Klasszikus

Tihanyi László-ősbemutató

2009.05.25. 13:24
Ajánlom
A Szabó Csaba Nemzetközi Társaság szervezésében 2009. május 28-án a Bartók Béla Emlékházban A magyar kamarazene gyöngyszemei hangverseny-sorozat évadzáró koncertjére.

A műsor egyik pillérét egy Kodály- és egy Bartók-mű képezi: az op. 8. Csellószonáta első tétele, ill. a Tíz könnyű zongoradarab (BB 51) ötödik része, az Este a székelyeknél. A hangverseny második pillérét olyan kortárs magyar szerzők kompozíciói alkotják, mint Sugár Miklós (Felhő-variációk, 1985) és Hollós Máté (Ünnepi albumlap, 1992), illetve - a hangverseny különlegességeként - ősbemutatóként hangzik el Tihanyi László Clausula című szólógordonkára írt kompozíciója, amely Szabó Péter gordonkaművész felkérésére készült ebben az évben.

E két pillér közé két középnemzedékbeli, pár éve elhunyt zeneszerző művei kerülnek. Mindketten erdélyi származásúak voltak és baráti kapcsolatban álltak egymással. Egyikük Szőllősy András (1921-2007), akinek Paesaggio con morti per pianoforte (Tájkép halottakkal) című zongoraműve hangzik el, másikuk Szabó Csaba (1936-2003), aki idén lenne 73 éves. Szabó Csaba két fiatalkori kompozíciója szerepel a hangverseny műsorán: a Kürt-szonatina és az eredetileg hegedűre és zenekarra készült koncertrondó, az Opus Parvuum Musicale hegedű-zongora átirata; emellett felcsendül az 1973-ban szólózongorára készült Parlando, giusto e corale per pianoforte című kompozíció is.

A koncertet a 2004. decemberében alakult, az idén immár öt éve működő Szabó Csaba Nemzetközi Társaság szervezi és támogatja, amely a névadó, a 20. század második felében kibontakozó romániai magyar zeneszerző-iskola egyik meghatározó alakjának emlékét ápolja. A hangverseny közreműködői: Koppándi Jenő (hegedű), Szabó Ildikó, Szabó Péter (gordonka), Bereczky Dávid (kürt), Kollár Zsuzsa, Lénárt Ágota (zongora).

2009. május 28. 18:00 - Bartók Emlékház
Szabó Ildikó, Szabó Péter (gordonka), Kollár Zsuzsa, Lénárt Ágota (zongora), Bereczky Dávid (kürt), Koppándi Jenő (hegedű)

Kodály: Szólószonáta gordonkára, op. 8.
Sugár Miklós: Felhő-variációk
Hollós Máté: Ünnepi albumlap
Szőllősy András: Paesaggio con morti
Szabó Csaba: Kürt szonatina; Parlando giusto e corale; Opus Parvuum musicale
Bartók: Este a székelyeknél
Tihanyi László: Clausula (ősbemutató)
A magyar kamarazene györngyszemei

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.