Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

2024.02.28. 16:10
Ajánlom
A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője huszonnégy éves kora óta fontos szereplő a brit zenei életben, tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

A Brit Birodalom Rendjének tiszteletbeli lovagparancsnoki kitüntetését (Honorary Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire – KBE) kapta Vlagyimir Jurovszkij karmester, aki jelenleg a Bajor Állami Opera főzeneigazgatói és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetői címét tölti be, ám a mai napig rendszeres közreműködője a brit koncertéletnek. 1996-ban vezényelt először a Covent Gardenben, 2001–13 között a Glyndebourne-i Operafesztivál zeneigazgatója, 2006–21 között pedig a Londoni Filharmonikus Zenekar vezető karmestere volt. Utóbbi együttessel azóta is rendszeresen dolgozik, a pandémia miatt késedelmet szenvedett Ring-ciklusukat például idén áprilisban fejezik majd be, Az istenek alkonya londoni előadásával.

A tiszteletbeli lovagi címet azok a személyek kaphatják meg, akik nem brit állampolgárok, de a saját területükön jelentős eredményeket értek el az Egyesült Királyságban.

Az orosz születésű, de német állampolgár Vlagyimir Jurovszkij részére a kitüntetést III. Károly király képviseletében Jill Gallard, az Egyesült Királyság németországi nagykövete adja majd át.

„Nagyon boldoggá tett ez a váratlan kitüntetés – nyilatkozta Vlagyimir Jurovszkij a Bajor Állami Opera közösségi oldalán megjelent videóban. – Több mint huszonöt éve veszek részt Nagy-Britannia zenei életében. [...] Az életemnek egy igen szép periódusa köt az országhoz és az ottani muzsikához.”

Forrás: IMG Artists

Fejléckép: Vlagyimir Jurovszkij (fotó/forrás: Peter Meisel / Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin)

Mi értelme a szenvedésnek? – Orosz és ukrán zeneszerzők művei a Berlini Filharmóniában

Kapcsolódó

Mi értelme a szenvedésnek? – Orosz és ukrán zeneszerzők művei a Berlini Filharmóniában

Az emberiség legismertebb szenvedéstörténete mellé kerültek a modern kor válsághelyzetei a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarának nagyhét kezdeti koncertjén.

Szilveszteri Szentivánéj – A denevér Münchenben

Szilveszteri Szentivánéj – A denevér Münchenben

A formabontó produkcióiról ismert rendező, Barrie Kosky színrevitelében mutatták be ifjabb Johann Strauss A denevér című operettjét. Az előadás legnagyobb meglepetése az volt, hogy jóformán semmi meglepő nem történt benne.

Így emlékeztek a háború kitörésének évfordulójára a müncheni opera művészei

Így emlékeztek a háború kitörésének évfordulójára a müncheni opera művészei

Az éppen Prokofjev Háború és békéjének bemutatójára készülő Bajor Állami Opera művészei a főzeneigazgató, Vlagyimir Jurovszkij vezetésével egy ukrán népdalból készítettek videót február 24-én, az ukrajnai háború kitörésének évfordulóján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.