Klasszikus

"Tetterővel, az élet iránti múlhatatlan örömmel"

2015.02.24. 11:25
Ajánlom
Művészeti menedzserként egy híd szerepét szeretném betölteni a műalkotás és a befogadó között - mondta Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) főigazgatója, aki február 24-én ünnepli 60. születésnapját.

A hazai, az európai és a nemzetközi zenei életben is azért dolgozik, hogy az előadóművészek minél jobb körülmények között, méltányos bérezéssel, jó munkafeltételekkel szolgálhassák a közönséget, a zenekarok kiszámítható finanszírozással működhessenek - magyarázta Kovács Géza. "A Nemzeti Filharmonikusoknál a legfontosabb célom megállapodni a kormánnyal egy többéves garanciát nyújtó, kiszámítható finanszírozási rendszerről, amely lehetővé tenné a stabil, hosszú távú tervezést. A jelenlegi rendszerben az év folyamán tudjuk meg, hogy mennyiből gazdálkodhatunk az adott esztendőben, miközben sok évaddal előre kell terveznünk a koncerteket és a nemzetközi kapcsolatainkat" - mondta.

Kovács Géza 1994 óta a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöki tisztét is betölti. Itt a legsürgetőbb feladatnak a zenekari muzsikusok bérrendezését nevezte, mert "drámai a lemaradás. A pedagógusi életpálya modell stabilizálódása óta erős elszívó hatást érzünk. Jelenleg is folynak a tárgyalások az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a zenészszakszervezetek képviselőivel arról, hogyan orvosoljuk a kialakult méltatlan és veszélyes helyzetet". Szintén a pénzügyi különbségek szűkítése az egyik legfontosabb cél, amelyért az Európai Előadóművészeti Munkáltatók Szövetségében (PEARLE) - tavaly nyár óta társelnökként - tevékenykedik.

"Az Európai Unió régi és újabb tagországai közti egyenlőtlenségek e pillanatban hosszú távon is leküzdhetetlennek tűnnek. Míg Németországban, a skandináv államokban és Franciaországban stabilnak mondható a zenekarok finanszírozása, addig Kelet-Közép-Európában jó néhány országban teljesen kiszámíthatatlan. Szeretnénk olyan uniós szabályokat rögzíteni, amelyek stabil finanszírozást biztosítanak mindenütt" - fejtette ki. Kovács Géza megjegyezte: jó hír ugyanakkor, hogy míg Nyugat-Európában számos zenekar megszűnt a gazdasági válság miatt, addig Magyarországon eddig ezt sikerült elkerülni, sőt gyarapszik az együttesek száma.

A PEARLE társelnöki posztja mellett egy további nemzetközi pozícióval is bővült munkája: az európai felsőfokú zenei intézmények szervezete létrehozott egy minősítő társaságot, amely egységes normarendszer alapján fogja a jövőben értékelni az európai zeneakadémiákat. A minősítő társaságban Kovács Géza a munkáltatók szempontjait fogja képviselni. "A legtágabb, globális feladatokkal a Nemzetközi Előadóművészeti Társaságban (ISPA) foglalkozom, az itt végzett munkában különösen közel áll hozzám a pályakezdő művészeti menedzsereket helyzetbe hozó ösztöndíjprogram működtetése. Az ISPA-ban a legfontosabb tovább erősíteni azt a hálózatot, amely kongói, dél-afrikai, brazil, izlandi, ausztrál, szingapúri, japán kollégákat kapcsol össze és nyújt ezáltal semmi mással nem pótolható segítséget a munkában" - mutatott rá.

Külföldi feladatai sokat szólítják el itthonról, volt olyan év, amelyben összesen 3 hónapot volt távol. "Ezt egyre nehezebben viselem, talán már a kor tünete, hogy szívesebben vagyok itthon a szeretteim és a munkatársaim körében". "Az idei év is a New York-i ISPA-kongresszussal kezdődött, decemberben pedig valószínűleg Brüsszelben tartunk egy előadóművészeti egyeztető konferenciát. Közben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar külföldi útjain is igyekszem részt venni, bár nem kell elmennem mindenhová, hiszen hozzáértő kollégáim vannak, akikben teljesen megbízom. Nélkülük ma már nem tudnám összeegyeztetni itthoni és külföldi feladataimat". Mint mondta, természetes eseményként, "tetterővel, az élet iránti múlhatatlan örömmel" éli meg 60. születésnapját, nem tart nagy számvetést.

Az egyik legnagyobb kikapcsolódás Kovács Géza számára a borászkodás, amelyet 2000 óta űz a Káli-medencében, Szentbékkállán. Elmondása szerint itt tud a legjobban feltöltődni: a gazdálkodás mellett nagy energiát adnak számára a kis templomban zajló nyári koncertek, a helyi földművesekkel és művészekkel, értelmiségiekkel való borozás, beszélgetés. Kitért arra is, hogy ha ideje egyszer engedi, szívesen megfogalmazná tapasztalatait egy könyv formájában, amelyből a jövő művészeti menedzserei meríthetnek útravalót. "És óvatosan és lassan bár, de igyekszem megteremteni azokat a feltételeket, amelyek között néhány év múlva készséggel átadhatom a stafétát a fiataloknak; de egyelőre még bírom a munkát" - tette hozzá.

Kovács Géza 1995-től vezeti igazgatóként a Nemzeti Filharmonikus Zenekart (korábban Állami Hangversenyzenekar), 1994 óta a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke. 1998-tól 2011-ig a Magyar Zenei Tanács alelnöke volt. 1996 óta képviseli a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségét az Európai Előadóművészeti Munkáltatók Szövetségében, ahol 2000 óta rendre újraválasztják a héttagú végrehajtó bizottság tagjának, 2014 nyara óta pedig a társelnöki posztot is betölti. Kovács Gézát 2014 januárjában a művészetimenedzser szakma egyik legrangosabb nemzetközi elismerésével, a Patrick Hayes-díjjal tüntették ki New Yorkban. A díjat odaítélő Nemzetközi Előadóművészeti Társaság (ISPA) 2004 óta tudhatja tagjai között, a lehetséges két cikluson át tagja volt a szervezet igazgatótanácsának is. Egyetemek, konferenciák rendszeres előadója; esszéi, cikkei gyakran olvashatók a magyar és külföldi szaklapokban. Több mint tíz, többnyire zenei tárgyú dokumentumfilm rendezője, szerkesztője vagy közreműködője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Tőlünk nyugatabbra most mindenki ezt az albumot hallgatja

Mi is meghallgattuk az Attacca Quartet lemezét, amelyen Caroline Shaw műveit adják elő. Az Orange egy műfaji határokat nem ismerő klasszikus zeneszerző alkotása, ezért (is) izgalmas.
Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.