Klasszikus

Természet és szerelem

2015.02.03. 14:38
Ajánlom
A romantika rejtett gyöngyszemeiből: Robert Franz és Peter Cornelius dalaiból válogat február 27-én Halmai Katalin és Alszászy Gábor.

Halmai Katalin számos nemzetközi énekverseny győzteseként olyan kiváló karmesterekkel dolgozhatott együtt, mint Helmuth Rilling, Sir Roger Norrington, Leopold Hager, Herbert Blomstedt; rendszeresen vendégszerepel a stuttgarti Bach Akadémián, turnézott a Müncheni Kamarazenekarral, a lipcsei Gewandhaus zenekarával, a Bécsi Filharmonikusokkal. 1995-től a bécsi Staatsoper és Volksoper szólistájaként a legszebb lírai mezzoszoprán szerepeket: Rosinát, Hamupipőkét, Cherubint, Zerlinát, Anniust, Siebelt énekelhette. Dalénekesként és kamarazenészként visszatérő vendége az Ittingeni Fesztiválnak, a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a Soproni Régi Zenei Napoknak, s 2002 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatójaként is tevékenykedik. Zongorista partnere, Alszászy Gábor a Zeneakadémia Ének Tanszékének korrepetitor-művésztanára, s a dal-műfaj nem kevésbé avatott ismerője és tolmácsolója, hiszen doktori értekezését a Hindemith-dalok költői világából és zenei eszközeiből írta.

A Zeneakadémia művésztanárai Solti termi dalestjük műsorát a nagyjából Schumann-nal egyidős Robert Franz, illetve a Wagner nemzedékébe tartozó Peter Cornelius dalciklusaiból állították össze. Franz közel háromszáz dalával meghatározó szerzője a német Lied műfajának, művészetét egyaránt csodálta Liszt és Wagner, akik hasonlóképpen tisztelték Peter Corneliust. Cornelius mintegy száz dalának a feléhez maga írt szöveget, s számos dalában kísérletezett különleges effektusokkal. A február 27-ei koncerten elhangzó darabok kivétel nélkül a természet és szerelem romantikus toposza köré szerveződnek, a műsor és az előadók műhelytitkairól pedig a dalestet követően Békéssy Lili, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója kérdezi majd Halmai Katalint és Alszászy Gábort a Zeneakadémia Koncertközpont Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozata keretében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.