Klasszikus

The Young Gods (CH) & Jeremy Narby – Amazonia Ambient Project Quadro

2004.11.05. 00:00
Ajánlom
A svájci elektronikus csapat november 11-én, este kilenc órától egy antropológussal kiegészülve idézi meg az esőerdők hangulatát az A38 Hajó színpadán. Az Amazonia Ambient Project az őserdő neszeit számítógépes újrakeveréssel, minimális elektronikus munícióval (számítógép, sampler), valamint ütősökkel kiegészítve tálalja, miközben a zene aláfestésül szolgál Jeremy Narby antropológus történeteihez az asaninka indián törzs életéről.

A Young Gods idén megjelent ambient albumának, a Music For Artificial Clouds-nak az alapgondolata, hogy az esőerdők ökológiáját és az ott élők kultúráját, a körülöttük létező világot az elektronikus zene segítségével keltse éltre. Ebben van segítségükre Jeremy Narby, a Stanford University antropológiaprofesszora, aki narrátorként működik közre a produkcióban. Narby két évtizeden keresztül dolgozott együtt Nyugat-Amazóniában az ott lakókkal, és vizsgálta életüket, területi jogaikat és kétnyelvű, interkulturális oktatásukat. Számos könyvet írt, amelyek újdonsága az volt, hogy rámutatott a tudomány és az indián törzsek tudásanyaga közti kapcsolatra.

A Young Gods mindig kísérletező csapatnak számított az elektronikus zenei szcénában. A zenekar eredete 1982-re nyúlik vissza, amikor az alapító Franz Treichler Genfben unalmában kísérletezni kezdett egy kis samplerrel. A punk és a klasszikus zene hatására rafinált gitár- és dobloopokat gyártott, majd a sampleres Cesare Pizzivel és Frank Bagnoud ütőssel kiegészülve megalapították a Young Gods-ot 1985-ben. A trió egy évvel később debütált az Envoyé! című kislemezzel. Az első LP 1987-ben elnyerte a Melody Maker brit zenei hetilap Év Albuma címét. A novemberi koncerten az alig több mint egy órás produkció mindenképpen kihagyhatatlan azoknak, akik kíváncsiak a természet és a gép hangjainak e különleges elegyére. A belépőjegy ára elővételben 2500, a koncert napján a helyszínen 3000 forint.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.