Klasszikus

Thomas Bernhard lemezei

2006.02.01. 00:00
Ajánlom
A nyersvászon színű Bagoly-folyó mellett áll egy füzetnél alig vastagabb könyvecske a polcomon. A lapokat műanyag spirál tartja össze. Szinte észrevehetetlen. Néha leveszem a helyéről, olvasok belőle három-négy oldalt, lapozgatom, babrálok vele.

A szép és csipkefinom E. ajándékozta nekem a kis könyvet egyik hazalátogatása alkalmával. Máskor Glenn Gould írásainak és levelezésének két vaskos kötete, vagy a Nero Corleone volt a meglepetés, Elke Heidenreich regénye a koromfekete, csak az egyik tappancsán fehér foltos cicáról. E. mindig pontosan tudja, mivel vehet le a lábamról. Hogyne hatódtam volna meg, amikor átnyújtotta a bordó fedelű könyvet! Ezt olvastam a címlapon: Thomas Bernhards Schallplatten und Noten. Verzeichnis und Kommentar von Gudrun Kuhn. A müncheni Bibliothek der Provinz kiadása, évszám nélkül.

Thomas Bernhard lemezei listába véve! Micsoda kibírhatatlan izgalmak olyasvalakinek, aki nem csak, hogy „bernhardista”, hanem valamilyen furcsa sorsfordulat óta krimiként falja a lemezkiadás történetével, sőt, a szinte átláthatatlanul bonyolult labelography-vel kapcsolatos információkat. A legtöbben azt mondanák erre: a tudni nem érdemes dolgok tudománya. Talán igazuk is van. Én csak a Beton című regény egyik passzusával védekezhetek: „A zene az, amely minduntalan megment. S miközben újra csukott szemmel oldottam meg magamban a Haffner szimfónia matematikai rejtélyét, ami mindig is a lehető legnagyobb szórakozás volt számomra, ténylegesen megnyugodtam.” Igen, az osztrák író pontosan ismerte a lemezekkel való szöszmötölés, illetve a magányos és közös zenehallgatások szent rituáléját. Egy-egy K.- vagy BWV-szám tonnás súlyát. Ő ne ismerte volna, aki annyiszor hallgatott zenét az őrületébe belehalt Paul Wittgensteinnel, az Ariadne auf Naxos megszállottjával?

Akik együtt hallgatnak zenét: barátok. Nem véletlen, hogy a Wittgenstein-unokaöccsről szóló regény címe alá Bernhard még odakanyarította: Eine Freundschaft. Ugyanebből a szövegből tudjuk meg azt is, hogy az író Carl Schuricht dirigálását szerette a legjobban, kedvenc szimfóniája pedig a már említett K 385-ös d-dúr volt. S valóban: Schuricht a lemezgyűjtemény egyik kulcsfigurája – Beethoven-, Brahms-, Bruckner-, Mendelssohn- és Schubert-felvételeit őrizte az író. S természetesen a Haffner szimfóniát is, két különböző felvételen: egyiken a Bécsi Filharmonikusokkal, a másikon a Párizsi Opera Zenekarával. A szűrt ízléssel válogatott gyűjteménybe szinte csak a legnagyobb előadók fértek bele.

A Wittgenstein unokaöccse a zenebarátság regénye. „Tudtam, melyik lemezt kell feltennem, hogy a megfelelő hangulatba kerüljön. Órák hosszat hallgattunk együtt Mozartot, Beethovent, anélkül hogy egyetlen szót is szóltunk volna. Szerettük ezt mind a ketten.”

A bordó könyvecskét visszacsúsztatom a polcra. Felteszek egy Schuricht-lemezt.

(A Fidelio Magazin 2006. februári számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.