Klasszikus

Timothy Bentch és tanártársai koncerttel segítenek

2006.11.30. 00:00
Ajánlom
Jótékonysági hangversenyt rendeznek december 1-jén a Zeneakadémia Kistermében a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia javára. A koncerten a nyári akadémia tanárai – Körmendi Klára, Timothy Bentch, Dudás Eszter, Dominkó István, Szerekován János – mellett a tehetséges növendékek is bemutatkoznak.

Bár a sárospataki Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémiát alapító tenor, Timothy Bentch 2006 nyarán hazaköltözött az Egyesült Államokba, néhány alkalommal még Budapesten is hallható. Most többek közt a Crescendo con Spirito javára szervezett pénteki jótékonysági hangversenyen, de fellép az Operaházban a november 24. és december 3. között hat Mozart-operát műsorba állító Mozart Fesztiválon. Énekelt a Titus kegyelmében, mindkét este Belmontot alakítja a Szöktetés a szerájból című operában, s a zárónapon Don Ottaviot énekli a Don Giovanniban.

Timothy Bentch az elmúlt években a Mozart-operák interpretálása mellett nagy sikerrel alakította Bach Máté-passiójában az Evangélista szerepét, de repertoárja a barokk zenétől a modern zenéig terjed. Szegeden a legjobb operaénekesnek járó Dömötör-díjat nyerte el hat éve A varázsfuvolában nyújtott Tamino alakításáért. Alakított operaénekest már filmben is: Bereményi Géza A Hídember című alkotásában kapott kisebb szerepet. Külföldi koncertkörútjai során egyebek mellett szerepelt Angliában, Németországban, Spanyolországban, Hollandiában, Belgiumban, Máltában és természetesen szülőföldjén, az Egyesült Államokban. Itt végezte zenei tanulmányait a híres philadelphiai Curtis Institute of Music hallgatójaként. A Washington Post kritikája szerint "hangja olyan, mint amikor angyalok dicsérik a mindenható Istent".

Már csak miatta is érdemes meghallgatni a pénteki jótékonysági hangversenyt, de természetesen a többi tanár fellépése is figyelemre méltó. Sőt, a tanítványokat is fontos külön megemlíteni. Farkas Dóra, a nyári akadémia kortárs zenei versenyének egyik különdíjasa tanárával, Szecsődi Ferenc hegedűművésszel Bozay Hegedűduók című darabját adja elő, míg Hollós Máté Egy vagy tíz zongoradarab című művét Mózes Tamara, a kortárs zenei verseny másik különdíjjal jutalmazott növendéke játssza. Brahms c-moll zongoranégyesében színpadra lép többek a 2006-os Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyén középdöntős Monostori Gábor.

Sokan - így maga az alapító is - abban reménykednek, hogy a koncertnek sok hallgatója, a nyári tábornak pedig több hazai támogatója lesz. Timothy Bentch röviden így nyilatkozott: "Sokat utazom, nehéz távol lenni a családomtól, de nagyon jó visszajönni. Örülök, hogy látom, az Alapítvány jó kezekben van, szépen folyik a munka. A nyári akadémia megrendezésének anyagi terhét az elmúlt három évben egy szűk, főleg külföldiekből álló támogatói réteg viselte, de a körülmények megváltoztak, s az Alapítvány igyekszik a saját lábára állni, magyarországi támogatókat keres. Adománygyűjtés a célja a december 1-jei koncertünknek, és ezért hoztuk létre a Crescendo con Spirito Nyári Akadémia Támogatói Körét".

(2006. december 01. 19:00 Zeneakadémia Kisterem - Jótékonysági hangverseny a Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Alapítvány javára; km.: Farkas Dóra, Szecsődi Ferenc (hegedű), Dominkó István, Korpai Dániel, Körmendi Klára, Mózes Tamara (zongora), Dudás Eszter (brácsa), Timothy Bentch, Szerekován János (tenor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.