Klasszikus

Teli tüdőből fújja az ugrós szilaj táncot

2003.01.20. 00:00
Ajánlom
„Ugrós szilaj tánc, – s bőrduda: Ezt fujják talp alá oda.” – szól az idézet a legnagyobb skót költő verséből. Robert Burns január 25-i születésnapja, a skótok nemzeti ünnepe természetesen még Budapesten sem maradhat tánc és dudaszó nélkül. Erre biztos garancia Kéri György személye, aki a jótékonysági estet szervező Skót–Magyar Társaság tagja, és az egyetlen skótdudás Magyarországon.

Skót kockás szoknyában, térdzokniban jön ajtót nyitni. Kőbánya egyik csöndes utcájában, a januári fagyban sem meglepő ez a látvány; az ott lakók megszokták már: skótdudás az egyik szomszéd. Még a cirkalmas, égbetörő dallamok sem zavarják őket.

Kéri György, odabenn aztán teljes díszbe öltözködik: a ropogósra vasalt fehér ing és kockás mellény fölé kitömött vállú, fekete kabátka kerül; mindennek tetejébe pedig magas, bozontos fejfedő. A dudásnak ugyanis – hajdanában – fontos volt, hogy kiemelkedjen a tömegből: ő volt a csatában a zászló, a messziről is azonosítható gyülekezési pont. A békeidőkre mindebből csak a hangos dudaszó maradt.

– Ez a viselet megszállottságom elengedhetetlen kelléke – mutat végig magán a muzsikus. – Még az sem zavar, hogy folyton ki kell igazítanom: nem szoknya van rajtam, hanem kilt; a legférfiasabb skót ruhadarab. Igaz, ma már csak alkalmi öltözéknek hordják, leginkább az ünnepeken kerül elő a szekrényből. A fellépéseimen a nőket persze az izgatja: vajon mi van a kilt alatt? Nos, mielőtt megkérdezné: nem hordanak alatta semmit. Ez ősidőktől fogva így természetes; és higygye el, inkább hőségben kellemetlen, mint ilyenkor télen. A vastag gyapjú alatt nem fázik a skótok feneke.

– Akkor a nehezén túlestünk – gondolom magamban, és szemérmesen félrefordítom a fejem, míg vendéglátóm – újabb fontos ereklyéért – fellépked előttem az emeletre vezető lépcsőn.

Hamarosan óriási tablóval, a „tartan mappel” tér vissza, amely az első száz nemesi család skót kockáit ábrázolja. Mint legnagyobb meglepetésemre kiderül, ennek a mintának legalább kétezer variációja létezik. A legismertebb – a piros-zöld-sárga színűn, amely nyakkendőn, zakón, takarón újra meg újra divatba kerül – a Royal Stewart: a legelső klán nevét viseli.

A mi dudásunk természetesen jogosan ölti magára ezt a jellegzetes mintát; ő ugyanis távoli rokonságot fedezett fel a nemesi Kerr családdal, amelynek tagjai piros kockás kiltben, a Stewartok testőreiként szolgáltak egykoron.

A dudásöltözék – pontosan három váltás – immáron hét esztendeje játszik főszerepet Kéri György életében. Előtte sok mindennel próbálkozott: volt hivatásos zenész és telefonszerelő, javított televíziókat, rádiókat, majd pedagógia-közművelődés szakon szerzett diplomát, és Zugló önkormányzatában szervezte a kerület kulturális életét. Skócia azonban ez időben sem hagyta nyugodni.

– Évtizedek óta izgat a skótok mitikus világa és színes történelme – kapom a magyarázatot. – Imádom vad tájaikat, a kristálytiszta vizeket, rajongok a népdalaikért, a hangos mulatozós kedvükért – a whiskynek sem vagyok ellensége –, és az sem lehet véletlen, hogy a kedvenc színészeim, énekeseim – hogy csak Rod Stewartot és Sean Conneryt említsem – mind innen származnak.

Nem csoda ezek után, hogy Kéri úr lélekben a skótokhoz tartozónak vallja magát. Az is magától értetődő, hogy tagja az egy évtizede működő Skót–Magyar Társaságnak, ahonnan – csak úgy saját kedvére – kölcsönkért egyszer egy dudát. Hazavitte, kipróbálta: azonmód szerelem lett belőle.

Útra kelt tehát Edinburghba, hogy jobban megismerje a kacifántos hangszert; több szemesztert elvégzett már, de – mint megjegyzi – ahhoz nem elég egy élet, hogy az ember elmondhassa magáról, tökéletesen tud játszani. Beszélgetésünk e pontján, értelemszerűen, előkerül a duda is. Mielőtt megszólalna, megtudom, hogy a furcsa, „soklábú” jószág eredetileg birkabőrből készült, és a tömlő belsejét a whisky és a sör alapanyagával kenték be, hogy jobban megtartsa a levegőt. Ez a magyarázata annak, hogy a dudás körül folyton kellemes malátaillat lengedezett.

Ma már eltűnt az illat; könnyebb anyagok adják a hangszer lelkét, de a működési elv most is ugyanaz: úgy kell elképzelni a tömlőt, akár egy strandlabdát, amelyen négy lyukat ütöttek. Itt áramlik a levegő. A vállra fektetett fekete rudakon – a három drónon – szólal meg az akkord, elöl a furulyaféle chanter fújja a dallamot. Kapok mindebből egy kis ízelítőt is: a tekervényes muzsika betölti az egész házat, a dudás kipirult arca pedig arról árulkodik, hatalmas tüdő kell a hangszer megszólaltatásához.

Tüdő, meg nagyfokú megszállottság, némi zenei érzékkel párosulva. Ezek híján senkiből sem válhat igazi skótdudás. Talán nem véletlen, hogy Magyarországon is csak egyetlen egy akad belőle: Kéri György személyében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.