Klasszikus

Tisztázatlanok az alapkérdések

2005.06.22. 00:00
Ajánlom
Hatszoros támogatási igény érkezett az NKA zenei kollégiumához Újdonságok is bekerültek a zenei kollégiumhoz idén beérkezett pályázatok elbírálási szempontjai közé, de további alapvető változásokra, stratégiai kérdések eldöntésére is szükség van - hangzott el többek között tegnap azon a sajtótájékoztatón, amelyet az NKA Zenei Szakmai Kollégiuma tartott az idei pályázat eredményeiről.

Tihanyi László elnök szerint az NKA tervezett változtatása már időszerű, hiszen a pályázatok elbírálásakor a kuratórium évek óta újra és újra komoly nehézségekbe ütközik. Ezek közül talán a legjelentősebb, hogy bár az NKA-t a kilencvenes évek elején az állami kulturális intézmények mellett létrejövő alternatív kezdeményezések támogatására hozták létre, és állami támogatást élvező "cég" nem is pályázhatott, mára az igények zöme ezektől a társulatoktól érkezik. További probléma, hogy nem történt meg az amatőr és profi szféra szétválasztása, nem tisztázott, hogy egy amatőr zenei kezdeményezés pályázhat-e (idén például néhány orvos is kért támogatást, akik szabadidejükben kvartettként szerettek volna zenélni - a szándék elvben támogatandó, de mivel a profi együtteseknek sem jut elegendő pénz, nemet kellett mondaniuk). Nincs tisztázva aztán a zenei oktatás kérdése sem, így nagyon sok zenei iskola nyújt be pályázatot az NKA-hoz.

Ennek az alapjaiban rendezetlen helyzetnek a következménye, hogy kezelhetetlen mennyiségű kérés érkezik a kollégiumhoz: a mostani pályázaton az elosztható pénz 620 százalékát igényelték. A kollégium végül több mint 315 millió forintot osztott szét.

Idén is voltak kiemelten támogatandónak ítélt területek, mint például az ifjúsági koncertek rendezése. A kollégium úgy találta, hogy sok olyan programhoz kértek támogatást, amely nem a mostani kornak megfelelően igyekszik komolyzenét szerető fiatalokat nevelni.

Ezért a szervezőktől középtávú terveket kértek arról, hogy milyen új szempontok szerint képzelik el a közönségnevelést. Egy másik kiemelt terület volt a kortárs zene, miután egy belső vizsgálat megállapította, hogy aránytalanul kevés pénz jut új magyar művek bemutatására. A külön ezt a célt szolgáló koncertek mellett azokat a hangversenyeket, fesztiválokat is kiemelten támogatták, amelyek repertoárjukat kortárs művekkel bővítették.

Először kerültek be a pályázati kiírásba a könnyűzenére vonatkozó pontok: rájuk kérték az igényelt összeg egynegyedét, vagyis az érdeklődés sokkal nagyobb, mint azt korábban (a külön könnyűzenei pályázati lehetőségek meghirdetése előtt) gondolták. Ezen a területen is vannak nyitott kérdések, például el kellene dönteni, hogy mindenféle könnyűzenét ebben a formában kell-e támogatni, vagy egyes formáit piaci árunak kell tekinteni.

Az elnök szerint változtatni kellene a nagyrendezvények támogatásán is, amelyekre az igényelt pénzek 27 százalékát kérték. Ezek az események ugyanis többnyire nyári fesztiválok, amelyeknek szervezői az idén, május végén tudták meg, hogy mekkora támogatást kapnak - így pedig lehetetlen például neves külföldi művészeket meghívni, hiszen őket gyakran évekre előre le kell kötni.

Beérkezett pályázat: 854 db

Támogatási igény: 1 926 413 348 Ft

Érvénytelen pályázat: 36 db

Érvénytelen pályázatok támogatási igénye: 46 978 864 Ft

Támogatott pályázat: 468 db

Jóváhagyott támogatás: 315 798 332 Ft

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.