Klasszikus

Tehetetlenségi együttható

2003.11.11. 00:00
Ajánlom
Van egy szerep Prokofjev Eljegyzés a kolostorban című vígoperájában, amely igencsak hálátlan tud lenni. Don Carlos az, csak mellékszereplő, a nagy hasú, nagy szakállú buffó barátja. Nem kell sokat énekelni, viszont ott kell ácsorogni hosszú perceken át a színpadon, aztán a megfelelő pillanatban dalra fakadni.

Debrecenben a szerep Molnár Zsoltnak jutott, aki hangját tekintve jó választás, csak a színpadon viszonylag gyakorlatlan, ezért a maga módján próbálja meg kitölteni a hosszú időket: arcjátékkal követi a többiek beszélgetését, emelgeti a szemöldökét, hüledezik, mosolyog, csóválja a fejét, teszi, amit kell. Illetve: amit nem kell.

Nincs vele semmi baj, ő nem láthatja magát. De az előadásnak van rendezője, Berényi Gábor, és ha ő a próbák során nem veszi észre, hogy mi történik, nem lép közbe, nem talál elfoglaltságot az énekesnek, vagy nem mondja, hogy ilyenkor váljál köddé, levesszük rólad a fényt, akkor ez lesz belőle.

Ez lett belőle. Kevés? Persze hogy az, ha arra gondolunk, hogy vígopera, és elmosolyodni sem lehet rajta, a szünetben néhányan veszik a kabátjukat, mert nem erre számítottak, de a kitartóak szeme is kissé megüvegesedik a második felvonás végére. Kevés, ha azt érezzük, hogy Prokofjevet (vagy bárkit) műsorra tűzni az harci riadó, most szállunk porondra a közönség kegyeiért, és majd megmutatjuk nektek, hogy igenis jó ez a darab. Ha meg abból indulunk ki, hogy már önmagában is tett, hogy nem felejtettük el a zeneszerző halálának ötvenedik évfordulóját (mert Prokofjev egy napon halt meg Sztálinnal, így már a halálhír is elfelejtődött annak idején), és hogy mit akarhat az ember ebben az akármilyen világban, akkor nagyon szép, harmonikus előadás, kis színházban, szerény apparátussal, kevés tehetséggel.

Az ötlet egyébként jó: Debrecenben a társulat elő tudná, vagyis elő tudja adni az operát, én csak Böjte Sándorért izgultam, mert neki érezhetően túl hosszú volt Don Jerome szerepe, de mindig jutott végül annyi pihenő, hogy végül is nagyobb baj nélkül értünk el a megváltó függönyig. És vannak jelentékeny hangok, jelentős személyiségek az előadásban: Simon Katalin és Wágner Lajos. Kevesebb hanggal, de mégis ott van Andrejcsik István. Sajnos a halkereskedőt játszó Ürmössy Imre, pont az, akinek a legnagyobb súlyt kellett volna kapnia, kevéske lett. Nem csak saját hibájából: érthetetlen, hogy ha valakinek a szöveg szerint nevetségesen nagy szakálla van, amire ő komikusan büszke, akkor miért nincs a színpadon is rendes, komoly Mikuláskellék, csak olyan szürke, középhosszú, ritkás vacak. És persze az ember elhatározás alapján nem lesz fajsúlyos buffó. Ürmössy Imre tehát teszi, ami telik tőle, arcokat vág, nyalogatja szája szélét, dülleszti műpotrohát, csak hát nem nagyon jön rá a kacajhullám a nézőtéren.

Amúgy rendben van az előadás, kerüli a feltűnést, énekelnek és táncolnak benne, van zenekar és karmester. Nekem fáj a szívem érte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.