Klasszikus

TERézvárosi MAjális

2004.05.13. 00:00
Ajánlom
Május 15-én és 16-án majálisi helyszínné alakul a Teréz templomot övező terület. A Búcsúhoz hasonlóan ez a nemrégiben felújított tér ad otthont két napra a népművészeti kirakodóvásár sátrainak és a nagyszínpadnak. A Terézvárosi Művelődési Közalapítvány ez évben először jelentkezik ilyen nagy formátumú eseménnyel, amit októberben a már hagyományosnak számító Terézvárosi Búcsú követ majd.

A rendezvény nem titkolt szándéka a terézvárosi lakosok összetartásának erősítése. Az Európai Unióba való belépést követően a programsorozat igyekszik alkalmat teremteni a magyar, a közép-európai és a globális kultúra megnyilvánulásának. A TERMAjális egyik célja bemutatkozási lehetőséget biztosítani a kerület oktatási intézményeinek, civil kezdeményezéseinek.

A szombati műsor sokszínűsége önmagáért beszél, fellép több nemzetiségi tánccsoport, bemutatkozik néhány kerületi iskola, délután játszik a M.É.Z. és a Dromara együttes, este a Pódium duó és befejezésképp a Ladánybene 27. Mindkét napon a déli harangszót követően a templomtoronyból toronyzene csendül fel. Külön szombati érdekesség az Eleuszisz Színház Európai komédia, avagy Mátyás király álruhában című előadása. A vasárnapot leginkább családi programokkal tették vonzóvá a Közalapítvány munkatársai: sok lesz a gyermekműsor, a bábelőadás, fellép a Kolibri Színház és az Alma együttes, a TERMAjális záróprogramjaként pedig a 100 Folk Celsius koncertjét tekintheti meg a vásári forgatagban már kimerülni készülő közönség.

A szervezők sok egyéb mellett egy teljesen egyedi csemegével is szolgálnak. A felállított fotósátorban Mutasd az arcod Európának! címmel mindkét napon kerületi „képszámlálást” tartanak. Családokat, brancsokat, galeriket, lakótársakat, szerelmespárokat és osztályokat örökít majd meg a kamera, hogy évtizedek múltán is felidézhető legyen a kor, melyben élünk és a kép, amit az EU-ba viszünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.