Klasszikus

Téli esték Brahmsszal

2013.12.06. 14:22
Ajánlom
Brahms születésének 180. évfordulójára a Nemzeti Filharmonikusok a komponista szinte valamennyi szimfonikus alkotását műsorra tűzik négy hangversenyen. Az első koncert 2013. december 11-én lesz a Művészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezényletével.

Az estét nyitó Akadémiai ünnepi nyitány abból az alkalomból született, hogy a zeneszerzőt díszdoktorrá avatta a Breslaui Egyetem: a mester - kis rábeszélésnek engedve - ezzel köszönte meg a nemes gesztust. Szerette a tréfát, és ennek zenéjében is szívesen hangot adott. Egyik levelében „janicsár-nyitány"-nak nevezte a darabot a 18. századi „törökös" zenékre utalva. A nyitány nagy létszámú zenekara ugyanis felvonultatja a „Janitscharenmusik" valamennyi jellegzetes kellékét: a nagydobot, a cintányérokat és a triangulumot is. Máshol pedig tréfásan így jellemezte új művét: „diákdalok nagyon vidám egyvelege Suppé modorában."

Az 1880-as évek végén Brahmsot három instrumentális terület foglalkoztatta: a zenekari hangzás, illetve a hegedű- és a csellóhang világa. Erről tanúskodnak az 1885 és 1887 között közvetlenül egymás után keletkezett művek: a 4. szimfónia (op. 98), az F-dúr csellószonáta (op. 99), az A-dúr hegedűszonáta (op.100) és a c-moll trió zongorára, hegedűre és csellóra (op.101). Mintha mindez csak előkészület lenne az összefoglaláshoz, az a-moll kettősversenyhez (op. 102): Brahms a szimfonikus forma végső konzekvenciáinak levonásával először a terepet készíti elő, majd a két szereplőt választja ki egy-egy szonátában saját hangszere, a zongora partnereként. Az utolsó fázisban még "laboratóriumi körülmények között", a zongora felügyelete mellett ereszti össze a hegedűt és a csellót, hogy aztán a szimfonikus forma keretein belül, immár "élesben" hozza össze a két hangszert. December 11-én a mű két szólistája Baráti Kristóf hegedű- és Perényi Miklós csellóművész lesz.   

A koncert második felében elhangzó 1. szimfónia megírására viszonylag későn határozta el magát a zeneszerző, és sokáig is dolgozott rajta. „Sosem fogok szimfóniát írni! El sem tudod képzelni, milyen érzés az, amikor az ember mögött egy Beethoven menetel" - vallotta meg korábban egy barátjának. Végül mégis megszületett az Első, ez az enciklopédikus mű, amely a négy szimfónia közül talán a legnagyobb vállalkozás, a kortársak - némi iróniával, persze - Beethoven Tizedikjének is nevezték. Az első tétel némely vonása a Sors-szimfóniára utal, a negyedik tételben pedig az Örömóda dallamával rokon, széles melódiát bont ki a zeneszerző, katartikus csúcsponttal megkoronázva a művet. Hanslick, az ismert osztrák zenekritikus minden fenntartása ellenére dicsérte az első szimfóniát: „a szimfonikus irodalom egyik legegyénibb és legcsodálatosabb zeneműve [...] Brahms új szimfóniája valami olyan, amire bármelyik nemzet büszke lenne, a gyümölcsöző tanulás, a mély gyönyörűség kifogyhatatlan forrása" - írta.

A sorozat következő hangversenyével december 18-án várja közönségét a zenekar. Akkor a Tragikus nyitány (op. 81) és a d-moll zongoraverseny (op. 15) mellett a 2. szimfóniát (D-dúr, op. 73) hallgathatják meg az érdeklődők. A versenymű zongoraszólamát a 2010-ben Junior Prima-díjjal kitüntett, 2013-ban pedig a Solti Foundation díját elnyert Fülei Balázs játssza.

Miután leküzdötte a szimfónia műfajával szembeni gátlásait, és Beethoven árnyékából kilépve megírta a monumentális 1. szimfóniát, Brahms rögtön nekikezdett a másodiknak. Ezt már egyetlen év leforgása alatt befejezte bécsi letelepedését követően, és a Bécsi Filharmonikus Zenekar mutatta be a győri születésű Hans Richter vezényletével. A zeneszerző egyik barátja azt írta, hogy ez a mű „tele van kék éggel, csobogó patakkal, napfénnyel és hűs árnyakkal", de a bukolikus szakaszokra utalva mások kifejezetten a bécsi erdő hangját vélték benne felfedezni, bécsi szimfóniának nevezve a művet.

A d-moll zongoraverseny első vázlatait Brahms akkor vetette papírra, amikor tudomást szerzett barátja és mentora, Robert Schumann öngyilkossági kísérletéről. A komponálás során később a zongoraszonáta formája is felmerült lehetséges  szerkezeti koncepcióként, végül vazonban ersenyműként öltött végleges formát a kompozíció. Brahms maga mutatta be Hannoverben 1858-ban, huszonöt évesen, de a fiatal titán kompozícióját a közönség kifütyülte, a kritika pedig elviselhetetlennek titulálta. Mára elfoglalta méltó helyét a többi Brahms-remekmű mellett, de kétségtelen, hogy a két zongoraverseny közül ez a kevésbé gyakran játszott.

A melankolikus, búskomor hangszínekben tobzódó Tragikus nyitány bő húsz évvel később keletkezett az életvidám és szellemes Akadémiai ünnepi nyitány párdarabjaként. Brahms így nyilatkozott e két műről: az egyik sír, a másik nevet. A nyitány elnevezés nem rejtett programot takar vagy valaminek a bevezetését, hanem önálló, fantáziaszerű zenekari alkotást, amely egy bizonyos karaktert, alaphangulatot jár körül, annak több oldalát is felmutatva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?