Klasszikus

Teltház az Operában

2003.12.18. 00:00
Ajánlom
Rekordszámú nézője van az év végén a Magyar Állami Operaháznak, hiszen novemberben a két színház (Operaház és Erkel Színház) előadásaira közel ötvenezren váltottak jegyet, a decemberi előadásokra pedig már november közepére elfogyott szinte az összes belépő. Ez azt jelenti, hogy ebben a hónapban körülbelül hatvanezren ülnek az Ybl-palotában és a Köztársaság téri teátrumban.

Az Operaház átlagos novemberi látogatottsága 94%-os volt, de akadt olyan előadás is (pl. a november 8-i Tannhauser vagy a 22-i Wolfgang AMADEUS Mozart-balett), amelynek a látogatottsága elérte a 103%-ot. Az Erkel Színházban is igen magas, 65 %-os volt a novemberi látogatottság, ami a Köztársaság téri teátrum esetében azt jelenti, hogy legalább 1200-an ültek estről-estére a nézőtéren. Itt is akad 100%-os szám, a november 28-i Varázsfuvolára voltak ilyen sokan kíváncsiak.

A decemberi adatok még ezeket a számokat is felülmúlják, hiszen az operaházi Diótörőre, Bohéméletre, Otellóra és Don Giovannira már november első hetében elfogyott az összes jegy, s most már egyetlen e havi előadásra (pedig 27 előadást tart ebben a hónapban az 1200 férőhelyes ház) sem lehet belépőt kapni. A közel 2000 férőhelyes Erkel Színházban is hasonló a helyzet, hiszen most már alig néhány jegy akad a dalszínházi pénztárakban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.