Klasszikus

Tiszta Schubert

2012.02.29. 13:30
Ajánlom
Meghirdették a március 2-től május 13-ig tartó 21. Bécsi Tavaszi Fesztivál műsorát.

A Budapesti Tavaszi Fesztivált két héttel megelőzve veszi kezdetét a bécsi rendezvény a Les Musiciens du Louvre hangversenyével. Az együttes előadásában, Marc Minkowski - 2013-tól a salzburgi Mozart Hét művészeti vezetőjének - vezényletével Schubert nyolc szimfóniája szólal meg három estén, pénteken, szombaton és hétfőn a Konzerthausban. A francia régizenére specializálódott zenekarral a Bécsi Állami Operaházban is találkozhatott a publikum, ahol Händel Alcinájának premierjén és előadásain nem a ház zenekara, hanem ők játszottak.

A Konzerthaus jeles koncertjei közé sorolja a Budapesti Fesztiválzenekar március 9-i fellépését. Először Johann Sebastian Bach kantátája (Herr, gehe nicht ins Gericht) hangzik el Kiss Noémi, Schöck Atala, Megyesi Zoltán és Peter Harvey közreműködésével, majd Bruckner VII. szimfóniáját adják elő. Bruckner hatvan éves volt, amikor Nikisch Artúr vezényletével a darabot bemutatták, ez volt első átütő zeneszerzői sikere.

A fiatal muzsikusokból álló Pavel Haas Kvartett érdekes műsorral lép pódiumra március 17-én: holokauszt áldozat névadójuk III. vonósnégyesét egy estén adják elő Prokofjev II. és Schubert d-moll kvartettjével. Március 21-én, három nappal budapesti, Müpa-beli koncertje után a Chick Corea-Gary Burton jazz duó is zenél a fesztiválon, elmarad viszont a Chucho Vales és a The Afro-Cuban Messengers programja.

Különösen érdekes a Belcea Quartet Beethoven-ciklusa, a hírességek közül kiemelik például Hélene Grimaud zongoraművészt, aki a Bécsi Filharmonikusok koncertjén március 12-én Brahms d-moll zongoraversenyét játssza, Yannick Nézet-Séguin vezényletével. A csellóművész Pieter Wispelwey Kristian Bezuidenhouttal muzsikál április 12-én, utóbbi a hammerklavier mellé ül, hogy Beethoven-estjük teljesen korhűen hangozzék. Ugyanezen a napon a Taraf de Haidouks és a Kocani Orkestar ad világzenei koncertet. Május 13-án a Mozart-teremben a Bécsi Filharmonikusok zenészeiből alakított The Philharmonics - amely a bécsi operabálon is sikert aratott - Liszt, Debussy, Ravel, Gershwin, Rahmanyinov és Enescu műveivel búcsúzik a sorozattól.

Részlet egy 2003-as Rameau-felvételből, melyen a Les Musiciens du Louvre játszik Mark Minkowski vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.