Klasszikus

Tikkasztó nyár és hűsítő pincék a Vörös Torony lábánál

2008.08.15. 00:00
Ajánlom
Vége felé közeledik a Zempléni Fesztivál, a programok sűrű kínálata egyaránt kedvez a jazzrajongóknak, a színházba járóknak és a komolyzene kedvelőknek, de valamennyi idelátogatót vidámságra derít a remek, a régió szimbóluma, a bor.

Szerda délután Szegiben, a zsúfolásig megtelt Dusóczky pincében Lovász Irén énekes a reneszánsz kort megidéző Virágénekeivel, korabeli hangszerkísérettel kápráztatta el a kiránduló koncert közönségét. Ezt követően a busz Tarcalra vette az irányt, mégpedig az Andrássy Kúriához, ahol a pécsi Symphonyc Brass Quintet könnyed jazz-, film- és könnyűzenei feldolgozásokkal mutatkozott be a hallgatóságnak.

Az este folytatásaként Sátoraljaújhelyen a Latabár Színház adott helyet Machiavelli könnyed egyfelvonásos komédiájának, a Mandragórának. A XVI. századi drámaíró állítólag a kor ünnepelt színésznői számára írta vígjátékát, amely az Aranytíz Teátrum és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány rendezésében került most színpadra. A bő egy óra alatt a hat szereplőből álló színészgárda puritán díszletek között, letisztult játékmóddal, régies, de pikáns nyelvezettel kalauzolta el közönséget a firenzei reneszánsz életszemlélet „hic et nunc" (itt és most) filozófiájába.

Csütörtökön délután az augusztusi hőségben üdítő enyhülést nyújtott az Oremus borászat pompás bemutató szalonja, ahol Oláh Kálmán adott koncertet zenés beszélgetés keretében. Generációjának egyik legjelentősebb jazz-zongoristája a közelmúltban a legrangosabb amerikai jazz-zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer's Competition fődíját vehette át a washingtoni a Kennedy Centerben. A közönség hamar családias hangulatban érezhette magát a szalon elegánsan visszafogott, mégis impozáns terében. Kálmán szenzációs zongorakoncertje visszaidézte a régi idők önfeledt muzsikálását. Felcsendült a művész saját szerzeménye Meditáció egy Debussy témára címmel, majd Bartók Ostinatója a Mikrokozmoszból, melyből aztán bravúros improvizáció fejlődött ki a művész kezei alatt. Kálmán játéka hangzásában, stílusában, harmóniavilágában nagyszerűen ötvözi a számára legfontosabb három zenei világot, a komolyzenét, a jazzt és a folklórt.

A swing dallamai szólaltak meg Sátoraljaújhelyen a Stúdió 11 előadásában, az együttes 1963-ban a Magyar Rádióban alakult, azóta is nagy sikerrel szerepelnek a magyar zenei életben. Az est énekesnője a fiatal jazzénekesnő Bolba Éva, akivel közösen alakították ki az esti koncerten felcsendülő ismert sztenderekből álló jazz-válogatást. Az együttes pénteken zenés vacsora keretében ad koncertet Erdőbényén a Magita Hotelben is, ahol a zene mellett egyenrangú szereplő lesz a különleges vacsora ízorgiája és a hozzá tartozó zamatos borkostoló.

Sárospatakon a fesztiválkoncertek közül nagysikerű előadást hallhattunk a Budafoki Dohnányi Zenekartól. Mendelssohn Szentivánéji álom kísérőzenéjét szcenizált formában láthatta-hallhatta a közönség, Hollerung Gábor vezényletével. A Rákóczi-vár udvarán a Színművészeti Egyetem hallgatói idézték fel a shakespeari cselekményt, az est énekes fellépői Csereklyei Andrea és Megyesi Schwarz Lúcia voltak, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság Női Kara kíséretében. A ritkán előadott darabban a mindenki számára ismerős nászinduló dallama, a zenekar impulzív játéka magával ragadta az est közönségét. A nyílt nézőtér felett a telihold látványa, a felgyulladó fáklyák tüze, a zenei kulssza együtt keltette a Szentivánéj mágiájának illúzióját a közönség számára.

A fesztivál zárónapjához közeledve, a pénteki és szombati napon fellép még a Múzsák templomában a Magyar Zongorás Trió, Tokajban Kelemen Barnabás és Kokas Katalin ad majd koncertet, a Reneszánsz napok keretében a füzéri Várban színpadra állítják Sztravinszkij: A katona történetét, Pusztafalun pedig a pécsi Bartók Béla férfikar mutatkozik be. Sárospatakon, ha az időjárás kedvez, akkor a fesztivál legnagyobb szabadtéri rendezvényét, a Carmina Burana előadását tekintheti meg a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.