Klasszikus

Teret adunk a zenének

2007.04.30. 00:00
Ajánlom
Ez a mottója a IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválnak, amelyre május 16. ás 21. között kerül sor. Az Európai Unió által is támogatott rendezvény az ország egész területére kiterjedő kulturális programokat kínál, felsorakoztatva minden zenei műfajt a komolyzenétől kezdve az etnon át a jazzig.

A rendezvény közel négy ezer magyar és 27 ország hat ezer külföldi résztvevőjét három kiemelt helyszín, Pécs, Székesfehérvár és Budapest fogadja 126 helyszínen. A helyszínek között megtalálható koncertterem, iskola, templom, múzeum, de több színpad lesz a városok forgalmas utcáin, belvárosi terein, egyes bevásárlóközpontokban is. Zene szól majd a legtöbb lehetséges közösségi téren, ahol a nem zeneorientált közönség is megszólítható és megérintheti őket a fiatal, tehetséges zenészek muzsikálása. A fesztivál minden programja ingyenes, ennek és a különböző frekventált helyszíneknek köszönhetően várhatóan több százezer ember lesz rövidebb-hosszabb időre részese e zenei kavalkádnak.

A nemzetközi zenei találkozó része a Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010 programsorozatának kiemelt rendezvényeinek, és rangját, annak európai szellemiségét, szakmai elismertségét jól tükrözi a felkért védnökök listája. A IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál védnökei többek közt: Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke, Jan Figel, az Európai Bizottság kulturális főbiztosa, Szilvásy György kancelláriaminiszter, Kodály Zoltánné, Zubin Mehta, Dietrich Fischer-Dieskau, vagy a tájékoztatón felszólaló és a Kodály emlékév kapcsán a zeneoktatás kiemelkedő szerepe és a fesztivál közötti párhuzamot hangsúlyozó Marton Éva.

A rendezvénysorozatról a három fő helyszínen sajtótájékoztatót tartott a fesztivál programigazgatója Dr. Ascsillánné Orosz Tímea, az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010 projekt kormányzati koordinátora Csák Ferenc, fesztiváligazgató, az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010 művészeti igazgatója Méhes Márton, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke Ember Csaba, akik mind célként tűzték ki a résztvevő települések kulturális életének felpezsdítését. Mindezt úgy szeretnénk elérni, hogy a rendezvény résztvevői, látogatói, valamint partnerei ezernyi élménnyel gazdagabban és elégedetten, jó szívvel gondoljanak majd vissza erre a fesztiválra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Színház

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Klasszikus

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.
Klasszikus ajánló

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.