Klasszikus

Téli programkavalkád a Zeneakadémián

2014.12.27. 15:04
Ajánlom
Újra lesz operavizsga-fesztivál, barokk és kortárs est, jazz és népzene, de egy világhírű vonósnégyes és egy norvég hegedűs sztár is érkezik a Liszt Ferenc térre január-februári folyamán.

Január 10-én a második alkalommal megrendezendő Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál nyitókoncertjére várják a kortárs zenére kíváncsi, és a dramatikus koncert, illetve a hangszínház műfajaira nyitott érdeklődőket. Maurice Lenhard bariton, és a Horváth Balázs vezette THReNSeMBle kortárs zenei együttes Otto M. Zykan, Simon Steen-Andersen, Otto M. Zykan, Gryllus Samu és George Aperghis műfajokon átívelő izgalmas új kompozícióit mutatják be a Solti Teremben - az esti koncertet megelőzően 17.00 órától interaktív műhelyfoglalkozás formájában is.

Második alkalommal rendez a Zeneakadémia nemzetközi seregszemlét európai zeneművészeti egyetemek opera-tanszakainak kortárs produkcióiból. A 2015-ös Operavizsga-fesztivál keretében január 19-én és 23-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operaénekes hallgatói mutatkoznak be: Almási-Tóth András rendező Rossini három operáját gyúrta össze számukra SITCOM címmel. Január 22-én a Firenzei Cherubini Konzervatórium Don Giovanni-előadását, a zárónapon pedig a Poznani Művészeti Egyetem Edgar Allan Poe novellája alapján készült A furcsa véletlenek angyala című produkcióját hallhatja-láthatja a nagyközönség.

A Négyszer négyes-sorozat keretében február 7-én az angol vonósnégyes hagyomány egyik legjelentősebb formációja, az 1972-ben alakult, immár a kétezredik koncertjén is túl járó legendás Brodsky Quartet látogat a Zeneakadémiára. Koncertjükön Schubert töredékben maradt c-moll vonósnégyese, Beethoven kései cisz-moll kvartettje, és a Schönbergnek dedikált II. Zemlinsky-vonósnégyes hangzik el.

„Négyes házasság, amely a mennyben köttetett." Ekként aposztrofálta a Jazz Breakfast nevű angol internetes jazz-portál napjaink egyik legizgalmasabb jazz-kvartettjének, a The Impossible Gentlemen létrejöttét. A felállás valóban lenyűgöző: Steve Rodby játszik bőgőn, aki harminc évig volt Pat Metheny együttesének tagja, a kevésbé ismert, de nem kevésbé foglalkoztatott és elismert amerikai muzsikus, Adam Nussbaum dobol (a Gil Evans Orchestra ritmusszekciójának egykori tartóoszlopa), a 21. század egyik legnagyobb brit jazz-zongorista ígérete, Gwilym Simcock zongorázik, gitáron pedig a szigetország legzseniálisabb jazzelőadója, Mike Walker játszik - február 9-én a Zeneakadémián.

Az 1995-ben alapított Aura Musicale, napjaink egyik legizgalmasabb hazai historikus együttese február 13-án lép fel a Solti Teremben. Az együttes művészeti vezetője Máté Balázs, aki Jordi Savall, Mark Minkowski és számos más „historikus nagyágyú" első számú csellistája. Koncertjük műsorán hitvallásuknak megfelelően slágerdarabok és ritkán hallható remekművek egyaránt szerepelnek: Corelli „Karácsonyi" concertója és Vivaldi egyik csellóversenye (Máté Balázs szólójával) mellett egy Bach-kantáta, valamint egy 2001-ben felfedezett, Händelnek tulajdonított Gloria is szerepel a koncert műsorán.

A Zeneakadémia művésztanárait és legtehetségesebb növendékeit bemutató Élesben-sorozat keretében február 15-én A Vonós Tanszék kiválóságai lépnek a Nagyterem pódiumára Szenthelyi Miklós tanszékvezető irányításával. Szabadi Vilmos, Onczay Csaba és Bársony Péter, illetve a már szólistaként is szárnyaikat próbálgató hallgatók előadásában Bachtól Ligetiig lesznek hallhatók vonós hangszerekre írott közismert és ritkán hallható remekművek - részben izgalmas átiratokban.

Pál István Szalonna és Bandája nagyszabású műsorral ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját február 19-én. Az estet három gondolat köré építik: néptánc és népzene, mesterek és példaképek, valamint generációk elválaszthatatlanságáról vall zenében a Magyar Állami Népi Együttes kísérőzenekaraként világot látott csapat, illetve táncos és zenész vendégeik, továbbá az Erdélyből és a Rábaközből érkező hagyományőrző prímások.

A Zeneakadémián először lép fel február 24-én Vilde Frang. A norvég hegedűs világsztárt Mozart népszerű, törökös elemeket tartalmazó A-dúr hegedűversenyében az 1988-ban alapított Amsterdam Sinfonietta, napjaink egyik legfoglalkoztatottabb vonószenekara fogja kísérni. A versenymű előtt és után egy-egy norvég szerző darabja lesz hallható: Grieg Holberg-szvitjét aligha kell bemutatni a közönségnek, az 1952-es születésű Magnar Åm neve azonban alighanem ismeretlenül cseng Magyarországon. A koncert zárószámaként a Bizalmas levelek alcímű második Janáček-vonósnégyes szólal meg vonószenekari átiratban.

A Zeneakadémia Koncertközpont programjaira jegyek a fenti linkeket követve, illetve a Zeneakadémia jegypénztárában (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8., a főbejárat mellett, nyitva naponta 10.00‑18.00 óra között, illetve előadási napokon a szünet végéig) vásárolhatók meg. Pénztárunkban a Zeneakadémia ajándékkártyája, illetve korlátozott számban még elérhető 2015-ös bérletei mellett január 1-től A la carte bérlet is váltható, amelynek keretében az egyidejűleg három különböző előadásra jegyet váltó vásárlóink az egyes jegyek áraihoz képest 10%, négy különböző előadásra 15%, öt különböző előadásra 20% kedvezményben részesülnek. Akár olyan, A cselló éve-bérlet is összeállítható tehát, amelyben csak a 2015-ben a Zeneakadémiára látogató világhíres csellista csillagok, és a babérjaikra törő fiatal pályatársak koncertjei szerepelnek. Ez a kedvezmény 2015. június 30-ig igénybe vehető a Zeneakadémia Koncertközpont összes - tehát bérleten kívüli - saját rendezésű koncertjeire is. Az aktuálisan elérhető jegykínálat a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri pénztárában, illetve a zeneakademia.hu/jegykinalat oldalon érhető el, az À la carte bérlet azonban kizárólag a pénztárban váltható meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.