Klasszikus

Telefonok

2005.06.17. 00:00
Ajánlom
Megint a hangversenytermi telefonokról van szó. Hogy Mahler 8. szimfóniáját nem lehet nyugodtan végighallgatni, mert hol itt, hol ott szólal meg egy készülék. Ami még furcsább: a közönséggel valahogy sokkal több baj van a Nemzeti Hangversenyteremben, mint a Zeneakadémián volt.

Nem mintha ott folyton angyalok üldögélnének, de azért a Tavaszi Fesztivál legemlékezetesebb botrányokozója az volt, aki a Művészetek Palotájában szétköhögte egy másik Mahler-szimfónia, a 9. zárótételét. Pár nappal később Vivaldi Négy évszakára reagált olyan különösen a kisérdemű, hogy beletapsolt a tételszünetekbe. Persze: hogy mikor szokás vagy mikor illik tapsolni, az megállapodás kérdése, száz éve a tételszüneti ováció még nem számított súlyos műveletlenségnek, de az sehogyan sincs rendben, hogy lemegy egy teljes hegedűverseny, a Tavasz, a hallgatóságnak egy arcizma sem rándul, aztán a Nyár első tétele után mindenki rájön, hogy csodát hall. Ráadásul nem is hall csodát. Most meg itt ez a keddi telefonbotrány.

Mindannyian tudjuk, hogy a közönségnek mindig igaza van, ő veszi a jegyet, a pénzéért zenét is hallgathat, köhöghet és telefonálhat, csak mindezt egyszerre nehéz. Egymást zavarjuk, ha zörgetjük a cukros zacskót, ha a légutakat tisztogatjuk, és a figyelmeztetés ellenére nem kapcsoljuk ki a készüléket. És a hagyományos elképzelés szerint a közönség mégis zenét hallgatni megy. Ha nem így van, kár elhívni a világ nagy előadóit, köhécselni a tűzoltók trottyos fúvósainak ritmusára is lehet. És olcsóbb is. Vagy meg is fordíthatjuk egyszer a dolgot: üljenek a zenészek a pódiumra, és mi a széksorokban elzajongunk. Esetleg szerény díjazás ellenében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.