Klasszikus

Tegnap zárult a Jazztavasz 2005 a Művészetek Palotájában

2005.05.24. 00:00
Ajánlom
Május 16-án, hétfőn este kezdődött, s tegnap, 23-án este zárult a Jazztavasz 2005, a Művészetek Palotája első nagy jazzfesztiválja, amelyen több neves külföldi előadóművésszel a hazai jazzélet kiválóságai játszottak: például Balázs Elemér, Dés László, Oláh Kálmán, Pege Aladár, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla – hogy csak néhány nevet említsünk. Ezek a nevek is jól érzékeltetik, hogy a cél nem egy irányzat bemutatása volt, hanem sokkal inkább az, hogy az első nagyszabású, nyolcnapos fesztivál sokszínű legyen, s mindenki megtalálhassa az ízlésének megfelelő koncerteket.

A Jazztavasz 2005 fontos célkitűzése volt, hogy a jazzt integrálja a Művészetek Palotája sokszínű programkínálatába. A nyolcnapos fesztivál bebizonyította, hogy nem csak a hazai jazzélet előadói kitűnőek, hanem igény is van erre a műfajra, hiszen több estén is komoly érdeklődést lehetett tapasztalni a koncertek iránt, ilyen volt például a fesztivál egyik legeredetibb hangversenye, a Szakcsi Hungarian Gipsy Jazz Show című ősbemutató a Nemzeti Hangversenyteremben.

A tegnapi záró koncerten a Magyar-amerikai jazzgála II. része volt. Oláh Kálmán – zongora (aki ma este harmadjára lép fel a Jazztavasz 2005 fesztiválon), Tony Lakatos (szaxofon) és barátaik léptek színpadra (Ron McClure – nagybőgő, Adam Nussbaum – dob).

A harmincöt esztendős Oláh Kálmán több rangos nemzetközi verseny megnyerésével kezdte jazz-zongoraművészi pályáját, s a műfaj olyan kiválóságaival játszott együtt, mint Lee Konitz, Randy Brecker, Pat Metheny vagy Jack deJohnette. Európa szinte valamennyi országában koncertezett már, de az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is kiugróan nagy sikereket aratott. Komponistaként az utóbbi időben a klasszikus zene és a jazz közelítésére törekszik – jelentős sikerrel. A budapesti fesztivál szervezői Oláh Kálmán három különböző formációban való fellépésével is szeretnék felhívni a figyelmet a zongoraművész kivételes tehetségére, elmélyültséggel, erőteljes zenei érzékenységgel, eredetiséggel párosuló, műfaji határokon átívelő stílusára. Az említett koncerten Oláh Kálmánnal két, világszerte elismert amerikai muzsikus – Ron McClure nagybőgős és a Grammy-díjas Adam Nussbaum dobos – mutatkozott be Budapesten. Mindketten a legkeresettebb tengerentúli stúdiózenészek közé tartoznak, számtalan lemezfelvételen közreműködtek, de Európában ritkán koncerteznek. A jazzgála vendégszólistája a Németországban élő, ugyancsak világhírű magyar szaxofonos, Tony Lakatos volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.