Klasszikus

Terítéken a kultúra(.hu)

2004.09.20. 00:00
Ajánlom
A kulturális tárca nemrég hiánypótló jelleggel indította útjára a Kultura.hu címen található kulturális gyűjtőportált, ám szakértők szerint hiánypótlás mellett hiányosságokról is beszélhetünk. A szerkesztő szerint kínálatuk folyamatosan bővülni fog.

Az elszánt szörfölő, ha nem is szép számmal, de azért talál magyar kulturális portálokat a világhálón. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) digitális kincseket, adatbázisokat, kulturális site-ok cikkeit és linkgyűjteményeket tömörítő Kultura.hu címen található portálja nem egyedüli kategóriájában, de jelenleg a "legnagyobb".

A Budapesti Művelődési Központ webmagazinja, a Kaleidoskop.hu kisebb kapacitású hasonló site, azzal a különbséggel, hogy rovataiban kizárólag saját anyagokat olvashatunk. Ugyancsak összművészeti honlap a Kultport.hu és a Kontextus.hu is, igaz egyiken sem találunk olyan széles körű adatbázist, mint a Kultura.hu oldalon. Szakemberek szerint azonban bőven van mit fejleszteni a NKÖM nagyszabású projektjén. A portálról lapunk kikérte internetes marketingszakértők és webdesignerek szakvéleményét. Szerintük az érthetőség és az áttekinthetőség szempontjából viszonylag jó gyűjtőportált indított a tárca, de a honlap még számos gyerekbetegséggel küzd.

Az apró hiányosságok és következetlenségek mellett a szakértőknek azonnal feltűnt például, hogy a képek részei helyenként egy-két pixellel elcsúsztak. Ugyanakkor pozitívumként említették, hogy a honlap többféle böngészővel is elérhető, ami alapfeltétel ugyan, a site-ok sokszor mégis csupán az Internet Explorerrel találhatók meg. Az idegen nyelvű információ hiánya viszont szembetűnő, különösen, hogy egy minisztériumi oldalról van szó. A technikai megoldások közül a menüben a felpattanó ablakok alkalmazását sem tartották szerencsés megoldásnak, mert a kutatások szerint a szörfölők jobban szeretik a legördülő menüsort. Az aktuális események reklámcsíkjait többen szerencsésebbnek tartották volna jobban kiemelni a minisztériumi hírek rovására.

A portál komoly hiányossága, hogy a látogatók nem tudnak hírlevélre feliratkozni, ahogyan a programok mellett hiába keresik a jegyinformációt és az online jegyrendelési lehetőséget, akárcsak a fórum rovatot. A "hasznos linkek" felsorolásában semmilyen rendezőelv nem fedezhető fel, még a betűrend sem. A portálon való eligazodást pedig megkönnyítené egy laptérkép. A segítség rovatra pedig hiába klikkelünk, csupán azt olvashatjuk, hogy fejlesztés alatt áll.

A betűtípusok választása az alcímeknél nem következetes, hol ilyen, hol olyan. Webtervezők szerint a portál létrehozására költött összeg megfelel ugyan a piaci áraknak, azonban tízmillióból futotta volna nívósabb grafikára és könnyebben használható menüsorra is.
A kulturális tárca sajtófőnöke, valamint a Kultura.hu felelős szerkesztője, Lugosi Viktória az észrevételekre reagálva azt mondta, hogy tisztában vannak a hiányosságokkal, a portál ugyanis még korántsem teljes. A sajtófőnök ennek ellenére úgy véli, az egész világon egyedülálló vállalkozás ez a profi adatbázisokkal ellátott, tartalomszolgáltatókat összefogó összművészeti portál.
Lugosi kiemelte, hogy naponta átlagosan harminc-harmincöt friss kulturális hírt tesznek fel a site-ra a szerződtetett tíz tartalomszolgáltatójuknak – Port.hu; Fidelio.hu; Est.hu; Museum.hu; Artnet.hu, Terasz.hu; Theater.hu; Egyszervolt.hu; Mult-kor.hu; Mek.oszk.hu – köszönhetően. Az internetes webmagazinoktól átlagosan havi 100-150 ezer forintért vásárolják az anyagokat, ezért kerül a site üzemeltetése havi másfél millió forintba a havi 140 ezer forintos fenntartási díj mellett. Az oldal beindítására tízmilliót költött a tárca.

"Mivel a portál nemrég debütált a világhálón, számolunk a fejlesztésével és a bővítésével. A fórum, a hírlevél valóban hiányzik még, de dolgozunk rajta. A linkek rendszerezése ugyancsak folyamatban van, akárcsak az oldaltérkép készítése és az adatbázis bővítése. A vállalkozás méretéhez viszonyítva azonban ezek apró problémák. Terveink között szerepel a műfajok bővítése, az építészet és a tánc rovat is beindulhat nemsokára, ahogyan hamarosan 240 folyóirat is felkerül a site-ra. Jelenleg azonban nincs több forrásunk az oldal fejlesztésére, egyetlen ember foglalkozik a szerkesztésével is. Reménykedünk benne, hogy a többi tárca is felismeri a Kultura.hu-ban rejlő lehetőségeket, és beszállnak ebbe a nagyszabású projektbe" – fogalmazott Lugosi. A sajtófőnök lapunknak azt is mondta, a tartalom bővítése érdekében tárgyalásokat folytatnak újabb tartalomszolgáltatókkal.

Kulturális webmagazin önerőbl

A Budapesti Művelődési Központ (BMK) önerőből, saját kivitelezéssel hozta létre másfél éve megbízhatóan működő kulturális webmagazinját, a Kaleidoskop.hu-t. Az információs osztály vezetője, Kovács Márta tájékoztatása szerint a fenntartás költsége a művelődési ház két munkatársának bérével egyenlő, ők egyébként a BMK más ügyeit is viszik a honlap tartalmának bővítése mellett. „Azzal a céllal indítottuk a Kaleidoskop.hu-t, hogy népszerűsítsük a fôvárosi közművelődési intézmények programjait. Mára eljutottuk oda, hogy naponta kétszázan látogatnak oldalunkra” – mondta Kovács Márta. Főbb rovataik, például a programajánlókat tartalmazó Programszüret és a gyerekprogramokat kínáló Gyerkőc naponta frissül, a Vitriol rovatba kéthetente kerül új rendezvény- vagy programkritika, a kultúra prominens személyiségeivel készített interjúk pedig legalább havonta frissülnek a Kultúrsztorik rovatban. Az információs osztály vezetője elmondta, ha pályázatokon sikerül még pénzt szerezniük a portál fejlesztésére, akkor elindítják a CD- és a filmajánló rovatot, valamint javítanának a technikai feltéteken is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!