Klasszikus

Thomas Hampson a Zeneakadémián

2004.09.06. 00:00
Ajánlom
Thomas Hampson napjaink egyik legtiszteltebb és keresettebb énekes szólistája, aki különösképpen sokoldalú és újító interpretálásával vívta ki világra szóló hírnevét. Hampson birtokolja napjaink egyik legszebb hangját, amely vokális és előadóművészi ereje különleges együttélésének köszönhető.

Thomas Hampson Spokane-ban, Washington államban nevelkedett, tanulmányait Marietta Coyle, Elisabeth Schwarzkopf, Martial Singher és Hors Günther irányították. Sokoldalúsága közismert; hírnevet szerzett az operák, operettek, musicalek, oratóriumok és dalok előadójaként, de mindezek mellett kiemelkedik munkássága a hangfelvételek, a kutatás és a pedagógia területén is. Hampson tökéletes zeneisége és érzékeny előadóművészete miatt az az énekes, akivel boldogan dolgoznak együtt a világ élenjáró karmesterei is.

Eddigi pályafutása során olyan címszerepek sokaságát énekelte el, mint Rossini Tell Vilmos, Csajkovszkij Anyegin, Massenet Werther (az eredeti bariton változatban), Busoni Doktor Faustus, Ambroise Thomas Hamlet, Verdi Machbet, Simone Boccanegra, Mozart Don Giovanni, (legutóbb 2004 márciusában New York-ban, a MET új bemutatójában kirobbanó sikerrel). Természetesen más kiemelkedő baritonszerepeket is énekelt, mint Germont (Verdi Traviata), Wolfram (Wagner Tannhäuser), Posa márki (Verdi Don Carlos), Orestes (Gluck Iphigenia Tauriszban), Amfortas (Wagner Parsifal), Mandryka (Strauss Aarabella).

Koncertjein Thomas Hampson új irányadó színvonalat állított fel, különösen Gustav Mahler és Hugo Wolf dalrepertoárjának előadásával. Az éneklés művészete iránti elkötelezettsége nem csak a tanításban, de a repertoárkutatásban is megnyilvánul. Oktatási és kutatási tevékenysége mellett multimedia-projekteket is tervezett, mint a „Voices from the Heart” („Szívhangok”), amely Stephen Foster zenéjének dokumentálása a Hessen Rádio művészeti programja számára, vagy a „I hear America Singing” („Hallom Amerika énekét”), az amerikai dalok bonyolult kulturális szövegezésének kiváló antológiája, mely fantasztikus sikert aratott a WNET’s Great Performances keretében, majd 2001-ben folytatódott a Salzburgi Fesztiválon Hampson koncertsorozatával.

2003 őszén Thomas Hampson megalapította a Hampson-Foundation-t azzal a céllal, hogy előmozdítsa a zenei projektek kutatását, szimpóziumok, mesterkurzusok, bemutatkozó és oktató koncertek létrehozását mindenütt a világon. A közeljövőben az Alapítvány Hampson nevével fémjelzett multimedia-kalauz formájában közreadja a klasszikus és romantikus dalrepertoár alapműveit.

Thomas Hampson díszdoktori kitüntetést kapott a Whitwort College-ban (Spokane/Washington) és a San Francisco Conservatory-ban, valamint tiszteletbeli tagja a londoni Királyi Zeneakadémiának. Megkapta a bécsi Staatsoper legmagasabb elismerését, a „kamaraénekes” címet és Párizsban „a művészetek lovagja” kitüntetést.

Szinte minden hangfelvétele elismerésben részesült, így hat alkalommal elnyerte a Grammy-díjat, kétszer a holland Edison-díjat, kétszer a Prix du Disque, háromszor a Gramophone Díjat, de megkapta a Echo német hanglemezdíjat vagy a Klasszikus Nagydíjat Cannes-ban. 1997-ben az EMI Kiadónál „Év Művésze” volt. A Tannhäuser felvételéért (melyet Daniel Barenboim vezényelt) Grammy-díjat kapott, mint a 2002. év Legjobb Opera Felvétele.

Az elmúlt évad egyik legnagyobb szenzációja a Metropolitan Opera repertoárjának legjobban szeretett mesterműve, az új Don Giovanni bemutató volt 2004 márciusában Thomas Hampsonnal a címszerepben, James Levine vezényletével.

A művész 2004. szeptember 16-án este a budapesti Zeneakadémián lesz hallható. Az ária- és dalesten Wolfram Rieger kíséri zongorán. Jegyek az ismert jegyirodákban, illetve a helyszínen válthatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.