Klasszikus

"Tetterővel, az élet iránti múlhatatlan örömmel"

2015.02.24. 11:25
Ajánlom
Művészeti menedzserként egy híd szerepét szeretném betölteni a műalkotás és a befogadó között - mondta Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) főigazgatója, aki február 24-én ünnepli 60. születésnapját.

A hazai, az európai és a nemzetközi zenei életben is azért dolgozik, hogy az előadóművészek minél jobb körülmények között, méltányos bérezéssel, jó munkafeltételekkel szolgálhassák a közönséget, a zenekarok kiszámítható finanszírozással működhessenek - magyarázta Kovács Géza. "A Nemzeti Filharmonikusoknál a legfontosabb célom megállapodni a kormánnyal egy többéves garanciát nyújtó, kiszámítható finanszírozási rendszerről, amely lehetővé tenné a stabil, hosszú távú tervezést. A jelenlegi rendszerben az év folyamán tudjuk meg, hogy mennyiből gazdálkodhatunk az adott esztendőben, miközben sok évaddal előre kell terveznünk a koncerteket és a nemzetközi kapcsolatainkat" - mondta.

Kovács Géza 1994 óta a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöki tisztét is betölti. Itt a legsürgetőbb feladatnak a zenekari muzsikusok bérrendezését nevezte, mert "drámai a lemaradás. A pedagógusi életpálya modell stabilizálódása óta erős elszívó hatást érzünk. Jelenleg is folynak a tárgyalások az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a zenészszakszervezetek képviselőivel arról, hogyan orvosoljuk a kialakult méltatlan és veszélyes helyzetet". Szintén a pénzügyi különbségek szűkítése az egyik legfontosabb cél, amelyért az Európai Előadóművészeti Munkáltatók Szövetségében (PEARLE) - tavaly nyár óta társelnökként - tevékenykedik.

"Az Európai Unió régi és újabb tagországai közti egyenlőtlenségek e pillanatban hosszú távon is leküzdhetetlennek tűnnek. Míg Németországban, a skandináv államokban és Franciaországban stabilnak mondható a zenekarok finanszírozása, addig Kelet-Közép-Európában jó néhány országban teljesen kiszámíthatatlan. Szeretnénk olyan uniós szabályokat rögzíteni, amelyek stabil finanszírozást biztosítanak mindenütt" - fejtette ki. Kovács Géza megjegyezte: jó hír ugyanakkor, hogy míg Nyugat-Európában számos zenekar megszűnt a gazdasági válság miatt, addig Magyarországon eddig ezt sikerült elkerülni, sőt gyarapszik az együttesek száma.

A PEARLE társelnöki posztja mellett egy további nemzetközi pozícióval is bővült munkája: az európai felsőfokú zenei intézmények szervezete létrehozott egy minősítő társaságot, amely egységes normarendszer alapján fogja a jövőben értékelni az európai zeneakadémiákat. A minősítő társaságban Kovács Géza a munkáltatók szempontjait fogja képviselni. "A legtágabb, globális feladatokkal a Nemzetközi Előadóművészeti Társaságban (ISPA) foglalkozom, az itt végzett munkában különösen közel áll hozzám a pályakezdő művészeti menedzsereket helyzetbe hozó ösztöndíjprogram működtetése. Az ISPA-ban a legfontosabb tovább erősíteni azt a hálózatot, amely kongói, dél-afrikai, brazil, izlandi, ausztrál, szingapúri, japán kollégákat kapcsol össze és nyújt ezáltal semmi mással nem pótolható segítséget a munkában" - mutatott rá.

Külföldi feladatai sokat szólítják el itthonról, volt olyan év, amelyben összesen 3 hónapot volt távol. "Ezt egyre nehezebben viselem, talán már a kor tünete, hogy szívesebben vagyok itthon a szeretteim és a munkatársaim körében". "Az idei év is a New York-i ISPA-kongresszussal kezdődött, decemberben pedig valószínűleg Brüsszelben tartunk egy előadóművészeti egyeztető konferenciát. Közben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar külföldi útjain is igyekszem részt venni, bár nem kell elmennem mindenhová, hiszen hozzáértő kollégáim vannak, akikben teljesen megbízom. Nélkülük ma már nem tudnám összeegyeztetni itthoni és külföldi feladataimat". Mint mondta, természetes eseményként, "tetterővel, az élet iránti múlhatatlan örömmel" éli meg 60. születésnapját, nem tart nagy számvetést.

Az egyik legnagyobb kikapcsolódás Kovács Géza számára a borászkodás, amelyet 2000 óta űz a Káli-medencében, Szentbékkállán. Elmondása szerint itt tud a legjobban feltöltődni: a gazdálkodás mellett nagy energiát adnak számára a kis templomban zajló nyári koncertek, a helyi földművesekkel és művészekkel, értelmiségiekkel való borozás, beszélgetés. Kitért arra is, hogy ha ideje egyszer engedi, szívesen megfogalmazná tapasztalatait egy könyv formájában, amelyből a jövő művészeti menedzserei meríthetnek útravalót. "És óvatosan és lassan bár, de igyekszem megteremteni azokat a feltételeket, amelyek között néhány év múlva készséggel átadhatom a stafétát a fiataloknak; de egyelőre még bírom a munkát" - tette hozzá.

Kovács Géza 1995-től vezeti igazgatóként a Nemzeti Filharmonikus Zenekart (korábban Állami Hangversenyzenekar), 1994 óta a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke. 1998-tól 2011-ig a Magyar Zenei Tanács alelnöke volt. 1996 óta képviseli a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségét az Európai Előadóművészeti Munkáltatók Szövetségében, ahol 2000 óta rendre újraválasztják a héttagú végrehajtó bizottság tagjának, 2014 nyara óta pedig a társelnöki posztot is betölti. Kovács Gézát 2014 januárjában a művészetimenedzser szakma egyik legrangosabb nemzetközi elismerésével, a Patrick Hayes-díjjal tüntették ki New Yorkban. A díjat odaítélő Nemzetközi Előadóművészeti Társaság (ISPA) 2004 óta tudhatja tagjai között, a lehetséges két cikluson át tagja volt a szervezet igazgatótanácsának is. Egyetemek, konferenciák rendszeres előadója; esszéi, cikkei gyakran olvashatók a magyar és külföldi szaklapokban. Több mint tíz, többnyire zenei tárgyú dokumentumfilm rendezője, szerkesztője vagy közreműködője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.
Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.