Klasszikus

Titán – Világpremier CD-n

2005.01.21. 00:00
Ajánlom
Hamar Zsolt zeneigazgató vezetésével a legutóbbi években gyökeresen megújult a Pannon Filharmonikusok zenekara, s ennek egyik jeleként lát napvilágot a napokban az együttes Mahler-albuma a Hungaroton gondozásában. A CD-n Gustav Mahler Titán című szimfonikus költeménye csendül fel, mégpedig az 1893-as, weimari verzió eredeti változatában. Mivel ebből a változatból még nem készült stúdiófelvétel, a kiadás világpremiernek számít. Emellett a zenekar január 28-án indítja budapesti koncertsorozatát a Nemzeti Hangversenyteremben: itt lesz a 4 hangversenyből álló bérlet mindegyik estje.

Az 1888-ban írt szimfónia ösztönzője Jean Paul, romantikus költő a Titán című költeménye volt. E költeménynek megfelelően osztotta a zeneszerző eredeti művét két részre. Az első rész (az első három tétel) címe: „Az ifjúkor napjaiból, erények, gyümölcsök és tüskék.” A második rész (negyedik és ötödik tétel) címe „Commedia umana”. A szimfóniát 1889-ben Budapesten mutatták be a Filharmonikusok, Mahler vezényletével. Mahler később visszavonta a 2. tételt, és összevonta a két részt. Ekkor kapta a mű az I. szimfónia elnevezést is, elhagyva a „Titán” címet. Az 1893-ban weimarban írt változat különlegessége, hogy ez a két részből álló szimfonikus költemény még tartalmazza a később visszavont második tételt is, a „Blumine”-t.

A Pannon Filharmonikusok 2004/2005-ös koncertévadában kiemelkedő esemény az a négy hangversenyből álló bérleti sorozat, amelyet a zenekar Párok játéka (Giuoco delle coppie) címmel indít Budapesten, az új Nemzeti Hangversenyteremben. A sorozat Bartók Béla remekműve, a Concerto második tételéről kapta a nevét. A Pannon Filharmonikusok és a Művészetek Palotája A Víz című hangversenyről koncertfelvételt készít, majd ezt CD-n forgalomba hozza. Az album eladásából származó összes bevételt a két intézmény a távol-keleti cunami áldozatainak kívánja eljuttatni adományként.

2005. január 28-án, a ciklus első hangversenyén (amelynek címe: A Víz) Muszorgszkij, Smetana, Dvorák és Debussy művei hangzanak el, Hamar Zsolt zeneigazgató vezényletével. 2005. február 18-án, a második koncerten (Az Álom) az együttes Mendelssohn, Hindemith és Rimszkij-Korszakov műveit játssza, ugyancsak Hamar Zsolt irányításával. 2005. március 4-én (A Valóság) Mozart Cosí fan tutte nyitánya, Veress Sándor Passacaglia oboára és vonószenekarra című darabja, illetve Sosztakovics XI. szimfóniája csendül fel; vezényel és oboán közreműködik Hansjörg Schellenberger. 2005. május 6-án, a sorozatot záró koncerten (A Tűz) De Falla, Händel, Sarasate, Bizet és Wagner „tűzzenéi” szólalnak meg a világhírű hegedűművész, Salvatore Accardo közreműködésével, Uri Mayer vezényletével.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.