Klasszikus

Tervezhetetlenné válnak a fesztiválok

2004.08.17. 00:00
Ajánlom
Merényi Judit és Rolla János a Zempléni Művészeti Napok alapító szervezői a pénzszerzés egyre kilátástalanabbá és méltatlanabbá váló szélmalomharca miatt mondtak le a fesztivál szervezéséről. Az InterQultur Hungária Kht. idén vállalta át a nagy múltú rendezvénysorozat mindjen gondját baját, Hollerung Gábor, igazgató az elmúlt napok sikeres koncertjei ellenére sem derülátó: rendkívül bizonytalannak látja a fesztivál sorsát.

- Milyen jövőt jósol a rendezvénysorozatnak?

- Tavaly ilyenkor, amikor a művészeti napok szervezését átvettük, javarészt láttuk előre, hogy milyen fesztivált fogunk rendezni idén. Ma elképzelésünk sincs mekkora összegek állnak majd rendelkezésünkre jövőre. A kulturális események rendezőinek kezét megköti a számviteli törvény, és az utófinanszírozás lehetetlen gyakorlata. Előre meg kell hiteleznünk bizonyos összegeket, mintha egy vállalkozás vagy gazdálkodó szervezet lennénk - ennél, azt hiszem, semmi nem mutatja jobban a fesztiválok finanszírozásának átgondolatlanságát. Jövőre már nem számíthatunk a Széchenyi Tervből jutatott tizenötmillió forintra, mert megszűnik ez forrás. Bizonytalan, honnan fogjuk pótolni, és az sem mindegy mikor döl mindez el. Énnél is elfogadhatatlanabb az a gyakorlat, hogy a fesztiválok szervezői kénytelenek az utolsó pillanatban, a sajtó nyilvánosságát felhasználva kierőszakolni a megrendezéshez szükséges összgeket.

- Elégedett a programok fogadtatásával?

- Korai lenne még összegezni, hiszen hátra van még két nap fesztiválból, a visszajelzések mindenesetre rendkívül biztatóak. Óriási sikert aratnak az esti koncertek, különösen forró fogadtatásban részesülnek a kisebb településen rendezett hangversenyek. Természetesen tanulságokkal is szolgáltak a rendezvények, a délutáni programoknak koránt sincs olyan nagy látogatottságuk, mint terveztük.

- Idén átalakult rendezvénysorozat. Tematikus napok különítik el az egyes koncerteket, szélesebbre tárták a kapukat: dzsesszmuzsikusok is koncertet adnak a zemplénieknek, világzenei programokat is rendeztek. Hogy fogadta a publikum a változást?

- A tematikus napokkal mindössze annyit szerettünk volna elérni, hogy áttekinthetőbb legyen a fesztivál programja. Erdőbényén - egy kicsiny faluban Sárospatak előtt - a csilláron is lógtak a Budapest Ragtime Band koncertjén, Sárazsadányban óriási tömegek lepték el a focipályát a Cotton Club Singers érkezésének hírére.

- Mennyire érzik magukénak a zempléniek a rendezvénysorozatot?

- A nézőközönség nyolcvan százaléka a helybeliekből verbuválódik. Nagyon hálásak az idelátogató művészeknek, és hangos ünneplésben részesítik őket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az eseménynek óriási szerepe van a helybéli turizmus fellendítésben: számos szálloda csak a fesztivál hallgatóságának köszönhetően tudja egyesnúlyban tartani éves mérlegét. Egyebek mellett ezért is lenne óriási veszteség, ha a rendezvénysorozat kényszerűségből becsukná kapuit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.