegyüttes

Ez az előadása ragyogó alkalmat teremt arra, hogy az Amadinda Ütőegyüttes és a Pannon Filharmonikusok együtt ünnepelje a nemzetközi jelentőségre szert tett ütőegyüttes negyedévszázados jubileumát. A koncert első részében az Amadinda válogatását hallhatják az érdeklődők, majd a szünet után a Pannon Filharmonikusokkal Stravinsky Tavaszi áldozata hangzik el.

Az ugandai eredetű hangszerről elnevezett Amadinda Ütőegyüttes (tagjai: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán) 1984-es megalakulása óta prominens szereplője a magyar hangversenyéletnek és a nemzetközi fesztiváloknak. Koncertjeik műsorán nem csupán 20. századi szerzők ütőhangszerekre írt kompozíciói szerepelnek, hanem korábbi zenetörténeti korszakok vonós-, billentyűs-, fúvósremekműveinek átiratai, valamint Európán kívüli (afrikai, ázsiai, óceániai) tradicionális zenék is. Az Amadinda nevéhez számos ősbemutató és magyarországi premier fűződik; dolgoztak Steve Reichhel, John Cage-dzsel, Eötvös Péterrel. Művészeti vezető: Rácz Zoltán. 2000-ben Stuttgarttól Varsón át Hannoverig és Mexikóvárosig a világ több fontos zenei centrumában felléptek.

Az együttes teljesítményét több díjjal és kitüntetéssel ismerték el: Stipendium Prize (Darmstadt, 1984), Gaudeamus Music Competition (Rotterdam, 1985), a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díja (1986), az Év hanglemeze (1987), Liszt-díj (1988), ARTISJUS Szerzői Jogvédő Hivatal díja (1991, 1998), Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (1997), Kossuth-díj (2004), Pro Urbe Budapest-díj (2006), Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj (2008).

(2009. május 15. 19:30 PTE Aula (Pécs) - Tavaszi áldozat − Amadinda Ütőegyüttes, Pannon Filharmonikusok; vez.: Hamar Zsolt; Stravinsky: Tavaszi áldozat (Le sacre de printemps)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Vizuál

Kerekes Péter börtönfilmje nyerte el a Anonimul filmfesztivál nagydíját

A kassai Kerekes Péter Cenzorka (Cenzor) című börtönfilmje nyert a romániai 19. Anonimul Nemzetközi Független Filmfesztiválon, így a felvidéki filmrendező és alkotócsapata kapta meg az Anoninmul trófeát, valamint az OTP Bank által a nagydíjra felajánlott háromezer eurót.
Plusz

Izgalmas programokkal vár a kortárs ékszerek hete

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszerek hetét Budapesten szeptember 12-18. között. A rendezvény legfontosabb célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kortárs ékszer műfaját, lehetőséget adva a hazai és külföldi alkotóknak legfrissebb munkáik bemutatására.
Vizuál

Megmentett neonfeliratokból nyílhat múzeum Budapesten

A neonfeliratok a hetvenes években váltak igazán népszerűvé a fővárosban: kezdetben ugyan csak hirdetésként használták a feltűnő látványelemeket, később azonban a budapesti utcák jellegzetes kulturális elemeivé váltak. Most közösségi költségvetés segítségével állítanák ki a megmentett, muzeális értékkel bíró neonfeliratokat a Neonfal Múzeumban.
Jazz/World

„Mintha New York, Párizs, Budapest mulatói telnének meg élettel” – Itt a Canarro új lemeze

A Canarro pályája a kezdetekben utcazenész duóból indult. Az azóta már öttagúvá kiegészült együttes a MÜPA, vagy épp a SZIGET színpadjain is megállja a helyét, számos nemzetközi sikerrel büszkélkedhetnek. Legkedvesebb helyszíneik azonban mégiscsak a kis klubok, ahol a zenéjükből fakadó közvetlenséggel találkozhat a közönség.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.