Klasszikus

Thomas Hampson a Zeneakadémián

2004.09.06. 00:00
Ajánlom
Thomas Hampson napjaink egyik legtiszteltebb és keresettebb énekes szólistája, aki különösképpen sokoldalú és újító interpretálásával vívta ki világra szóló hírnevét. Hampson birtokolja napjaink egyik legszebb hangját, amely vokális és előadóművészi ereje különleges együttélésének köszönhető.

Thomas Hampson Spokane-ban, Washington államban nevelkedett, tanulmányait Marietta Coyle, Elisabeth Schwarzkopf, Martial Singher és Hors Günther irányították. Sokoldalúsága közismert; hírnevet szerzett az operák, operettek, musicalek, oratóriumok és dalok előadójaként, de mindezek mellett kiemelkedik munkássága a hangfelvételek, a kutatás és a pedagógia területén is. Hampson tökéletes zeneisége és érzékeny előadóművészete miatt az az énekes, akivel boldogan dolgoznak együtt a világ élenjáró karmesterei is.

Eddigi pályafutása során olyan címszerepek sokaságát énekelte el, mint Rossini Tell Vilmos, Csajkovszkij Anyegin, Massenet Werther (az eredeti bariton változatban), Busoni Doktor Faustus, Ambroise Thomas Hamlet, Verdi Machbet, Simone Boccanegra, Mozart Don Giovanni, (legutóbb 2004 márciusában New York-ban, a MET új bemutatójában kirobbanó sikerrel). Természetesen más kiemelkedő baritonszerepeket is énekelt, mint Germont (Verdi Traviata), Wolfram (Wagner Tannhäuser), Posa márki (Verdi Don Carlos), Orestes (Gluck Iphigenia Tauriszban), Amfortas (Wagner Parsifal), Mandryka (Strauss Aarabella).

Koncertjein Thomas Hampson új irányadó színvonalat állított fel, különösen Gustav Mahler és Hugo Wolf dalrepertoárjának előadásával. Az éneklés művészete iránti elkötelezettsége nem csak a tanításban, de a repertoárkutatásban is megnyilvánul. Oktatási és kutatási tevékenysége mellett multimedia-projekteket is tervezett, mint a „Voices from the Heart” („Szívhangok”), amely Stephen Foster zenéjének dokumentálása a Hessen Rádio művészeti programja számára, vagy a „I hear America Singing” („Hallom Amerika énekét”), az amerikai dalok bonyolult kulturális szövegezésének kiváló antológiája, mely fantasztikus sikert aratott a WNET’s Great Performances keretében, majd 2001-ben folytatódott a Salzburgi Fesztiválon Hampson koncertsorozatával.

2003 őszén Thomas Hampson megalapította a Hampson-Foundation-t azzal a céllal, hogy előmozdítsa a zenei projektek kutatását, szimpóziumok, mesterkurzusok, bemutatkozó és oktató koncertek létrehozását mindenütt a világon. A közeljövőben az Alapítvány Hampson nevével fémjelzett multimedia-kalauz formájában közreadja a klasszikus és romantikus dalrepertoár alapműveit.

Thomas Hampson díszdoktori kitüntetést kapott a Whitwort College-ban (Spokane/Washington) és a San Francisco Conservatory-ban, valamint tiszteletbeli tagja a londoni Királyi Zeneakadémiának. Megkapta a bécsi Staatsoper legmagasabb elismerését, a „kamaraénekes” címet és Párizsban „a művészetek lovagja” kitüntetést.

Szinte minden hangfelvétele elismerésben részesült, így hat alkalommal elnyerte a Grammy-díjat, kétszer a holland Edison-díjat, kétszer a Prix du Disque, háromszor a Gramophone Díjat, de megkapta a Echo német hanglemezdíjat vagy a Klasszikus Nagydíjat Cannes-ban. 1997-ben az EMI Kiadónál „Év Művésze” volt. A Tannhäuser felvételéért (melyet Daniel Barenboim vezényelt) Grammy-díjat kapott, mint a 2002. év Legjobb Opera Felvétele.

Az elmúlt évad egyik legnagyobb szenzációja a Metropolitan Opera repertoárjának legjobban szeretett mesterműve, az új Don Giovanni bemutató volt 2004 márciusában Thomas Hampsonnal a címszerepben, James Levine vezényletével.

A művész 2004. szeptember 16-án este a budapesti Zeneakadémián lesz hallható. Az ária- és dalesten Wolfram Rieger kíséri zongorán. Jegyek az ismert jegyirodákban, illetve a helyszínen válthatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.