Klasszikus

Tihanyi László-ősbemutató

2009.05.25. 13:24
Ajánlom
A Szabó Csaba Nemzetközi Társaság szervezésében 2009. május 28-án a Bartók Béla Emlékházban A magyar kamarazene gyöngyszemei hangverseny-sorozat évadzáró koncertjére.

A műsor egyik pillérét egy Kodály- és egy Bartók-mű képezi: az op. 8. Csellószonáta első tétele, ill. a Tíz könnyű zongoradarab (BB 51) ötödik része, az Este a székelyeknél. A hangverseny második pillérét olyan kortárs magyar szerzők kompozíciói alkotják, mint Sugár Miklós (Felhő-variációk, 1985) és Hollós Máté (Ünnepi albumlap, 1992), illetve - a hangverseny különlegességeként - ősbemutatóként hangzik el Tihanyi László Clausula című szólógordonkára írt kompozíciója, amely Szabó Péter gordonkaművész felkérésére készült ebben az évben.

E két pillér közé két középnemzedékbeli, pár éve elhunyt zeneszerző művei kerülnek. Mindketten erdélyi származásúak voltak és baráti kapcsolatban álltak egymással. Egyikük Szőllősy András (1921-2007), akinek Paesaggio con morti per pianoforte (Tájkép halottakkal) című zongoraműve hangzik el, másikuk Szabó Csaba (1936-2003), aki idén lenne 73 éves. Szabó Csaba két fiatalkori kompozíciója szerepel a hangverseny műsorán: a Kürt-szonatina és az eredetileg hegedűre és zenekarra készült koncertrondó, az Opus Parvuum Musicale hegedű-zongora átirata; emellett felcsendül az 1973-ban szólózongorára készült Parlando, giusto e corale per pianoforte című kompozíció is.

A koncertet a 2004. decemberében alakult, az idén immár öt éve működő Szabó Csaba Nemzetközi Társaság szervezi és támogatja, amely a névadó, a 20. század második felében kibontakozó romániai magyar zeneszerző-iskola egyik meghatározó alakjának emlékét ápolja. A hangverseny közreműködői: Koppándi Jenő (hegedű), Szabó Ildikó, Szabó Péter (gordonka), Bereczky Dávid (kürt), Kollár Zsuzsa, Lénárt Ágota (zongora).

2009. május 28. 18:00 - Bartók Emlékház
Szabó Ildikó, Szabó Péter (gordonka), Kollár Zsuzsa, Lénárt Ágota (zongora), Bereczky Dávid (kürt), Koppándi Jenő (hegedű)

Kodály: Szólószonáta gordonkára, op. 8.
Sugár Miklós: Felhő-variációk
Hollós Máté: Ünnepi albumlap
Szőllősy András: Paesaggio con morti
Szabó Csaba: Kürt szonatina; Parlando giusto e corale; Opus Parvuum musicale
Bartók: Este a székelyeknél
Tihanyi László: Clausula (ősbemutató)
A magyar kamarazene györngyszemei

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Géppel dedikálták Bob Dylan új könyvét, a Nobel-díjas zenész bocsánatot kért

599 dollárért (234 ezer forint) árulták Bob Dylan legújabb könyvének azon kilencszáz példányát, amelyek a Nobel-díjas zenész, dalszerző „saját kezű aláírását” tartalmazzák, ám kiderült, hogy mégsem saját kézzel születtek.
Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Klasszikus

Online formában újjászületett a Muzsika című lap

Újraindult a Muzsika komolyzenei kiadvány. Az online kiadvány ügyvezetője, megbízott főszerkesztője, Bonecz Ervin úgy fogalmaz, céljuk, hogy a megújult Muzsika – a hagyományok megőrzése mellett – merészen és inspirálóan mutassa meg a jelen zenei élet innovatív folyamatait.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Thür Sylvia hárfaművész

A művész négy évtizeden át volt a Magyar Állami Operaház Zenekarának oszlopost tagja, turnékon, hangversenyeken is rendszeresen részt vett. Halálhírét az intézmény osztotta meg közösségi oldalán.
Klasszikus interjú

„Kapcsolatot teremteni a fentiekkel” – Beszélgetés Oláh Patrikkal

Alighogy kitüntetéssel lediplomázott, már tanít is a Zeneakadémián. Ő komponálta a zenetörténet első lovári nyelvű miséjét, és döntőbe jutott az idei Bartók Világversenyen. Oláh Patrik zeneszerző gazdag díjgyűjteménye nemrég az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal bővült.
Klasszikus ajánló

Út a sötétségből a világosság felé – kortárs karácsonyi darab hallható a Zeneakadémián

A 21. századi zenetörténet egy monumentális alkotásának bemutatására készül a Filharmónia Magyarország: december 8-án a Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatja a magyar közönség Hilarion Alfejev Karácsonyi oratóriumát.
Klasszikus magazin

Wagner-tenor és rockénekes – Peter Hofmannra emlékezünk

Az operarajongók alighanem Patrice Chéreau legendás Ringjéből emlékeznek Peter Hofmannra, miközben a német tenor jelentős könnyűzenei munkássággal is rendelkezett. Három videóval mutatjuk be sokoldalúságát.
Klasszikus ajánló

December 1-től látható a mozikban A mi Kodályunk második része

Petrovics Eszter dokumentumfilm-trilógiájának második része az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus bemutatójáig kíséri figyelemmel Kodály Zoltán életét. A főszerepeket Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zongoraművész alakítják.