Klasszikus

Tegnap zárult a Jazztavasz 2005 a Művészetek Palotájában

2005.05.24. 00:00
Ajánlom
Május 16-án, hétfőn este kezdődött, s tegnap, 23-án este zárult a Jazztavasz 2005, a Művészetek Palotája első nagy jazzfesztiválja, amelyen több neves külföldi előadóművésszel a hazai jazzélet kiválóságai játszottak: például Balázs Elemér, Dés László, Oláh Kálmán, Pege Aladár, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla – hogy csak néhány nevet említsünk. Ezek a nevek is jól érzékeltetik, hogy a cél nem egy irányzat bemutatása volt, hanem sokkal inkább az, hogy az első nagyszabású, nyolcnapos fesztivál sokszínű legyen, s mindenki megtalálhassa az ízlésének megfelelő koncerteket.

A Jazztavasz 2005 fontos célkitűzése volt, hogy a jazzt integrálja a Művészetek Palotája sokszínű programkínálatába. A nyolcnapos fesztivál bebizonyította, hogy nem csak a hazai jazzélet előadói kitűnőek, hanem igény is van erre a műfajra, hiszen több estén is komoly érdeklődést lehetett tapasztalni a koncertek iránt, ilyen volt például a fesztivál egyik legeredetibb hangversenye, a Szakcsi Hungarian Gipsy Jazz Show című ősbemutató a Nemzeti Hangversenyteremben.

A tegnapi záró koncerten a Magyar-amerikai jazzgála II. része volt. Oláh Kálmán – zongora (aki ma este harmadjára lép fel a Jazztavasz 2005 fesztiválon), Tony Lakatos (szaxofon) és barátaik léptek színpadra (Ron McClure – nagybőgő, Adam Nussbaum – dob).

A harmincöt esztendős Oláh Kálmán több rangos nemzetközi verseny megnyerésével kezdte jazz-zongoraművészi pályáját, s a műfaj olyan kiválóságaival játszott együtt, mint Lee Konitz, Randy Brecker, Pat Metheny vagy Jack deJohnette. Európa szinte valamennyi országában koncertezett már, de az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is kiugróan nagy sikereket aratott. Komponistaként az utóbbi időben a klasszikus zene és a jazz közelítésére törekszik – jelentős sikerrel. A budapesti fesztivál szervezői Oláh Kálmán három különböző formációban való fellépésével is szeretnék felhívni a figyelmet a zongoraművész kivételes tehetségére, elmélyültséggel, erőteljes zenei érzékenységgel, eredetiséggel párosuló, műfaji határokon átívelő stílusára. Az említett koncerten Oláh Kálmánnal két, világszerte elismert amerikai muzsikus – Ron McClure nagybőgős és a Grammy-díjas Adam Nussbaum dobos – mutatkozott be Budapesten. Mindketten a legkeresettebb tengerentúli stúdiózenészek közé tartoznak, számtalan lemezfelvételen közreműködtek, de Európában ritkán koncerteznek. A jazzgála vendégszólistája a Németországban élő, ugyancsak világhírű magyar szaxofonos, Tony Lakatos volt.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.