Klasszikus

Teltház a Carnegie Hallban

2013.05.04. 18:57
Ajánlom
Bársony Péter és Kelemen Barnabás a Leon Botstein vezette American Symphony Orchestra szólistájaként aratott sikert New Yorkban május 2-án.

A Bársony Péter által összeállított programnak különleges jelentőséget adott, hogy Weiner László, Nádor Mihály és Gyopár László - akiknek egy-egy művét adták elő - mindannyian a vészkorszak áldozatául estek. Az Izraelben nagy tiszteletnek örvendő magyar származású brácsaművész, Pártos Ödön egy műve mellett Dohnányi Szegedi miséjét is megszólaltatták a hangversenyen - az Egyesült Államokban első alkalommal.

Ahogyan a koncerten jelen lévő Batta András, a Zeneakadémia rektora beszámolt róla, Kelemen Barnabás álló tapsos sikert aratott a Carnegie Hall 2700 fős közönsége előtt, teljesítményével többek között azt is igazolva, hogy Nádor Mihály hegedűversenye felfedezésre érdemes mű.

A magyar tematikájú koncert Leon Botstein karmester kezdeményezésére jött létre, aki több szálon is szorosan kötődik Magyarországhoz. Botstein a Közép-európai Egyetem (CEU) kuratóriumának elnöke és a New York állambeli Bard College rektora. A 2005 óta zenei fakultást is működtető egyetem szoros kapcsolatokat ápol a magyar zenekultúrával, a Zeneakadémiával pedig cserediák-programot tart fenn. A kapcsolat a Zeneakadémia főépületének újranyitása után várhatóan még szorosabbá válik majd. A budapesti intézmény meghívására Leon Botstein idén ősszel Magyarországon vezényel, 2014-ben pedig a Bard College Szimfonikus Zenekara lép fel a Liszt Ferenc téri épületben - részletezte a terveket Batta András.

Korábban több magyar oktató, köztük Gyivicsán György harsonaművész, Nemes Norbert László kórusvezető, zenepedagógus, Szabó József Zsolt fagottművész, valamint Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművész is tartott mesterkurzusokat a New York állambeli campuson.

Az amerikai zenekar, Botstein és a két magyar művész május 2-i hangversenyéről a New York Times is elismerő kritikát közölt, egyaránt hangsúlyozva a műsorterv alapgondolatának erőteljességét, Bársony Péter játékának eleganciáját és a Kelemen Barnabás fellépését követő ovációt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév első koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus gyász

77 éves korában elhunyt Samu László kürtművész

A Nemzeti Filharmonikusok korábbi intendánsa a zenekar elmúlt közel öt évtizedének egyik meghatározó személyisége volt, nyugdíjba vonulásáig a Kottatár munkáját is segítette.
Klasszikus ajánló

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Klasszikus ajánló

5+1 kihagyhatatlan cikk a Bartók Tavasz friss-ropogós magazinjából

Kíváncsi vagy, hogy a színpadi művészek hogyan élik meg, ha üres nézőtér előtt játszanak? Mindig is érdekelt, hogyan készülnek a közvetítések vagy mit csinál egy online stream rendezője? Tudni szeretnéd, miért olyan egyedülálló és fontos Bartók Béla népzenegyűjtői munkássága? Mi az a világzene, és mit csinál Vaszilij Petrenko, amikor nem vezényel? A hamarosan kezdődő Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek frissen elkészült magazinjából most minden kiderül!