Klasszikus

Tenorok – ami a csövön kifér

2003.10.17. 00:00
Ajánlom
Nem túlzás azt állítani: ritkán látható különlegességet ígér a Budapesti Kongreszszusi Központban az a koncert, amelyen október 20-án a világ ma élő legjobb tenorszaxofonosai között emlegetett Michael Brecker, Joe Lovano és Dave Liebman lép fel.

A Tenor Summit címmel hirdetett koncert elsősorban a vájt fülű dzsesszrajongók számára lesz maradandó élmény. A „három tenor” hard bop stílusú muzsikája nem divatdzsessz és nem lazítgatós zene. Az előadók egyébként nem csupán markáns dzsesszzenészek, de kíváncsi kísérletezők is. Dave Liebman tett már kirándulást az avantgárd és a free dzsessz világába, de bigbandekhez is szívesen csatlakozik, valamint gyakran játszik Coltrane-darabokat. Nekünk talán különösen érdekes: megjelenés előtt áll az a lemez, amelyet a Budapest Jazz Orchestra szólistájaként készített. Michael Breckert hallhattuk már a kicsit könnyedebb Steps Ahead élén, de dolgozott Eric Claptonnal vagy John Lennonnal, és játszott afro alapú fúziós zenét és elegáns dzsesszörökzöldeket is. Joe Lovano is megfordult bigbandekben (Woody Herman vagy Mel Lewis zenészeként), de játszott modern formációkban is.

A tenorhármas nem új, a kilencvenes években több dzsesszszaxofonos is alakított ilyet, ám a most nálunk fellépők alighanem a legnevesebbek. Nem mellesleg: a hátuk mögött sem akárkik állnak majd: Phil Markovitz zongorázik, Cecil McBee bőgőzik és Billy Hart dobol.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.