Klasszikus

Távozik az EKF Program igazgatója

2007.06.06. 00:00
Ajánlom
Távozik posztjáról még júniusban Kiss Tibor, a Pécs2010 Menedzsment Központ általános igazgatója. Az ügyvezető igazgató a napokban kérte felmentését Tasnádi Péter polgármestertől, aki azt elfogadta, a döntést a közgyűlésnek kell véglegesítenie.

A mérnök-közgazdász szakember távozását azzal indokolta, hogy a BIOKOM Kft. ügyvezetői posztja, a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Projekt koordinálása, az egyéb, környezetiparral kapcsolatos programokban való részvétel és az egyre több feladatot jelentő EKF (Európa Kulturális Fővárosa) Program általános igazgatói feladatainak további együttes ellátása már túl nagy terheket jelentene.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az elmúlt év decemberében történő Európa Centrum Kht. ügyvezetői kinevezést is azzal a feltétellel vállalta, hogy a későbbiekben visszatérnek a programon belüli szerepvállalására, de az akkori kritikus helyzetben az önkormányzatnak nagy szüksége volt arra, hogy egy gyakorlott menedzser teremtse meg a program strukturális, infrastrukturális, tárgyi és szervezeti kereteit, oldja meg az addig több cégben zajló feladatok egy kézbe történő szervezését, hozza egyensúlyba a fejlesztési, marketing, kommunikációs és pénzügyi feladatok ellátását.

Az elmúlt pár hónap alatt a projektnek ez a szakasza is lezárult: a tárgyi, anyagi feltételek javarészt rendelkezésre állnak, tapasztalt, jó szakemberek kerültek az immár egy cég alkalmazásába. Tisztázódtak a különböző helyi és kormányzati érdekeltek közti viszonyok, melyeket Pécs város Közgyűlése az EKF új struktúrájáról döntő határozatában el is fogadott.

A későbbiekben már olyan vezetőre van szükség, aki a különböző fejlesztési programok kivitelezésében, a művészeti és kulturális rendezvényekkel járó közszereplésekben, a kormányzati és önkormányzati szereplők közötti kapcsolat további erősítésében, koordinációjában még hangsúlyosabb szerepet tud vállalni, tehát egy tényleges, főállású igazgatója tud lenni az EKF éveken át húzódó fejlesztési és programsorozatának.

Kiemelte, hogy nem a beruházások késlekedése kapcsán a várost ért komoly kritikák miatt állt fel - bár véleménye szerint nem ártana újragondolni a fejlesztési projektek tartalmi és hosszú távú fenntarthatósági kérdéseit. A korábban megvalósított kulturális főváros programok tapasztalatai is azt mutatják, hogy ezen rendezvények elsődleges célja nem nagy beruházások, fejlesztések megvalósítása volt, hanem sokkal inkább egy széles körű kulturális és művészi tartalom létrehozása. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: ilyen szempontból Pécs a meglévő adottságainak és kulturális örökségének köszönhetően visszafogottabb fejlesztésekkel, a meglévő intézmények, létesítmények felújításával és a közterületek, parkok már most is, mint Magyarország egyik legurbánusabb városa méltó és alkalmas arra, hogy 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa legyen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.