Klasszikus

"Tetterővel, az élet iránti múlhatatlan örömmel"

2015.02.24. 11:25
Ajánlom
Művészeti menedzserként egy híd szerepét szeretném betölteni a műalkotás és a befogadó között - mondta Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) főigazgatója, aki február 24-én ünnepli 60. születésnapját.

A hazai, az európai és a nemzetközi zenei életben is azért dolgozik, hogy az előadóművészek minél jobb körülmények között, méltányos bérezéssel, jó munkafeltételekkel szolgálhassák a közönséget, a zenekarok kiszámítható finanszírozással működhessenek - magyarázta Kovács Géza. "A Nemzeti Filharmonikusoknál a legfontosabb célom megállapodni a kormánnyal egy többéves garanciát nyújtó, kiszámítható finanszírozási rendszerről, amely lehetővé tenné a stabil, hosszú távú tervezést. A jelenlegi rendszerben az év folyamán tudjuk meg, hogy mennyiből gazdálkodhatunk az adott esztendőben, miközben sok évaddal előre kell terveznünk a koncerteket és a nemzetközi kapcsolatainkat" - mondta.

Kovács Géza 1994 óta a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöki tisztét is betölti. Itt a legsürgetőbb feladatnak a zenekari muzsikusok bérrendezését nevezte, mert "drámai a lemaradás. A pedagógusi életpálya modell stabilizálódása óta erős elszívó hatást érzünk. Jelenleg is folynak a tárgyalások az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a zenészszakszervezetek képviselőivel arról, hogyan orvosoljuk a kialakult méltatlan és veszélyes helyzetet". Szintén a pénzügyi különbségek szűkítése az egyik legfontosabb cél, amelyért az Európai Előadóművészeti Munkáltatók Szövetségében (PEARLE) - tavaly nyár óta társelnökként - tevékenykedik.

"Az Európai Unió régi és újabb tagországai közti egyenlőtlenségek e pillanatban hosszú távon is leküzdhetetlennek tűnnek. Míg Németországban, a skandináv államokban és Franciaországban stabilnak mondható a zenekarok finanszírozása, addig Kelet-Közép-Európában jó néhány országban teljesen kiszámíthatatlan. Szeretnénk olyan uniós szabályokat rögzíteni, amelyek stabil finanszírozást biztosítanak mindenütt" - fejtette ki. Kovács Géza megjegyezte: jó hír ugyanakkor, hogy míg Nyugat-Európában számos zenekar megszűnt a gazdasági válság miatt, addig Magyarországon eddig ezt sikerült elkerülni, sőt gyarapszik az együttesek száma.

A PEARLE társelnöki posztja mellett egy további nemzetközi pozícióval is bővült munkája: az európai felsőfokú zenei intézmények szervezete létrehozott egy minősítő társaságot, amely egységes normarendszer alapján fogja a jövőben értékelni az európai zeneakadémiákat. A minősítő társaságban Kovács Géza a munkáltatók szempontjait fogja képviselni. "A legtágabb, globális feladatokkal a Nemzetközi Előadóművészeti Társaságban (ISPA) foglalkozom, az itt végzett munkában különösen közel áll hozzám a pályakezdő művészeti menedzsereket helyzetbe hozó ösztöndíjprogram működtetése. Az ISPA-ban a legfontosabb tovább erősíteni azt a hálózatot, amely kongói, dél-afrikai, brazil, izlandi, ausztrál, szingapúri, japán kollégákat kapcsol össze és nyújt ezáltal semmi mással nem pótolható segítséget a munkában" - mutatott rá.

Külföldi feladatai sokat szólítják el itthonról, volt olyan év, amelyben összesen 3 hónapot volt távol. "Ezt egyre nehezebben viselem, talán már a kor tünete, hogy szívesebben vagyok itthon a szeretteim és a munkatársaim körében". "Az idei év is a New York-i ISPA-kongresszussal kezdődött, decemberben pedig valószínűleg Brüsszelben tartunk egy előadóművészeti egyeztető konferenciát. Közben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar külföldi útjain is igyekszem részt venni, bár nem kell elmennem mindenhová, hiszen hozzáértő kollégáim vannak, akikben teljesen megbízom. Nélkülük ma már nem tudnám összeegyeztetni itthoni és külföldi feladataimat". Mint mondta, természetes eseményként, "tetterővel, az élet iránti múlhatatlan örömmel" éli meg 60. születésnapját, nem tart nagy számvetést.

Az egyik legnagyobb kikapcsolódás Kovács Géza számára a borászkodás, amelyet 2000 óta űz a Káli-medencében, Szentbékkállán. Elmondása szerint itt tud a legjobban feltöltődni: a gazdálkodás mellett nagy energiát adnak számára a kis templomban zajló nyári koncertek, a helyi földművesekkel és művészekkel, értelmiségiekkel való borozás, beszélgetés. Kitért arra is, hogy ha ideje egyszer engedi, szívesen megfogalmazná tapasztalatait egy könyv formájában, amelyből a jövő művészeti menedzserei meríthetnek útravalót. "És óvatosan és lassan bár, de igyekszem megteremteni azokat a feltételeket, amelyek között néhány év múlva készséggel átadhatom a stafétát a fiataloknak; de egyelőre még bírom a munkát" - tette hozzá.

Kovács Géza 1995-től vezeti igazgatóként a Nemzeti Filharmonikus Zenekart (korábban Állami Hangversenyzenekar), 1994 óta a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnöke. 1998-tól 2011-ig a Magyar Zenei Tanács alelnöke volt. 1996 óta képviseli a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségét az Európai Előadóművészeti Munkáltatók Szövetségében, ahol 2000 óta rendre újraválasztják a héttagú végrehajtó bizottság tagjának, 2014 nyara óta pedig a társelnöki posztot is betölti. Kovács Gézát 2014 januárjában a művészetimenedzser szakma egyik legrangosabb nemzetközi elismerésével, a Patrick Hayes-díjjal tüntették ki New Yorkban. A díjat odaítélő Nemzetközi Előadóművészeti Társaság (ISPA) 2004 óta tudhatja tagjai között, a lehetséges két cikluson át tagja volt a szervezet igazgatótanácsának is. Egyetemek, konferenciák rendszeres előadója; esszéi, cikkei gyakran olvashatók a magyar és külföldi szaklapokban. Több mint tíz, többnyire zenei tárgyú dokumentumfilm rendezője, szerkesztője vagy közreműködője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.