Klasszikus

Tegnap zárult a Jazztavasz 2005 a Művészetek Palotájában

2005.05.24. 00:00
Ajánlom
Május 16-án, hétfőn este kezdődött, s tegnap, 23-án este zárult a Jazztavasz 2005, a Művészetek Palotája első nagy jazzfesztiválja, amelyen több neves külföldi előadóművésszel a hazai jazzélet kiválóságai játszottak: például Balázs Elemér, Dés László, Oláh Kálmán, Pege Aladár, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla – hogy csak néhány nevet említsünk. Ezek a nevek is jól érzékeltetik, hogy a cél nem egy irányzat bemutatása volt, hanem sokkal inkább az, hogy az első nagyszabású, nyolcnapos fesztivál sokszínű legyen, s mindenki megtalálhassa az ízlésének megfelelő koncerteket.

A Jazztavasz 2005 fontos célkitűzése volt, hogy a jazzt integrálja a Művészetek Palotája sokszínű programkínálatába. A nyolcnapos fesztivál bebizonyította, hogy nem csak a hazai jazzélet előadói kitűnőek, hanem igény is van erre a műfajra, hiszen több estén is komoly érdeklődést lehetett tapasztalni a koncertek iránt, ilyen volt például a fesztivál egyik legeredetibb hangversenye, a Szakcsi Hungarian Gipsy Jazz Show című ősbemutató a Nemzeti Hangversenyteremben.

A tegnapi záró koncerten a Magyar-amerikai jazzgála II. része volt. Oláh Kálmán – zongora (aki ma este harmadjára lép fel a Jazztavasz 2005 fesztiválon), Tony Lakatos (szaxofon) és barátaik léptek színpadra (Ron McClure – nagybőgő, Adam Nussbaum – dob).

A harmincöt esztendős Oláh Kálmán több rangos nemzetközi verseny megnyerésével kezdte jazz-zongoraművészi pályáját, s a műfaj olyan kiválóságaival játszott együtt, mint Lee Konitz, Randy Brecker, Pat Metheny vagy Jack deJohnette. Európa szinte valamennyi országában koncertezett már, de az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is kiugróan nagy sikereket aratott. Komponistaként az utóbbi időben a klasszikus zene és a jazz közelítésére törekszik – jelentős sikerrel. A budapesti fesztivál szervezői Oláh Kálmán három különböző formációban való fellépésével is szeretnék felhívni a figyelmet a zongoraművész kivételes tehetségére, elmélyültséggel, erőteljes zenei érzékenységgel, eredetiséggel párosuló, műfaji határokon átívelő stílusára. Az említett koncerten Oláh Kálmánnal két, világszerte elismert amerikai muzsikus – Ron McClure nagybőgős és a Grammy-díjas Adam Nussbaum dobos – mutatkozott be Budapesten. Mindketten a legkeresettebb tengerentúli stúdiózenészek közé tartoznak, számtalan lemezfelvételen közreműködtek, de Európában ritkán koncerteznek. A jazzgála vendégszólistája a Németországban élő, ugyancsak világhírű magyar szaxofonos, Tony Lakatos volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.