Klasszikus

Tervezhetetlenné válnak a fesztiválok

2004.08.17. 00:00
Ajánlom
Merényi Judit és Rolla János a Zempléni Művészeti Napok alapító szervezői a pénzszerzés egyre kilátástalanabbá és méltatlanabbá váló szélmalomharca miatt mondtak le a fesztivál szervezéséről. Az InterQultur Hungária Kht. idén vállalta át a nagy múltú rendezvénysorozat mindjen gondját baját, Hollerung Gábor, igazgató az elmúlt napok sikeres koncertjei ellenére sem derülátó: rendkívül bizonytalannak látja a fesztivál sorsát.

- Milyen jövőt jósol a rendezvénysorozatnak?

- Tavaly ilyenkor, amikor a művészeti napok szervezését átvettük, javarészt láttuk előre, hogy milyen fesztivált fogunk rendezni idén. Ma elképzelésünk sincs mekkora összegek állnak majd rendelkezésünkre jövőre. A kulturális események rendezőinek kezét megköti a számviteli törvény, és az utófinanszírozás lehetetlen gyakorlata. Előre meg kell hiteleznünk bizonyos összegeket, mintha egy vállalkozás vagy gazdálkodó szervezet lennénk - ennél, azt hiszem, semmi nem mutatja jobban a fesztiválok finanszírozásának átgondolatlanságát. Jövőre már nem számíthatunk a Széchenyi Tervből jutatott tizenötmillió forintra, mert megszűnik ez forrás. Bizonytalan, honnan fogjuk pótolni, és az sem mindegy mikor döl mindez el. Énnél is elfogadhatatlanabb az a gyakorlat, hogy a fesztiválok szervezői kénytelenek az utolsó pillanatban, a sajtó nyilvánosságát felhasználva kierőszakolni a megrendezéshez szükséges összgeket.

- Elégedett a programok fogadtatásával?

- Korai lenne még összegezni, hiszen hátra van még két nap fesztiválból, a visszajelzések mindenesetre rendkívül biztatóak. Óriási sikert aratnak az esti koncertek, különösen forró fogadtatásban részesülnek a kisebb településen rendezett hangversenyek. Természetesen tanulságokkal is szolgáltak a rendezvények, a délutáni programoknak koránt sincs olyan nagy látogatottságuk, mint terveztük.

- Idén átalakult rendezvénysorozat. Tematikus napok különítik el az egyes koncerteket, szélesebbre tárták a kapukat: dzsesszmuzsikusok is koncertet adnak a zemplénieknek, világzenei programokat is rendeztek. Hogy fogadta a publikum a változást?

- A tematikus napokkal mindössze annyit szerettünk volna elérni, hogy áttekinthetőbb legyen a fesztivál programja. Erdőbényén - egy kicsiny faluban Sárospatak előtt - a csilláron is lógtak a Budapest Ragtime Band koncertjén, Sárazsadányban óriási tömegek lepték el a focipályát a Cotton Club Singers érkezésének hírére.

- Mennyire érzik magukénak a zempléniek a rendezvénysorozatot?

- A nézőközönség nyolcvan százaléka a helybeliekből verbuválódik. Nagyon hálásak az idelátogató művészeknek, és hangos ünneplésben részesítik őket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az eseménynek óriási szerepe van a helybéli turizmus fellendítésben: számos szálloda csak a fesztivál hallgatóságának köszönhetően tudja egyesnúlyban tartani éves mérlegét. Egyebek mellett ezért is lenne óriási veszteség, ha a rendezvénysorozat kényszerűségből becsukná kapuit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus ajánló

Grúzia egy estére Budapestre költözik

Az Ignis Fatuus Kamaraegyüttes előadásában egy nem túl távoli, de itthon kevéssé ismert ország zenéje szólal meg április 26-án az Ádám Jenő Zeneiskola Kamaratermében este héttől.