Klasszikus

TERézvárosi MAjális

2004.05.13. 00:00
Ajánlom
Május 15-én és 16-án majálisi helyszínné alakul a Teréz templomot övező terület. A Búcsúhoz hasonlóan ez a nemrégiben felújított tér ad otthont két napra a népművészeti kirakodóvásár sátrainak és a nagyszínpadnak. A Terézvárosi Művelődési Közalapítvány ez évben először jelentkezik ilyen nagy formátumú eseménnyel, amit októberben a már hagyományosnak számító Terézvárosi Búcsú követ majd.

A rendezvény nem titkolt szándéka a terézvárosi lakosok összetartásának erősítése. Az Európai Unióba való belépést követően a programsorozat igyekszik alkalmat teremteni a magyar, a közép-európai és a globális kultúra megnyilvánulásának. A TERMAjális egyik célja bemutatkozási lehetőséget biztosítani a kerület oktatási intézményeinek, civil kezdeményezéseinek.

A szombati műsor sokszínűsége önmagáért beszél, fellép több nemzetiségi tánccsoport, bemutatkozik néhány kerületi iskola, délután játszik a M.É.Z. és a Dromara együttes, este a Pódium duó és befejezésképp a Ladánybene 27. Mindkét napon a déli harangszót követően a templomtoronyból toronyzene csendül fel. Külön szombati érdekesség az Eleuszisz Színház Európai komédia, avagy Mátyás király álruhában című előadása. A vasárnapot leginkább családi programokkal tették vonzóvá a Közalapítvány munkatársai: sok lesz a gyermekműsor, a bábelőadás, fellép a Kolibri Színház és az Alma együttes, a TERMAjális záróprogramjaként pedig a 100 Folk Celsius koncertjét tekintheti meg a vásári forgatagban már kimerülni készülő közönség.

A szervezők sok egyéb mellett egy teljesen egyedi csemegével is szolgálnak. A felállított fotósátorban Mutasd az arcod Európának! címmel mindkét napon kerületi „képszámlálást” tartanak. Családokat, brancsokat, galeriket, lakótársakat, szerelmespárokat és osztályokat örökít majd meg a kamera, hogy évtizedek múltán is felidézhető legyen a kor, melyben élünk és a kép, amit az EU-ba viszünk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.