Klasszikus

Tervezhetetlenné válnak a fesztiválok

2004.08.17. 00:00
Ajánlom
Merényi Judit és Rolla János a Zempléni Művészeti Napok alapító szervezői a pénzszerzés egyre kilátástalanabbá és méltatlanabbá váló szélmalomharca miatt mondtak le a fesztivál szervezéséről. Az InterQultur Hungária Kht. idén vállalta át a nagy múltú rendezvénysorozat mindjen gondját baját, Hollerung Gábor, igazgató az elmúlt napok sikeres koncertjei ellenére sem derülátó: rendkívül bizonytalannak látja a fesztivál sorsát.

- Milyen jövőt jósol a rendezvénysorozatnak?

- Tavaly ilyenkor, amikor a művészeti napok szervezését átvettük, javarészt láttuk előre, hogy milyen fesztivált fogunk rendezni idén. Ma elképzelésünk sincs mekkora összegek állnak majd rendelkezésünkre jövőre. A kulturális események rendezőinek kezét megköti a számviteli törvény, és az utófinanszírozás lehetetlen gyakorlata. Előre meg kell hiteleznünk bizonyos összegeket, mintha egy vállalkozás vagy gazdálkodó szervezet lennénk - ennél, azt hiszem, semmi nem mutatja jobban a fesztiválok finanszírozásának átgondolatlanságát. Jövőre már nem számíthatunk a Széchenyi Tervből jutatott tizenötmillió forintra, mert megszűnik ez forrás. Bizonytalan, honnan fogjuk pótolni, és az sem mindegy mikor döl mindez el. Énnél is elfogadhatatlanabb az a gyakorlat, hogy a fesztiválok szervezői kénytelenek az utolsó pillanatban, a sajtó nyilvánosságát felhasználva kierőszakolni a megrendezéshez szükséges összgeket.

- Elégedett a programok fogadtatásával?

- Korai lenne még összegezni, hiszen hátra van még két nap fesztiválból, a visszajelzések mindenesetre rendkívül biztatóak. Óriási sikert aratnak az esti koncertek, különösen forró fogadtatásban részesülnek a kisebb településen rendezett hangversenyek. Természetesen tanulságokkal is szolgáltak a rendezvények, a délutáni programoknak koránt sincs olyan nagy látogatottságuk, mint terveztük.

- Idén átalakult rendezvénysorozat. Tematikus napok különítik el az egyes koncerteket, szélesebbre tárták a kapukat: dzsesszmuzsikusok is koncertet adnak a zemplénieknek, világzenei programokat is rendeztek. Hogy fogadta a publikum a változást?

- A tematikus napokkal mindössze annyit szerettünk volna elérni, hogy áttekinthetőbb legyen a fesztivál programja. Erdőbényén - egy kicsiny faluban Sárospatak előtt - a csilláron is lógtak a Budapest Ragtime Band koncertjén, Sárazsadányban óriási tömegek lepték el a focipályát a Cotton Club Singers érkezésének hírére.

- Mennyire érzik magukénak a zempléniek a rendezvénysorozatot?

- A nézőközönség nyolcvan százaléka a helybeliekből verbuválódik. Nagyon hálásak az idelátogató művészeknek, és hangos ünneplésben részesítik őket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az eseménynek óriási szerepe van a helybéli turizmus fellendítésben: számos szálloda csak a fesztivál hallgatóságának köszönhetően tudja egyesnúlyban tartani éves mérlegét. Egyebek mellett ezért is lenne óriási veszteség, ha a rendezvénysorozat kényszerűségből becsukná kapuit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.