Klasszikus

Teret adunk a zenének

2007.04.30. 00:00
Ajánlom
Ez a mottója a IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválnak, amelyre május 16. ás 21. között kerül sor. Az Európai Unió által is támogatott rendezvény az ország egész területére kiterjedő kulturális programokat kínál, felsorakoztatva minden zenei műfajt a komolyzenétől kezdve az etnon át a jazzig.

A rendezvény közel négy ezer magyar és 27 ország hat ezer külföldi résztvevőjét három kiemelt helyszín, Pécs, Székesfehérvár és Budapest fogadja 126 helyszínen. A helyszínek között megtalálható koncertterem, iskola, templom, múzeum, de több színpad lesz a városok forgalmas utcáin, belvárosi terein, egyes bevásárlóközpontokban is. Zene szól majd a legtöbb lehetséges közösségi téren, ahol a nem zeneorientált közönség is megszólítható és megérintheti őket a fiatal, tehetséges zenészek muzsikálása. A fesztivál minden programja ingyenes, ennek és a különböző frekventált helyszíneknek köszönhetően várhatóan több százezer ember lesz rövidebb-hosszabb időre részese e zenei kavalkádnak.

A nemzetközi zenei találkozó része a Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010 programsorozatának kiemelt rendezvényeinek, és rangját, annak európai szellemiségét, szakmai elismertségét jól tükrözi a felkért védnökök listája. A IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál védnökei többek közt: Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke, Jan Figel, az Európai Bizottság kulturális főbiztosa, Szilvásy György kancelláriaminiszter, Kodály Zoltánné, Zubin Mehta, Dietrich Fischer-Dieskau, vagy a tájékoztatón felszólaló és a Kodály emlékév kapcsán a zeneoktatás kiemelkedő szerepe és a fesztivál közötti párhuzamot hangsúlyozó Marton Éva.

A rendezvénysorozatról a három fő helyszínen sajtótájékoztatót tartott a fesztivál programigazgatója Dr. Ascsillánné Orosz Tímea, az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010 projekt kormányzati koordinátora Csák Ferenc, fesztiváligazgató, az Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010 művészeti igazgatója Méhes Márton, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke Ember Csaba, akik mind célként tűzték ki a résztvevő települések kulturális életének felpezsdítését. Mindezt úgy szeretnénk elérni, hogy a rendezvény résztvevői, látogatói, valamint partnerei ezernyi élménnyel gazdagabban és elégedetten, jó szívvel gondoljanak majd vissza erre a fesztiválra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Zenés színház

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.