Klasszikus

Teltház a Carnegie Hallban

2013.05.04. 18:57
Ajánlom
Bársony Péter és Kelemen Barnabás a Leon Botstein vezette American Symphony Orchestra szólistájaként aratott sikert New Yorkban május 2-án.

A Bársony Péter által összeállított programnak különleges jelentőséget adott, hogy Weiner László, Nádor Mihály és Gyopár László - akiknek egy-egy művét adták elő - mindannyian a vészkorszak áldozatául estek. Az Izraelben nagy tiszteletnek örvendő magyar származású brácsaművész, Pártos Ödön egy műve mellett Dohnányi Szegedi miséjét is megszólaltatták a hangversenyen - az Egyesült Államokban első alkalommal.

Ahogyan a koncerten jelen lévő Batta András, a Zeneakadémia rektora beszámolt róla, Kelemen Barnabás álló tapsos sikert aratott a Carnegie Hall 2700 fős közönsége előtt, teljesítményével többek között azt is igazolva, hogy Nádor Mihály hegedűversenye felfedezésre érdemes mű.

A magyar tematikájú koncert Leon Botstein karmester kezdeményezésére jött létre, aki több szálon is szorosan kötődik Magyarországhoz. Botstein a Közép-európai Egyetem (CEU) kuratóriumának elnöke és a New York állambeli Bard College rektora. A 2005 óta zenei fakultást is működtető egyetem szoros kapcsolatokat ápol a magyar zenekultúrával, a Zeneakadémiával pedig cserediák-programot tart fenn. A kapcsolat a Zeneakadémia főépületének újranyitása után várhatóan még szorosabbá válik majd. A budapesti intézmény meghívására Leon Botstein idén ősszel Magyarországon vezényel, 2014-ben pedig a Bard College Szimfonikus Zenekara lép fel a Liszt Ferenc téri épületben - részletezte a terveket Batta András.

Korábban több magyar oktató, köztük Gyivicsán György harsonaművész, Nemes Norbert László kórusvezető, zenepedagógus, Szabó József Zsolt fagottművész, valamint Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművész is tartott mesterkurzusokat a New York állambeli campuson.

Az amerikai zenekar, Botstein és a két magyar művész május 2-i hangversenyéről a New York Times is elismerő kritikát közölt, egyaránt hangsúlyozva a műsorterv alapgondolatának erőteljességét, Bársony Péter játékának eleganciáját és a Kelemen Barnabás fellépését követő ovációt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.