Klasszikus

Tegnap zárult a Jazztavasz 2005 a Művészetek Palotájában

2005.05.24. 00:00
Ajánlom
Május 16-án, hétfőn este kezdődött, s tegnap, 23-án este zárult a Jazztavasz 2005, a Művészetek Palotája első nagy jazzfesztiválja, amelyen több neves külföldi előadóművésszel a hazai jazzélet kiválóságai játszottak: például Balázs Elemér, Dés László, Oláh Kálmán, Pege Aladár, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla – hogy csak néhány nevet említsünk. Ezek a nevek is jól érzékeltetik, hogy a cél nem egy irányzat bemutatása volt, hanem sokkal inkább az, hogy az első nagyszabású, nyolcnapos fesztivál sokszínű legyen, s mindenki megtalálhassa az ízlésének megfelelő koncerteket.

A Jazztavasz 2005 fontos célkitűzése volt, hogy a jazzt integrálja a Művészetek Palotája sokszínű programkínálatába. A nyolcnapos fesztivál bebizonyította, hogy nem csak a hazai jazzélet előadói kitűnőek, hanem igény is van erre a műfajra, hiszen több estén is komoly érdeklődést lehetett tapasztalni a koncertek iránt, ilyen volt például a fesztivál egyik legeredetibb hangversenye, a Szakcsi Hungarian Gipsy Jazz Show című ősbemutató a Nemzeti Hangversenyteremben.

A tegnapi záró koncerten a Magyar-amerikai jazzgála II. része volt. Oláh Kálmán – zongora (aki ma este harmadjára lép fel a Jazztavasz 2005 fesztiválon), Tony Lakatos (szaxofon) és barátaik léptek színpadra (Ron McClure – nagybőgő, Adam Nussbaum – dob).

A harmincöt esztendős Oláh Kálmán több rangos nemzetközi verseny megnyerésével kezdte jazz-zongoraművészi pályáját, s a műfaj olyan kiválóságaival játszott együtt, mint Lee Konitz, Randy Brecker, Pat Metheny vagy Jack deJohnette. Európa szinte valamennyi országában koncertezett már, de az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is kiugróan nagy sikereket aratott. Komponistaként az utóbbi időben a klasszikus zene és a jazz közelítésére törekszik – jelentős sikerrel. A budapesti fesztivál szervezői Oláh Kálmán három különböző formációban való fellépésével is szeretnék felhívni a figyelmet a zongoraművész kivételes tehetségére, elmélyültséggel, erőteljes zenei érzékenységgel, eredetiséggel párosuló, műfaji határokon átívelő stílusára. Az említett koncerten Oláh Kálmánnal két, világszerte elismert amerikai muzsikus – Ron McClure nagybőgős és a Grammy-díjas Adam Nussbaum dobos – mutatkozott be Budapesten. Mindketten a legkeresettebb tengerentúli stúdiózenészek közé tartoznak, számtalan lemezfelvételen közreműködtek, de Európában ritkán koncerteznek. A jazzgála vendégszólistája a Németországban élő, ugyancsak világhírű magyar szaxofonos, Tony Lakatos volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.