Klasszikus

Tikkasztó nyár és hűsítő pincék a Vörös Torony lábánál

2008.08.15. 00:00
Ajánlom
Vége felé közeledik a Zempléni Fesztivál, a programok sűrű kínálata egyaránt kedvez a jazzrajongóknak, a színházba járóknak és a komolyzene kedvelőknek, de valamennyi idelátogatót vidámságra derít a remek, a régió szimbóluma, a bor.

Szerda délután Szegiben, a zsúfolásig megtelt Dusóczky pincében Lovász Irén énekes a reneszánsz kort megidéző Virágénekeivel, korabeli hangszerkísérettel kápráztatta el a kiránduló koncert közönségét. Ezt követően a busz Tarcalra vette az irányt, mégpedig az Andrássy Kúriához, ahol a pécsi Symphonyc Brass Quintet könnyed jazz-, film- és könnyűzenei feldolgozásokkal mutatkozott be a hallgatóságnak.

Az este folytatásaként Sátoraljaújhelyen a Latabár Színház adott helyet Machiavelli könnyed egyfelvonásos komédiájának, a Mandragórának. A XVI. századi drámaíró állítólag a kor ünnepelt színésznői számára írta vígjátékát, amely az Aranytíz Teátrum és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány rendezésében került most színpadra. A bő egy óra alatt a hat szereplőből álló színészgárda puritán díszletek között, letisztult játékmóddal, régies, de pikáns nyelvezettel kalauzolta el közönséget a firenzei reneszánsz életszemlélet „hic et nunc" (itt és most) filozófiájába.

Csütörtökön délután az augusztusi hőségben üdítő enyhülést nyújtott az Oremus borászat pompás bemutató szalonja, ahol Oláh Kálmán adott koncertet zenés beszélgetés keretében. Generációjának egyik legjelentősebb jazz-zongoristája a közelmúltban a legrangosabb amerikai jazz-zeneszerzőverseny, a Thelonius Monk Jazz Composer's Competition fődíját vehette át a washingtoni a Kennedy Centerben. A közönség hamar családias hangulatban érezhette magát a szalon elegánsan visszafogott, mégis impozáns terében. Kálmán szenzációs zongorakoncertje visszaidézte a régi idők önfeledt muzsikálását. Felcsendült a művész saját szerzeménye Meditáció egy Debussy témára címmel, majd Bartók Ostinatója a Mikrokozmoszból, melyből aztán bravúros improvizáció fejlődött ki a művész kezei alatt. Kálmán játéka hangzásában, stílusában, harmóniavilágában nagyszerűen ötvözi a számára legfontosabb három zenei világot, a komolyzenét, a jazzt és a folklórt.

A swing dallamai szólaltak meg Sátoraljaújhelyen a Stúdió 11 előadásában, az együttes 1963-ban a Magyar Rádióban alakult, azóta is nagy sikerrel szerepelnek a magyar zenei életben. Az est énekesnője a fiatal jazzénekesnő Bolba Éva, akivel közösen alakították ki az esti koncerten felcsendülő ismert sztenderekből álló jazz-válogatást. Az együttes pénteken zenés vacsora keretében ad koncertet Erdőbényén a Magita Hotelben is, ahol a zene mellett egyenrangú szereplő lesz a különleges vacsora ízorgiája és a hozzá tartozó zamatos borkostoló.

Sárospatakon a fesztiválkoncertek közül nagysikerű előadást hallhattunk a Budafoki Dohnányi Zenekartól. Mendelssohn Szentivánéji álom kísérőzenéjét szcenizált formában láthatta-hallhatta a közönség, Hollerung Gábor vezényletével. A Rákóczi-vár udvarán a Színművészeti Egyetem hallgatói idézték fel a shakespeari cselekményt, az est énekes fellépői Csereklyei Andrea és Megyesi Schwarz Lúcia voltak, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság Női Kara kíséretében. A ritkán előadott darabban a mindenki számára ismerős nászinduló dallama, a zenekar impulzív játéka magával ragadta az est közönségét. A nyílt nézőtér felett a telihold látványa, a felgyulladó fáklyák tüze, a zenei kulssza együtt keltette a Szentivánéj mágiájának illúzióját a közönség számára.

A fesztivál zárónapjához közeledve, a pénteki és szombati napon fellép még a Múzsák templomában a Magyar Zongorás Trió, Tokajban Kelemen Barnabás és Kokas Katalin ad majd koncertet, a Reneszánsz napok keretében a füzéri Várban színpadra állítják Sztravinszkij: A katona történetét, Pusztafalun pedig a pécsi Bartók Béla férfikar mutatkozik be. Sárospatakon, ha az időjárás kedvez, akkor a fesztivál legnagyobb szabadtéri rendezvényét, a Carmina Burana előadását tekintheti meg a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Könyv

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.