Klasszikus

The Voice Of Bakfark

2007.01.31. 00:00
Ajánlom
Megjelent a Voces Aequales énekegyüttes és Győri István lantművész új lemeze The Voice Of Bakfark címmel a Hungaroton Classic kiadásában. Az albumon Bakfark Bálint lant-intavolációi és azok eredeti kórusműve hallhatók.

A Voces Aequales énekegyüttes 1993-ban alakult a 15-16. század rendkívül gazdag vokális repertoárjának korhű előadására, de ezek mellett műsoraival mindig igyekezett egy zenén túli jelentést is felmutatni a közönség számára. Ezt a törekvést mutatja az együttes több koncepcionális műsora, melyekben a reneszánsz művek kortárs kompozíciókkal együtt szólalnak meg. (Hungaroton-lemezeken Bánkövi Gyula és Sáry Bánk mai művei hallhatók az együttes tolmácsolásában.) A Voces másik fontos törekvése az európai érett reneszánsz magyar vonatkozásait felmutatni. A most megjelent kiadvány, valamint a Thomas Stoltzer műveit tartalmazó előző Hungaroton-lemez is ezt a célt szolgálja. Az elmúlt tizenöt évben ezeket a törekvéseket számos európai ország hangversenytermében és jeles régizenei fesztiválokon volt alkalmuk megmutatni.

Győri István klasszikus gitár tanulmányait Roth Edénél kezdte. 1986-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola gitár tanszakán, tanára Szendrey-Karper László volt. 1991-1993-ig a Hágai Királyi Zeneakadémia régizene tagozatának növendékeként lantot tanult Toyohiko Satoh-nál. Ettől kezdve foglalkozik régi pengetős hangszerekkel. 1997-ben Andrejszki Judit barokk szopránnal megalakította a Musica Poetica ének & lant régizene együttest, amellyel főleg 16-17. századi megzenésített verseket adnak elő. Tagja az Aura Musicale zenekarnak, amelynek művészeti vezetője Máté Balázs csellista. 2004-ben Tokodi Gáborral megalakította a Rozetta Lantduót. A lanton kívül barokk és romantikus gitáron is koncertezik, lemezeken közreműködik. Fellépett mint a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistája, koncertezett a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Budapesti Fesztiválzenekarral és az Orfeo Zenekarral is. Ezek mellett számos hangversenyen és lemezen közreműködik szólistaként és kísérő játékosként itthon és külföldön egyaránt.

Lantos Szabó István így ír a most megjelent lemezről: „Telten zengő akkordok, fürge futamokkal átkötött harmóniák, könnyed táncdallamok: ilyenféle kép keletkezik a mai zenekedvelőben a lant szó hallatán. Valóban, a lantmuzsika fejlődésének különböző szakaszaiban újra és újra megjelenik ez az ideál. Bakfark Bálint korában viszont más igényt támaszt a lantot a magas művészetek világába emelni szándékozó mester. Hangszerével azokat szeretné meghódítani, akik a többszólamú énekes műfajok különféle darabjaiban, olasz madrigálokban, francia chansonokban, latin szövegű motetták hallgatásában lelik örömüket. Amint a 21. század kedvelt dalait ma szívesen dolgozzák fel zongoristák, gitárosok, úgy nyúlnak a lantművészet 16. századi jeles képviselői az akkori slágerekhez. A lantosok számára jól olvasható partitúrába, tabulatúrába írják át a vokális polifónia darabjait, egykori elnevezéssel intavolációt készítenek. Ezek a letétek nagyon sokféle módon közelíthetik meg a négy, öt-, hatszólamú kórusművet. A lant mesterét éppen az minősítette, milyen módon nyúlt a nemes zenei anyaghoz. Az 1500-as évek első évtizedeinek lantosai két vagy három szólamot tartottak meg az eredeti műből, a hangszer adottságait nem érezték megfelelőnek több független szólam vezetésére. Bakfark Bálint a lantjáték lehetőségeinek tágításával szinte ellene megy a hangszer kínálta csábításoknak annak érdekében, hogy a feldolgozás alapjául szolgáló művet minél inkább teljességében mutassa be, szépségeit kiemelje. Az újraformálás eredménye akkor érthető számunkra igazán, ha a vokális eredetit is megismerhetjük. Ez utóbbi célt is szolgálja a jelen kiadvány… A 16. század Európájának kulturális egységét mutatja, hogy e kedvelt többszólamú énekes műveket országhatároktól függetlenül szinte mindenütt énekelték. Ha pedig nem állt össze alkalmas énekes együttes, egy lantos feldolgozás hallgatása vagy játszása által jutott művészi élményhez a kor embere. A különféle intavolációk a nyomtatványokon kívül kéziratos másolatokban terjedtek. Egy-egy darab sokféle feldolgozása között a játékos megtalálhatta a neki tetszőt, illetve a képzettségének, tehetségének megfelelőt. Bakfark Bálint átiratai a nagy gonddal elkészített, technikailag nehezebb feldolgozások közé tartoznak. E felvétel kapcsán is betekintést nyerhetünk a reneszánsz igényes zeneművészetének világába.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.