Klasszikus

Tavaszi Godowsky-reneszánsz

2012.02.02. 13:04
Ajánlom
Marc-André Hamelin, Francesco Libetta és Borisz Berezovszkij után márciusban újabb hanglemezzel bővül a Godowsky-archívum. A legnehezebb zongoradarabok között számon tartott Tanulmány ötvenhárom Chopin-etűdre című sorozat lemezre rögzítésére Ivan Ilić szerb származású, amerikai zongoraművész vállalkozott.

Leopold Godowsky mindamellett, hogy kora nagyra becsült előadóművésze volt, renoméját tanári és zeneszerzői tevékenységének is köszönhette. A 20. század zongorairodalma kevés olyan művet tud felsorakoztatni, melyek megközelítenék kompozíciói technikai tudáskészletét és kifejezőképességét. A 20. század első évtizedeiben alkotó lengyel-amerikai művészről nem hiába nyilatkoztak pályatársai a legelismerőbb szavakkal. Arthur Rubinstein ötszáz év távolságra becsülte saját képességeit Godowsky-étól, Rahmanyinov pedig úgy gondolta, ő az egyetlen zeneszerző, aki műveivel igazán és tartósan hozzájárult a zongoraművészet fejlődéséhez. 

1938-as halála után azonban Godowsky reputációja visszaesett, az ördögien nehéz kompozíciók bemutatására ugyanis még a legnagyobb zongoristák is csak félve vállalkoztak. Ezt a falat végül Marc-André Hamelin törte át. A francia-kanadai zongoravirtuóz és komponista először vette lemezre a Tanulmány ötvenhárom Chopin-etűdre című sorozatot 2000-ben. Ezt Borisz Berezovszkij 2006-os felvétele követte, majd 2008-ban az olasz zongorista-zeneszerző Francesco Libetta játszotta el elsőként fejből az összes zongoragyakorlatot egy milánói koncertjén. A sorba most Ivan Ilic személyében egy újabb titán csatlakozott, aki a teljes sorozatból a balkézre írt huszinkét Chopin-etűd lemezre rögzítését tűzte ki célul. A harminchárom éves előadóművész már több mint egy éve dolgozik a CD-n, ami várhatóan 2012 márciusában a franciaországi Paraty kiadó gondozásában fog megjelenni. 

A jelenleg Párizsban élő előadóművész neve a szólókarrier mellett tanulmányok szerzőjeként is ismerősen csenghet. A szerb származású muzsikus a kaliforniai Berkeley Egyetemen szerzett zeneművészeti és matematikai diplomát, majd ösztöndíjjal Párizsban folytatta tanulmányait. Itt felvételt nyert a Conservatoire Supérieur de Paris-ba, ahol zongorajátékáért Premier Prix-díjjal is kitüntették. Első európai lemezét 2008-ban, a franciaországi Paraty kiadó gondozásában adták ki. A huszonnégy Debussy-prelúdiumot tartalmazó hanganyag nagy nemzetközi visszhangot váltott ki: megkapta a francia Mezzo televízió kritikusainak díját (Critics Choice Award), az amerikai Fanfare magazin és a francia Classique News honlap pedig az év öt legjobb lemeze közé sorolta. 

Pályafutása során Ivan Ilic olyan rangos hangversenytermekben is megfordult, mint a New York-i Carnegie Hall, a londoni Wigmore Hall, a dublini Nemzeti Hangversenyterem, a torontói Glenn Gould Studio és a római Amerikai Akadémia. A zongoraművész repertoárjában kiemelt helyet kap a kortárs zene. John Metcalf, Keeril Makan és Dmitri Tymoczko azon zeneszerzők táborához tartoznak, akik komponáltak már számára zongoradarabokat. Ivan Ilic nevével a mozivásznon is találkozhattuk már: 2011-ben Glenn Gould szerepében bukkant fel Benoît Maire A juhász (The sheperd) című rövidfilmjében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.