Klasszikus

Természet és szerelem

2015.02.03. 14:38
Ajánlom
A romantika rejtett gyöngyszemeiből: Robert Franz és Peter Cornelius dalaiból válogat február 27-én Halmai Katalin és Alszászy Gábor.

Halmai Katalin számos nemzetközi énekverseny győzteseként olyan kiváló karmesterekkel dolgozhatott együtt, mint Helmuth Rilling, Sir Roger Norrington, Leopold Hager, Herbert Blomstedt; rendszeresen vendégszerepel a stuttgarti Bach Akadémián, turnézott a Müncheni Kamarazenekarral, a lipcsei Gewandhaus zenekarával, a Bécsi Filharmonikusokkal. 1995-től a bécsi Staatsoper és Volksoper szólistájaként a legszebb lírai mezzoszoprán szerepeket: Rosinát, Hamupipőkét, Cherubint, Zerlinát, Anniust, Siebelt énekelhette. Dalénekesként és kamarazenészként visszatérő vendége az Ittingeni Fesztiválnak, a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a Soproni Régi Zenei Napoknak, s 2002 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatójaként is tevékenykedik. Zongorista partnere, Alszászy Gábor a Zeneakadémia Ének Tanszékének korrepetitor-művésztanára, s a dal-műfaj nem kevésbé avatott ismerője és tolmácsolója, hiszen doktori értekezését a Hindemith-dalok költői világából és zenei eszközeiből írta.

A Zeneakadémia művésztanárai Solti termi dalestjük műsorát a nagyjából Schumann-nal egyidős Robert Franz, illetve a Wagner nemzedékébe tartozó Peter Cornelius dalciklusaiból állították össze. Franz közel háromszáz dalával meghatározó szerzője a német Lied műfajának, művészetét egyaránt csodálta Liszt és Wagner, akik hasonlóképpen tisztelték Peter Corneliust. Cornelius mintegy száz dalának a feléhez maga írt szöveget, s számos dalában kísérletezett különleges effektusokkal. A február 27-ei koncerten elhangzó darabok kivétel nélkül a természet és szerelem romantikus toposza köré szerveződnek, a műsor és az előadók műhelytitkairól pedig a dalestet követően Békéssy Lili, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója kérdezi majd Halmai Katalint és Alszászy Gábort a Zeneakadémia Koncertközpont Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozata keretében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.