Klasszikus

Tégy a gyűlölet ellen

2006.01.10. 00:00
Ajánlom
Fogalmam sincs, miért maradtam Jean-Efflam Bavouzet zeneakadémia-beli hangversenyének második részére is ott. Súlyos inzultus volt a hangverseny eleje, Beethoven Hammerklavier szonátája, amit csak akkor illik előadni, ha a zongoristának nyomós oka van rá.

Bavouzet-nak azonban semmi oka nem volt rá, az első tételt igazán összevissza játszotta, a másodikat csörömpölve, a harmadikat végtelenül unalmasan és üresen, a negyedikben megint csak csépelte a zongorát, bár nem egészen hatástalanul, mert láthatólag a hangsúlyt ide képzelte a művész. Ha valami pozitívum után keresgélt az ember, akkor az talán a döbbenet: Bavouzet játékából meg lehetett érezni, hogy mennyire meredek ez az óriási szonáta, milyen mélységesen meghökkentő lehetett a XIX. századi hallgatónak, ahogy mondjuk az utolsó tételben egyszerre két zenemű szólal meg egy időben. De ez a hüledezés talán mégis túlságosan kicsi eredmény, ha egyszer a zongorairodalom egyik legfontosabb darabjáról van szó, és a végigunatkozott lassú tételért igazán csekély kárpótlás egy ököllel szétvert finálé.

A szünetben az emberek rosszallóan ciccegtek, a legjobb fejek egymás után vették a kabátjukat, a szerencsés fickók. Mert hiába okoskodik az optimista odabent, hogy a műsorválasztást elkapkodta kissé ez az elegáns kávéházi felszolgálóra emlékeztető úriember, és majd a Ravel-művekben megmutatja, hogy miért is került bele ebbe a nemzetközi nagymenőket sorakoztató bérletbe, nem mutat meg ő semmit. A második rész még sokkal lehangolóbb az elsőnél. Az egyetlen változatosság, hogy a hallgató szinte minden darab elején azt hiszi, most valami érdekeset fog hallani, azután sorra pottyannak bele a művek és a tételek a jelentéktelenségbe, igénytelenségbe, egyhangúságba. Beethovent rosszul játszani bocsánatos, mert a mű még a legkifejezéstelenebb előadásban is nagy marad, mutatja a formátumot, a szerzői szándékot, legfeljebb jobban meg kell küzdenie a hallgatónak az eredményért.

Ravel azonban más. Ha kong a zene az ürességtől, ha nem érezni a tartás és az elegancia alatt a lávát, a fortyogó mondanivalót, akkor tökéletesen hamis a kép: a makulátlanul öltözködő, végtelenségig kifinomult, szemérmes zseni helyett egy üresfejű zeneszerzőt látunk, aki valamilyen megmagyarázhatatlan okból Liszt Ferenccel akar állandóan versenyezni, pedig ő maga nem is tudott olyan jól zongorázni, mindehhez még furcsa vízmániája van, folyton csöpög, csurog, folyik, gyöngyöz a hákettőó a műveiben. Ilyen a sors: még ráadásként is a Szökőkutat választotta Bavouzet.

Érdekes, hogy csupán a zongorajátéka miatt mennyire meg lehet gyűlölni egy embert.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.