Klasszikus

Teltház a Carnegie Hallban

2013.05.04. 18:57
Ajánlom
Bársony Péter és Kelemen Barnabás a Leon Botstein vezette American Symphony Orchestra szólistájaként aratott sikert New Yorkban május 2-án.

A Bársony Péter által összeállított programnak különleges jelentőséget adott, hogy Weiner László, Nádor Mihály és Gyopár László - akiknek egy-egy művét adták elő - mindannyian a vészkorszak áldozatául estek. Az Izraelben nagy tiszteletnek örvendő magyar származású brácsaművész, Pártos Ödön egy műve mellett Dohnányi Szegedi miséjét is megszólaltatták a hangversenyen - az Egyesült Államokban első alkalommal.

Ahogyan a koncerten jelen lévő Batta András, a Zeneakadémia rektora beszámolt róla, Kelemen Barnabás álló tapsos sikert aratott a Carnegie Hall 2700 fős közönsége előtt, teljesítményével többek között azt is igazolva, hogy Nádor Mihály hegedűversenye felfedezésre érdemes mű.

A magyar tematikájú koncert Leon Botstein karmester kezdeményezésére jött létre, aki több szálon is szorosan kötődik Magyarországhoz. Botstein a Közép-európai Egyetem (CEU) kuratóriumának elnöke és a New York állambeli Bard College rektora. A 2005 óta zenei fakultást is működtető egyetem szoros kapcsolatokat ápol a magyar zenekultúrával, a Zeneakadémiával pedig cserediák-programot tart fenn. A kapcsolat a Zeneakadémia főépületének újranyitása után várhatóan még szorosabbá válik majd. A budapesti intézmény meghívására Leon Botstein idén ősszel Magyarországon vezényel, 2014-ben pedig a Bard College Szimfonikus Zenekara lép fel a Liszt Ferenc téri épületben - részletezte a terveket Batta András.

Korábban több magyar oktató, köztük Gyivicsán György harsonaművész, Nemes Norbert László kórusvezető, zenepedagógus, Szabó József Zsolt fagottművész, valamint Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművész is tartott mesterkurzusokat a New York állambeli campuson.

Az amerikai zenekar, Botstein és a két magyar művész május 2-i hangversenyéről a New York Times is elismerő kritikát közölt, egyaránt hangsúlyozva a műsorterv alapgondolatának erőteljességét, Bársony Péter játékának eleganciáját és a Kelemen Barnabás fellépését követő ovációt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.