Klasszikus

Tavaszi szél

2010.03.31. 00:51
Ajánlom
Színvonalas programokkal várják az érdeklődőket továbbra is Óbudán: a 2010-ben indult sorozatok folytatódnak, lesz Chopin és lesz Beethoven, lesznek bemutatkozó fiatalok és lesznek kortársak, lesz zene délelőtt és lesz zene este. Körkép a tavasz és nyári eseményekről.

Balázs János Chopin-estet tart április 12-én a Chopin összes zongoraműve sorozat keretében. A fiatal zongoraművész virtuozitását szívesen hasonlítják Cziffra Györgyéhez, akit pedig Liszttel szoktak egybevetni. A megtisztelő összevetések egyik fontos alapját adja az a különleges mód, ahogyan Balázs a 200 éve született Chopin zenéjét tolmácsolja a közönség felé. Az áprilisi, este hét órakor kezdődő társasköri hangverseny része annak az egész országra kiterjedő koncert körútnak, melyen Chopin valamennyi zongoraműve megszólal. Óbudán a 24 etűd csendül fel.

Két születésnapi program is része a tavaszi-nyári társasköri eseményeknek. Kobzos Kiss Tamás hamarosan 60 éves lesz, Balassa Sándor pedig a 75. életévét töltötte be nemrégiben. Kobzos növendékei körében és a Lengyel Intézet támogatásával ünnepel május 30-án délután öt órai kezdettel, Balassát pedig szerzői esttel, régi és új művek bemutatásával köszönti a kör június 10-én. Balassa, aki a magyar kortárs zenei élet egyik kiemelkedő személyisége, a Társaskör egyik törzsvendége, a Budapesti Vonósok barátja és szerzője, az estre ősbemutatóval készül. A házigazda Hollós Máté lesz.

A Fiatal muzsikosok pódiumán a Debreceni és Győri Egyetem tanulói után előbb a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Zeneművészeti Intézetébe, majd a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Karára járó fiatalok mutatkozhatnak be. A pécsiek 2010. április 17-én, szombaton este héttől, a szegediek pedig május 15-én, szombaton délután négytől mutatkoznak be.

A három különböző nemzetiségű tagból álló Trio Monteleone, Lőwenberg Dániel zongora-, Noëlle Grüebler (Svájc) hegedű- és Hugo Smit (Új-Zéland) gordonkaművész Beethoven valamennyi zongoratrióját bemutató sorozata októberben kezdődött és május 10-én este héttől folytatódik.

A Kortárs? Zene! négy részesre tervezett sorozatának utolsó két estjén Meláth Andrea és Virág Emese, a Musica Nostra Énekegyüttes Mindszenty Zsuzsánna vezényletével, valamint a Brass in the Five rézfúvós kvinttet lép majd fel, élő bizonyítékaként annak, hogy a modern zene együtt foglal magába nagyon sokféle különböző stílust és gondolkodásmódot. A beszélgetéssel oldott hangversenyen a moderátorok szerepében Hámori József agykutatót illetve Lukácsházi Győzőt hallhatjuk majd. A beszélgetős zenei estre 2010. május 12-én szerdán és június 4-én pénteken este hét órakor kerül sor.

A nagysikerű Újévi koncert után a közönség részéről megnövekedett a délelőtti hangversenyek iránti igény, így ennek szellemében 2010. május 16-án a Semmelweis Vonósnégyes és Várjon Dénes lépnek fel a Társaskör színpadán délelőtt tizenegykor, majd június 6-án az Óbudai Danubia Zenekar és Janza Kata musical hangversenye szólal meg a korai órákban.

2010. június 30-án viszont igazi klasszikus nyáresti hangversenyeket hallgathat majd a közönség a Társaskör különleges atmoszférájú udvarában. Rózsa Richárd, a Liszt Ferenc Kamarazenekar gordonkaművésze két török kollégával (Ozcan Ulucan - hegedű és Birsan Ulucan - zongora) mutatkozik be. A nemrég itt járt Fazil Say zongoraművész kompozícióit játsszák majd.

A Kiscelli Múzeum udvarán a Liszt Ferenc Kamarazenekar három hangversenyt is ad: 2010. június 28-án, 26-án  és augusztus 23-án este nyolc órai kezdettel, a nyári hétvégék helyett hétfő esténként. (Esőnapok: június 29, július 27, augusztus 24.)

A Junior Prima díjas Richter Gábor trombitán is fellép majd, a KLASSZ tehetség díjas Seleljo Erzsébet szaxofonossal, továbbá Óbuda vendége lesz a Genfi énekverseny összes díját bezsebelő Pasztircsák Polina is.

További részletek itt találhatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.