Klasszikus

Tavaszi Fesztivál: Üdvözlünk, Európa!

2004.03.04. 00:00
Ajánlom
Tavaly az érdeklődők egyharmada külföldről érkezett a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, többen kifejezetten a programsorozat miatt. A március 19-én kezdődő fesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján a szervezők mellett a főtámogatók is beszámoltak az idén Üdvözlünk, Európa mottóval meghirdetett összművészeti seregszemléről.

Huszonnégy országból, köztük az Európai Unióhoz az idén csatlakozó államokból érkeznek vendégművészek a 24. Budapesti Tavaszi Fesztiválra - hangsúlyozta a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes az április 4-ig tartó programsorozat szerdai tájékoztatóján. Schiffer János elmondta, hogy az Üdvözlünk, Európa mottóval meghirdetett fesztiválon is lesznek új helyszínek. A Corinthia Grand Hotel Royalban például kamarazenei esteket tartanak majd. Schneider Márta, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az összművészeti fesztivált ebben az évben 38 képzőművészeti kiállítás gazdagítja. Többek között olyan egyedi bemutató tekinthető meg először Magyarországon, mint a svájci születésű Alberto Giacometti szobrászművész életmű-kiállítása a Szépművészeti Múzeumban. A Budai Vár intézményeiben Budapest és Bécs a historizmus és az avantgarde között címmel hármas tárlatot rendeznek, közel nyolcszáz mű felsorakoztatásával.

A zenekari hangversenyeket a Nemzeti Filharmonikusok Schönberg-, Berlioz- és Wagner-estje nyitja meg Marton Éva közreműködésével - a stuttgarti Bach Akadémia a Kongresszusi Központban március 21-én lép fel. Három nappal később ugyanezen a helyszínen Verdi Requiemjének szcenírozott előadása szerepel műsoron, Rafael Frühbeck de Burgos vezényletével. A kamarazenei estek között a Baltic Trio a Magyar Rádió Márványtermében ad koncertet március 20-án. Az I Fagiolini Énekegyüttes március 23-án az Olasz Kulturális Intézetben szerepel. A táncművészeti kínálat egyik legnagyobb attrakciójának a Bordeaux-i Nemzeti Opera Balettegyüttesének vendégjátéka ígérkezik. A francia társulat március 29-én gálaesten mutatkozik be a Magyar Állami Operaházban, a következő napon az Erkel Színházban a Picasso és a tánc című előadással lépnek fel. A mozgásművészeti események füzérét színesíti az amerikai Ronald K. Brown/Evidence, a Spanyol Nemzeti Táncszínház és a Holland Táncszínház előadása is. A belgrádi Kamaraopera bemutatója a legendás Vaslav Nijinskire emlékezik. Majmok címmel a wroclavi Tomaszewski pantomimszínház lép fel a Millenáris Teátrumban.

Az irodalmi és színházi programok között szerepel Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező színpadra állításában a Még egyszer, hátulról című Michael Frayn-darab március 20-i premierje az Új Színházban. A Nemzeti Filmszínházban az "Uránia Dal-Színház" 4x4 című estet március 23-án négy-négy író, költő; színész; zeneszerző és énekes, valamint "ráadásként" négy filmrendező közreműködésével tartják. Ács János az Egy kiállítás képeire készített bábjátékot, ezt a Budapest Bábszínházban mutatják be. A világhírű román Bulandra Színház Csehov Ványa bácsi című darabját játssza a Katona József Színházban március 30-án, valamint 31-én. Az idén is megrendezik az operettfesztivált, illetve népzenei és néptáncestek, dzsessz- és könnyűzenei programok színesítik a kínálatot.

A "Vendégünk egy város" sorozatban ezúttal Eger köszönti Budapestet: a Harlekin és a Gárdonyi Színházak vendégjátéka mellett a Vörösmarty téren színre kerül majd az Eger kis csillagai című történelmi játék is. Az Egri Szimfonikus Zenekart Szabó Sipos Máté dirigálja majd a Szent Teréz Templomban megtartandó hangversenyen. A hevesi képzőművészeket F. Balogh Erzsébet és Herczeg István képviseli: a Barabás Villa Galériájában nyílik tárlatuk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.