Klasszikus

Tavaszi művészeti fesztiválok vidéken is

2012.03.02. 15:00
Ajánlom
Szivárványos Kaposvári Tavasz címmel változatos programokat felvonultató művészeti fesztiválra várják a szervezők a zene, a tánc és a képzőművészet iránt érdeklődőket március 10-től április 1-jéig a somogyi megyeszékhelyen.

Szivárványos Kaposvári Tavasz címmel a zene, a tánc és a képzőművészet iránt érdeklődőket várják március 10-től április 1-jéig. A Kaposvári Tavaszi Fesztivál utódrendezvényének tekinthető összművészeti rendezvénysorozat keretében fellép a húsz éves Budapest Klezmer Band, a már ötvenöt éves múltra visszatekintő Benkó Dixieland Band, a Kaposvári Szimfonikus Zenekar és a Kelemen Kvartett is. A vonósnégyesben játszó Kokas Katalin (aki férjével, Kelemen Barnabással nemrég a Fábry-showban is feltűnt) kaposvári kötődése ismeretes, és akinek frissen felfedezett Stradivari-hangszere bizonyára nagy mértékben hozzájárul majd az együttes további sikereihez. A képzőművészet kedvelőit Jovián György Munkácsy-díjas festőművész kiállítására várják, a költészet iránt érkelődőket pedig a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság esti beszélgetéseire. A programsorozatot a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA Aranypáva nagydíjas gálaműsora nyitja meg, és a Somogy Táncegyüttes Táncszínháza zárja A Pál utcai fiúk című regény tánc-adaptációjával. A rendezvényeknek az Együd Árpád Kulturális Központ és a Szivárvány Kultúrpalota ad otthont.

Debrecenben március 11-től veszi kezdetét a Debreceni Tavaszi Fesztivál, ahol a képzőművészet, a zene, a színház és a filmművészet mellett családi rendezvényekkel és idén elsőként bábelőadásokkal - amit a Ciróka Bábszínház biztosít - találkozhatnak az érdeklődők. A fesztivál idén már 21. alkalommal a Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitásával indul, a képzőművészeti kiállítások sorába később három galéria is bekapcsolódik. A filmművészet iránt érdeklődők Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas rendező Az ajtó című filmjének díszbemutatóját tekinthetik meg. A március 13-án az Apolló Moziban látható alkotás Szabó Magda regényét vette alapul. A műfaj másik jelentős, Debrecenben már hagyományosnak nevezhető állomása a Frankofón Filméjszaka lesz.

A zenei programok közül kiemelendő a belga származású zongorista-zeneszerző, Wim Martens április 3-i koncertje, továbbá a Csík Zenekar lemezbemutatója, valamint Rúzsa Magdi és a Budapest Bár fellépése. Erős lesz az idei felhozatal a jazz műfajából, felölelve annak modern és elektronikus változatát is. Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánjának nyilatkozata szerint a kar jazzművészeti szakot is kíván indítani. "Erről az igényünkről nem teszünk le, amíg nem sikerül az akkreditáció" - közölte.

A Somogyi-Tóth Dániel vezette Kodály Filharmónia - akik március 20-án Budapesten játszanak - három koncertje a közönség irányába tett újfajta nyitás részét képezi. Mint a programokat ismertető sajtótájékoztatón az igazgató elmondta, tavaly óta koncertjeiken a nézőszám fokozatosan növekszik és a jövőben is céljuk, hogy a komolyzenét közelebb vigyék az emberekhez. A szakmai munkájukra kitérve hangsúlyozta: egy újfajta, kamarai igényességű műhelymunka kialakításán fáradoznak.

Részletek Mozart Dissonance kvartettjéből a Kelemen Vonósnégyes előadásában:

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus ajánló

Aranysárkány, vadméz és egy jótékony születésnap

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását június 15-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Meláth Andreával, Kaszap Gáborral, Tóth Viktorral és Znamenák Istvánnal.
Klasszikus hír

90 évesen visszavonul Bernard Haitink

A veterán karmester 65 év után hagyja ott a karmesteri pulpitust. Szeptemberben, Luzernben csíphetjük el utoljára.
Klasszikus fotó

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Klasszikus virtuózok

Ajándék kottákat kaptak a Kamara Virtuózok kedvencei az Editio Musicától

Szerda délután átvették díjaikat a Kamara Virtuózok többszörös heti kedvencei, a Pontasto Gitárkvartett és a Flautica az Editio Musica Budapest zeneműkiadótól.