Klasszikus

Tavaszi Fesztivál: Üdvözlünk, Európa!

2004.03.04. 00:00
Ajánlom
Tavaly az érdeklődők egyharmada külföldről érkezett a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, többen kifejezetten a programsorozat miatt. A március 19-én kezdődő fesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján a szervezők mellett a főtámogatók is beszámoltak az idén Üdvözlünk, Európa mottóval meghirdetett összművészeti seregszemléről.

Huszonnégy országból, köztük az Európai Unióhoz az idén csatlakozó államokból érkeznek vendégművészek a 24. Budapesti Tavaszi Fesztiválra - hangsúlyozta a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes az április 4-ig tartó programsorozat szerdai tájékoztatóján. Schiffer János elmondta, hogy az Üdvözlünk, Európa mottóval meghirdetett fesztiválon is lesznek új helyszínek. A Corinthia Grand Hotel Royalban például kamarazenei esteket tartanak majd. Schneider Márta, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az összművészeti fesztivált ebben az évben 38 képzőművészeti kiállítás gazdagítja. Többek között olyan egyedi bemutató tekinthető meg először Magyarországon, mint a svájci születésű Alberto Giacometti szobrászművész életmű-kiállítása a Szépművészeti Múzeumban. A Budai Vár intézményeiben Budapest és Bécs a historizmus és az avantgarde között címmel hármas tárlatot rendeznek, közel nyolcszáz mű felsorakoztatásával.

A zenekari hangversenyeket a Nemzeti Filharmonikusok Schönberg-, Berlioz- és Wagner-estje nyitja meg Marton Éva közreműködésével - a stuttgarti Bach Akadémia a Kongresszusi Központban március 21-én lép fel. Három nappal később ugyanezen a helyszínen Verdi Requiemjének szcenírozott előadása szerepel műsoron, Rafael Frühbeck de Burgos vezényletével. A kamarazenei estek között a Baltic Trio a Magyar Rádió Márványtermében ad koncertet március 20-án. Az I Fagiolini Énekegyüttes március 23-án az Olasz Kulturális Intézetben szerepel. A táncművészeti kínálat egyik legnagyobb attrakciójának a Bordeaux-i Nemzeti Opera Balettegyüttesének vendégjátéka ígérkezik. A francia társulat március 29-én gálaesten mutatkozik be a Magyar Állami Operaházban, a következő napon az Erkel Színházban a Picasso és a tánc című előadással lépnek fel. A mozgásművészeti események füzérét színesíti az amerikai Ronald K. Brown/Evidence, a Spanyol Nemzeti Táncszínház és a Holland Táncszínház előadása is. A belgrádi Kamaraopera bemutatója a legendás Vaslav Nijinskire emlékezik. Majmok címmel a wroclavi Tomaszewski pantomimszínház lép fel a Millenáris Teátrumban.

Az irodalmi és színházi programok között szerepel Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező színpadra állításában a Még egyszer, hátulról című Michael Frayn-darab március 20-i premierje az Új Színházban. A Nemzeti Filmszínházban az "Uránia Dal-Színház" 4x4 című estet március 23-án négy-négy író, költő; színész; zeneszerző és énekes, valamint "ráadásként" négy filmrendező közreműködésével tartják. Ács János az Egy kiállítás képeire készített bábjátékot, ezt a Budapest Bábszínházban mutatják be. A világhírű román Bulandra Színház Csehov Ványa bácsi című darabját játssza a Katona József Színházban március 30-án, valamint 31-én. Az idén is megrendezik az operettfesztivált, illetve népzenei és néptáncestek, dzsessz- és könnyűzenei programok színesítik a kínálatot.

A "Vendégünk egy város" sorozatban ezúttal Eger köszönti Budapestet: a Harlekin és a Gárdonyi Színházak vendégjátéka mellett a Vörösmarty téren színre kerül majd az Eger kis csillagai című történelmi játék is. Az Egri Szimfonikus Zenekart Szabó Sipos Máté dirigálja majd a Szent Teréz Templomban megtartandó hangversenyen. A hevesi képzőművészeket F. Balogh Erzsébet és Herczeg István képviseli: a Barabás Villa Galériájában nyílik tárlatuk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.