Klasszikus

THReNSeMBle

2010.05.19. 15:50
Ajánlom
E furcsa nevű kortárs zenei együttes tagjai adnak koncertet május 21-én a Francia Intézetben.

A THReNSeMBle első fellépésére 2008-ban a Bartók Fesztivál keretében került sor, ahol fiatal magyar zeneszerzők műveit adták elő. Az akkor még zömében zeneakadémiai hallgatókból álló együttes a sikeres koncert után úgy döntött, a jövőben is szeretne együtt zenélni. Az azóta eltelt idő során így további darabokat mutattak be zeneszerző hallgatók, valamint az utóbbi években végzett zeneszerzők terméséből. Elsődleges céljuk az, hogy folyamatos kontaktusban legyenek a legfiatalabb generáció zeneszerzőivel, és kompozícióikat különböző események keretében mutassák be.

Az együttes a 2009-2010-es évadban számos fontos kortárs művet tanult be, mellyel repertoárját szeretné szélesíteni. A betanult műveket (pl. Donatoni: Arpège, Berio: O King, Boulez: Dérive 1, stb.) többek között a szegedi Vántus István Kortárszenei Napokon, a Zeneakadémia Doktorandusz koncertjein, valamint az MTA Dísztermében megrendezett Szlovák-Magyar esten mutatta be. További fellépések is lesznek, többek között júliusban a szombathelyi Bartók Fesztivál és Szemináriumon. Ez utóbbi program keretében a zeneszerzés kurzus rezidens együtteseként is jelen lesznek.

A THReNSeMBle kortárs zenei együttes

2010. május 21. 19:30

Francia Intézet

Tagjai: Madai Zsuzsanna (fuvola), Bartek Zsolt (klarinét), Tornyai Péter (hegedű), Rohmann Ditta (cselló), Szabó Ferenc János (zongora), Nevelő János (ütőhangszerek)
Vez.: Horváth Balázs 

Tornyai Péter: Abfall-Musik
Luciano Berio: O King
Tihanyi László: Summer Music
Cser Ádám: Ludus II
Pierre Boulez: Dérive 1
Váczi Dániel: Retikuláris kánonvariációk, op. 0
Toshio Hosokawa: Drawing

Zeneakadémia a Francia Intézetben
Alma Mater Koncertek

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.