Klasszikus

Teljessé vált az Operaház új vezetése

2005.09.07. 00:00
Ajánlom
Teljessé vált a Magyar Állami Operaház új vezetése, csütörtökön este a Makrancos Kata című balettel kezdődik az évad a dalszínházban.

Az intézmény sajtóosztálya közölte, hogy a főigazgatót Kunos József az operaház működtetéséért felelős ügyvezető igazgatóként, Kesselyák Gergely a művészeti irányításért felelős főzeneigazgatóként, Keveházi Gábor a balettegyüttes vezetőjeként, míg Müller Péter Sziámi stratégiai igazgatóként, társadalmi megbízatásban segíti.

Vihar az Operaházban

- Mi zajlik tulajdonképpen az Operaházban?

- Jó a kérdés, egyszersmind rossz is, mert nem arról beszélünk, hogy milyen jól sikerült a darab, a bemutató, mekkora sikere volt ennek vagy annak az énekesnek – mondja Závecz Ferenc, leváltott ügyvezető igazgató. – Önmagában ez is minősíti a ház helyzetét. Orientációs válság van, nem anyagi, nem likviditási válság. El kell dönteni, hogy az Operaház milyen irányba menjen tovább, ugyanazon a sínen, mint amelyen eddig haladt vagy más sínen. Hogyha más sínre állítják a házat, akkor annak a feltételeit meg kell teremteni.

- A másik sín, amit most kitaláltak az, hogy csak néhány darabot játszanak. Eddig senkinek sem jutott eszébe, hogy egy országban, egy fővárosban, ahol egyetlen operaház van, meg lehet úgy élni, hogy nem nagy repertoárral játszanak.

- Az elmúlt évben 440 ezer jegy fogyott, ennek a nagy része fizető jegy volt, nem bérlet. Természetesen az opera az a műfaj, ahova visszajárnak a látogatók. Ez, a becslések szerint olyan 130-140 ezer rendszeres látogatót jelent. Sok a külföldi is - szerencsére és természetesen.

- De ha heteken keresztül ugyanazt a darabot játsszák…

- Vannak nagy kockázatai ennek a játékmódnak, illetve annak, hogy ezt a játékmódot valaki meghonosítsa. Három zenekar kell egy-egy darabhoz és kettő, de inkább három szereposztás. Ez rendkívül embert próbáló feladat. Kesselyák Gergelynek, az Operaház új művészeti vezető főzeneigazgatójának vizsgafeladat, hogy ezt össze tudja állítani, színre tudja-e vinni. Hasonlóképpen nyilván megméretik majd a főigazgató teljesítménye is.

- Végül is mi van az Operaházban?

- Három dologban van gondban az Opera. Az első a működési forma, a költségvetési intézményi lét. A közalkalmazotti munkaviszony oly mértékben idegen a művészi teljesítmény elismerésétől, dotációjától, hogy hosszabb távon nagyon nehéz ilyen rendszeren belül igazán művészi teljesítményt nyújtani. Sokkal jobb lenne egyfajta társasági vagy szerződéses alkalmazás rendszer, ahol - ha nem is nap mint nap -, de időszakról időszakra megméretődnének a teljesítmények. A második a repertoár nagysága és a játszóhelyek száma, pontosabban a kettő aránya. Hogyha a Magyar Állami Operaház művészeinek, és más alkalmazottainak a fejében levő 50-70 darabot nem két helyen, hanem Magyarországon hét-nyolc, a magyarlakta térségekben 10-15 játszóhelyen adnák elő, nem tűnne soknak ez a repertoár. A harmadik pedig a bekerülési költség és a jegyárak viszonya. Magyarországon az átlagjegy ára az Opera két házában 12,5 euró, míg Bécsben ugyanez 36 euró fölött van.

- Ha el lehetne adni olyan drágán a jegyet…

- Ez most már az új vezetés a feladata. Amint a nyitó társulati ülésen történtek mutatják, nem szerzett osztatlan népszerűséget a vezető csapat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.