Klasszikus

Tisztázatlanok az alapkérdések

2005.06.22. 00:00
Ajánlom
Hatszoros támogatási igény érkezett az NKA zenei kollégiumához Újdonságok is bekerültek a zenei kollégiumhoz idén beérkezett pályázatok elbírálási szempontjai közé, de további alapvető változásokra, stratégiai kérdések eldöntésére is szükség van - hangzott el többek között tegnap azon a sajtótájékoztatón, amelyet az NKA Zenei Szakmai Kollégiuma tartott az idei pályázat eredményeiről.

Tihanyi László elnök szerint az NKA tervezett változtatása már időszerű, hiszen a pályázatok elbírálásakor a kuratórium évek óta újra és újra komoly nehézségekbe ütközik. Ezek közül talán a legjelentősebb, hogy bár az NKA-t a kilencvenes évek elején az állami kulturális intézmények mellett létrejövő alternatív kezdeményezések támogatására hozták létre, és állami támogatást élvező "cég" nem is pályázhatott, mára az igények zöme ezektől a társulatoktól érkezik. További probléma, hogy nem történt meg az amatőr és profi szféra szétválasztása, nem tisztázott, hogy egy amatőr zenei kezdeményezés pályázhat-e (idén például néhány orvos is kért támogatást, akik szabadidejükben kvartettként szerettek volna zenélni - a szándék elvben támogatandó, de mivel a profi együtteseknek sem jut elegendő pénz, nemet kellett mondaniuk). Nincs tisztázva aztán a zenei oktatás kérdése sem, így nagyon sok zenei iskola nyújt be pályázatot az NKA-hoz.

Ennek az alapjaiban rendezetlen helyzetnek a következménye, hogy kezelhetetlen mennyiségű kérés érkezik a kollégiumhoz: a mostani pályázaton az elosztható pénz 620 százalékát igényelték. A kollégium végül több mint 315 millió forintot osztott szét.

Idén is voltak kiemelten támogatandónak ítélt területek, mint például az ifjúsági koncertek rendezése. A kollégium úgy találta, hogy sok olyan programhoz kértek támogatást, amely nem a mostani kornak megfelelően igyekszik komolyzenét szerető fiatalokat nevelni.

Ezért a szervezőktől középtávú terveket kértek arról, hogy milyen új szempontok szerint képzelik el a közönségnevelést. Egy másik kiemelt terület volt a kortárs zene, miután egy belső vizsgálat megállapította, hogy aránytalanul kevés pénz jut új magyar művek bemutatására. A külön ezt a célt szolgáló koncertek mellett azokat a hangversenyeket, fesztiválokat is kiemelten támogatták, amelyek repertoárjukat kortárs művekkel bővítették.

Először kerültek be a pályázati kiírásba a könnyűzenére vonatkozó pontok: rájuk kérték az igényelt összeg egynegyedét, vagyis az érdeklődés sokkal nagyobb, mint azt korábban (a külön könnyűzenei pályázati lehetőségek meghirdetése előtt) gondolták. Ezen a területen is vannak nyitott kérdések, például el kellene dönteni, hogy mindenféle könnyűzenét ebben a formában kell-e támogatni, vagy egyes formáit piaci árunak kell tekinteni.

Az elnök szerint változtatni kellene a nagyrendezvények támogatásán is, amelyekre az igényelt pénzek 27 százalékát kérték. Ezek az események ugyanis többnyire nyári fesztiválok, amelyeknek szervezői az idén, május végén tudták meg, hogy mekkora támogatást kapnak - így pedig lehetetlen például neves külföldi művészeket meghívni, hiszen őket gyakran évekre előre le kell kötni.

Beérkezett pályázat: 854 db

Támogatási igény: 1 926 413 348 Ft

Érvénytelen pályázat: 36 db

Érvénytelen pályázatok támogatási igénye: 46 978 864 Ft

Támogatott pályázat: 468 db

Jóváhagyott támogatás: 315 798 332 Ft

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.