Klasszikus

Terézváros „búcsúzik”

2005.10.11. 00:00
Ajánlom
Hamarosan elérkezik Teréz napja, ami hagyományosan egybeesik a Terézvárosi Búcsú rendezvényeivel. A Nagymező és a Király utca sarkán, a Teréz templom háta mögötti nagyszínpadon október 14. és 16. között, péntek estétől vasárnapig egymást váltják majd a fellépők.

A népművészek portékái mellett a felállított sátrakban bemutatkoznak a civil szervezetek, a kisebbségi önkormányzatok hagyományőrző csoportjai, lesz „mindent járó malom” és „regélő meselabirintus”, esténként pedig koncetek várják a közönséget.

Az előttünk álló októberi hétvégén még az eddigieknél is több látogatóra számítanak a szervezők a Templom téren és környékén. A déli harangszót követően ismét felcsendül majd a toronyzene, és nem maradnak el a már megszokott gyermekelőadások sem. A legkisebbeket Gryllus Vilmos és Mikola Péter, valamint mesejátékok várják. A zenei programok keretében fellép többek között a Söndörgő, a Brillantin Együttes és a Pál Utcai Fiúk, vasárnap este pedig a Budapest Klezmer Band zárja a műsort.

A kerület múzeumai, galériái, oktatási intézményei és az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplom is változatos programmal csatlakozik a rendezvénysorozathoz. A Búcsú hivatalos nyitányaként október 14-én délután 15:30-kor hagyományos díszpolgári ünnepséget és hangversenyt rendez a kerület a Zeneakadémia Nagytermében.

Terézváros Önkormányzata a rendszerváltást követően élesztette újjá a nagy múltú ünnepet, mely a Terézvárosi Művelődési Közalapítvány rendezésében több mint egy évtizede színesíti a főváros kulturális életét. A teljes programot az alábbi weboldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hegedű

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hat szabályt.
Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.