Klasszikus

Tavaszi művészeti fesztiválok vidéken is

2012.03.02. 15:00
Ajánlom
Szivárványos Kaposvári Tavasz címmel változatos programokat felvonultató művészeti fesztiválra várják a szervezők a zene, a tánc és a képzőművészet iránt érdeklődőket március 10-től április 1-jéig a somogyi megyeszékhelyen.

Szivárványos Kaposvári Tavasz címmel a zene, a tánc és a képzőművészet iránt érdeklődőket várják március 10-től április 1-jéig. A Kaposvári Tavaszi Fesztivál utódrendezvényének tekinthető összművészeti rendezvénysorozat keretében fellép a húsz éves Budapest Klezmer Band, a már ötvenöt éves múltra visszatekintő Benkó Dixieland Band, a Kaposvári Szimfonikus Zenekar és a Kelemen Kvartett is. A vonósnégyesben játszó Kokas Katalin (aki férjével, Kelemen Barnabással nemrég a Fábry-showban is feltűnt) kaposvári kötődése ismeretes, és akinek frissen felfedezett Stradivari-hangszere bizonyára nagy mértékben hozzájárul majd az együttes további sikereihez. A képzőművészet kedvelőit Jovián György Munkácsy-díjas festőművész kiállítására várják, a költészet iránt érkelődőket pedig a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság esti beszélgetéseire. A programsorozatot a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA Aranypáva nagydíjas gálaműsora nyitja meg, és a Somogy Táncegyüttes Táncszínháza zárja A Pál utcai fiúk című regény tánc-adaptációjával. A rendezvényeknek az Együd Árpád Kulturális Központ és a Szivárvány Kultúrpalota ad otthont.

Debrecenben március 11-től veszi kezdetét a Debreceni Tavaszi Fesztivál, ahol a képzőművészet, a zene, a színház és a filmművészet mellett családi rendezvényekkel és idén elsőként bábelőadásokkal - amit a Ciróka Bábszínház biztosít - találkozhatnak az érdeklődők. A fesztivál idén már 21. alkalommal a Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitásával indul, a képzőművészeti kiállítások sorába később három galéria is bekapcsolódik. A filmművészet iránt érdeklődők Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas rendező Az ajtó című filmjének díszbemutatóját tekinthetik meg. A március 13-án az Apolló Moziban látható alkotás Szabó Magda regényét vette alapul. A műfaj másik jelentős, Debrecenben már hagyományosnak nevezhető állomása a Frankofón Filméjszaka lesz.

A zenei programok közül kiemelendő a belga származású zongorista-zeneszerző, Wim Martens április 3-i koncertje, továbbá a Csík Zenekar lemezbemutatója, valamint Rúzsa Magdi és a Budapest Bár fellépése. Erős lesz az idei felhozatal a jazz műfajából, felölelve annak modern és elektronikus változatát is. Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánjának nyilatkozata szerint a kar jazzművészeti szakot is kíván indítani. "Erről az igényünkről nem teszünk le, amíg nem sikerül az akkreditáció" - közölte.

A Somogyi-Tóth Dániel vezette Kodály Filharmónia - akik március 20-án Budapesten játszanak - három koncertje a közönség irányába tett újfajta nyitás részét képezi. Mint a programokat ismertető sajtótájékoztatón az igazgató elmondta, tavaly óta koncertjeiken a nézőszám fokozatosan növekszik és a jövőben is céljuk, hogy a komolyzenét közelebb vigyék az emberekhez. A szakmai munkájukra kitérve hangsúlyozta: egy újfajta, kamarai igényességű műhelymunka kialakításán fáradoznak.

Részletek Mozart Dissonance kvartettjéből a Kelemen Vonósnégyes előadásában:

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.