Klasszikus

ThankYou 2.0 - fizess processzorral a zenéért!

2003.03.16. 00:00
Ajánlom
Mit tehet az ember, aki nem a kiadók zsebét akarja tömni a megvásárolt lemezek árával, ugyanakkor kedvenc előadóit sem szeretné meglopni az illegális kópiák kalózletöltéseivel? Használja például a ThankYou 2.0-át!

Egy holland internetes cég egy olyan programmal állt elő, amely a peer-to-peer hálózatok két eddig is létező felhasználási módját házasítja össze. A "The Honest Thief" nevű project egyrészről egy hagyományos, a Kazaa-hoz hasonló fájlmegosztó ("file-sharing") alkalmazást tartalmaz, amely révén a felhasználók szabadon csereberélhetik egymás között a publikussá tett adataikat - legyen szó MP3-as zenékről, képekről, szoftverekről, vagy akár teljes videókról.

A másik funkció a "SETI@home"-ként ismert hálózatos alkalmazást takarja. Ismeretes, hogy egy átlagos felhasználó csak egy töredékét használja ki számítógépe számítási kapacitásának. A SETI@home program a hozzá csatlakozott magánszemélyek és intézmények számítógépeinek processzoridejét teszi hasznossá: miközben mi gépelünk, számítógépünk a háttérben a csillagászati kutatást végző rádióteleszkópok adatait dolgozza fel, földönkívüli civilizációkra utaló jelek után kutatva.

A ThankYou 2.0 felhasználói tehát fel nem használt processzoridejükkel "fizetnek" a rendszer üzemeltetőjének - s rajta keresztül az előadóknak. Bár jogilag ez a megoldás jelenleg nem tűnik túl megalapozottnak, az ötlet legalábbis szellemes - s ki tudja, egyszer talán életképes is lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.