Klasszikus

Terítéken a kultúra(.hu)

2004.09.20. 00:00
Ajánlom
A kulturális tárca nemrég hiánypótló jelleggel indította útjára a Kultura.hu címen található kulturális gyűjtőportált, ám szakértők szerint hiánypótlás mellett hiányosságokról is beszélhetünk. A szerkesztő szerint kínálatuk folyamatosan bővülni fog.

Az elszánt szörfölő, ha nem is szép számmal, de azért talál magyar kulturális portálokat a világhálón. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) digitális kincseket, adatbázisokat, kulturális site-ok cikkeit és linkgyűjteményeket tömörítő Kultura.hu címen található portálja nem egyedüli kategóriájában, de jelenleg a "legnagyobb".

A Budapesti Művelődési Központ webmagazinja, a Kaleidoskop.hu kisebb kapacitású hasonló site, azzal a különbséggel, hogy rovataiban kizárólag saját anyagokat olvashatunk. Ugyancsak összművészeti honlap a Kultport.hu és a Kontextus.hu is, igaz egyiken sem találunk olyan széles körű adatbázist, mint a Kultura.hu oldalon. Szakemberek szerint azonban bőven van mit fejleszteni a NKÖM nagyszabású projektjén. A portálról lapunk kikérte internetes marketingszakértők és webdesignerek szakvéleményét. Szerintük az érthetőség és az áttekinthetőség szempontjából viszonylag jó gyűjtőportált indított a tárca, de a honlap még számos gyerekbetegséggel küzd.

Az apró hiányosságok és következetlenségek mellett a szakértőknek azonnal feltűnt például, hogy a képek részei helyenként egy-két pixellel elcsúsztak. Ugyanakkor pozitívumként említették, hogy a honlap többféle böngészővel is elérhető, ami alapfeltétel ugyan, a site-ok sokszor mégis csupán az Internet Explorerrel találhatók meg. Az idegen nyelvű információ hiánya viszont szembetűnő, különösen, hogy egy minisztériumi oldalról van szó. A technikai megoldások közül a menüben a felpattanó ablakok alkalmazását sem tartották szerencsés megoldásnak, mert a kutatások szerint a szörfölők jobban szeretik a legördülő menüsort. Az aktuális események reklámcsíkjait többen szerencsésebbnek tartották volna jobban kiemelni a minisztériumi hírek rovására.

A portál komoly hiányossága, hogy a látogatók nem tudnak hírlevélre feliratkozni, ahogyan a programok mellett hiába keresik a jegyinformációt és az online jegyrendelési lehetőséget, akárcsak a fórum rovatot. A "hasznos linkek" felsorolásában semmilyen rendezőelv nem fedezhető fel, még a betűrend sem. A portálon való eligazodást pedig megkönnyítené egy laptérkép. A segítség rovatra pedig hiába klikkelünk, csupán azt olvashatjuk, hogy fejlesztés alatt áll.

A betűtípusok választása az alcímeknél nem következetes, hol ilyen, hol olyan. Webtervezők szerint a portál létrehozására költött összeg megfelel ugyan a piaci áraknak, azonban tízmillióból futotta volna nívósabb grafikára és könnyebben használható menüsorra is.
A kulturális tárca sajtófőnöke, valamint a Kultura.hu felelős szerkesztője, Lugosi Viktória az észrevételekre reagálva azt mondta, hogy tisztában vannak a hiányosságokkal, a portál ugyanis még korántsem teljes. A sajtófőnök ennek ellenére úgy véli, az egész világon egyedülálló vállalkozás ez a profi adatbázisokkal ellátott, tartalomszolgáltatókat összefogó összművészeti portál.
Lugosi kiemelte, hogy naponta átlagosan harminc-harmincöt friss kulturális hírt tesznek fel a site-ra a szerződtetett tíz tartalomszolgáltatójuknak – Port.hu; Fidelio.hu; Est.hu; Museum.hu; Artnet.hu, Terasz.hu; Theater.hu; Egyszervolt.hu; Mult-kor.hu; Mek.oszk.hu – köszönhetően. Az internetes webmagazinoktól átlagosan havi 100-150 ezer forintért vásárolják az anyagokat, ezért kerül a site üzemeltetése havi másfél millió forintba a havi 140 ezer forintos fenntartási díj mellett. Az oldal beindítására tízmilliót költött a tárca.

"Mivel a portál nemrég debütált a világhálón, számolunk a fejlesztésével és a bővítésével. A fórum, a hírlevél valóban hiányzik még, de dolgozunk rajta. A linkek rendszerezése ugyancsak folyamatban van, akárcsak az oldaltérkép készítése és az adatbázis bővítése. A vállalkozás méretéhez viszonyítva azonban ezek apró problémák. Terveink között szerepel a műfajok bővítése, az építészet és a tánc rovat is beindulhat nemsokára, ahogyan hamarosan 240 folyóirat is felkerül a site-ra. Jelenleg azonban nincs több forrásunk az oldal fejlesztésére, egyetlen ember foglalkozik a szerkesztésével is. Reménykedünk benne, hogy a többi tárca is felismeri a Kultura.hu-ban rejlő lehetőségeket, és beszállnak ebbe a nagyszabású projektbe" – fogalmazott Lugosi. A sajtófőnök lapunknak azt is mondta, a tartalom bővítése érdekében tárgyalásokat folytatnak újabb tartalomszolgáltatókkal.

Kulturális webmagazin önerőbl

A Budapesti Művelődési Központ (BMK) önerőből, saját kivitelezéssel hozta létre másfél éve megbízhatóan működő kulturális webmagazinját, a Kaleidoskop.hu-t. Az információs osztály vezetője, Kovács Márta tájékoztatása szerint a fenntartás költsége a művelődési ház két munkatársának bérével egyenlő, ők egyébként a BMK más ügyeit is viszik a honlap tartalmának bővítése mellett. „Azzal a céllal indítottuk a Kaleidoskop.hu-t, hogy népszerűsítsük a fôvárosi közművelődési intézmények programjait. Mára eljutottuk oda, hogy naponta kétszázan látogatnak oldalunkra” – mondta Kovács Márta. Főbb rovataik, például a programajánlókat tartalmazó Programszüret és a gyerekprogramokat kínáló Gyerkőc naponta frissül, a Vitriol rovatba kéthetente kerül új rendezvény- vagy programkritika, a kultúra prominens személyiségeivel készített interjúk pedig legalább havonta frissülnek a Kultúrsztorik rovatban. Az információs osztály vezetője elmondta, ha pályázatokon sikerül még pénzt szerezniük a portál fejlesztésére, akkor elindítják a CD- és a filmajánló rovatot, valamint javítanának a technikai feltéteken is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Vizuál

Ingyen nézhetőek a Cirko filmjei online

A négyzet, a Táncterápia, a Férfiak fecskében, vagy személyes kedvencünk, a Tű, cérna, szerelem is bekerültek a Cirko Film új online videotékájába, ahol március 30-ig az is kényelmesen mozizhat, aki valami miatt nem jut el a moziba.
Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Ruben Brandt, mocskos graffitik és barokk portré sültkrumplival

A csoportos kiállítás izgalmas keresztmetszetet ad egy csapatnyi kortárs magyar alkotó művészetéből - a Műcsarnok munkatársainak válogatásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az isonzói csata emlékére koncertezik Szlovéniában a magyar zenekar

Ősbemutatóra készült a BFT zenekara Ljubjanában: mintegy 250 fős zenekar játszik a "Nagy Háború" áldozatainak emlékére.
Klasszikus podcast

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Klasszikus bach

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.