Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

2024.04.15. 11:30
Ajánlom
A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? Miért szereti a közönség a pécsi együttest annyira, hogy csaknem minden koncertje telt házas? Miért ül egyre több fiatal a nézőtéren? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A zenekar gondosan megválogatja a koncertjein elhangzó műveket és előadókat, pallérozza tudását, fejleszti hangszerparkját. A közönség tagjainak ízlése, temperamentuma, műveltsége és lelkivilága egyedi kulcsként nyit kaput a zenének. „Ez a titok nem titok. Nincs rajta pecsét. Megtörhetetlen áll nyitva előtted. Vagy mégsem? Inkább hétpecsétes? Az ihlet, a zeneszerző, a karmester, a muzsikus, a hangszer, a hanghullám pecsétje után a hetedik talán te magad vagy? Te. A befogadó. Akiben rezonál a hang, aki tiszteli a művészt, csodálja a karmestert, ízleli a műveket és szomjazza a katarzist.

A komolyzene a mi közös titkunk, és Te vagy hozzá a kulcs

– üzeni a társulat a közönségének.

2024_01_26_MUPA020of227-112929.jpg

A Pannon Filharmonikusok koncertje a Müpában (Fotó/Forrás: Pannon Filharmonikusok)

A Pannon bérlet öt péntek esti hangversenye olyan műveket tár a budapesti közönség elé, melyek minden érzékre, az intellektusra és a lélekre is hatással lesznek. Szeptemberben Prokofjev II. zongoraversenye tép ki minket a világból. A rendkívüli technikai és szellemi energiát igénylő versenymű előadója Tom Borrow, az alig 23 éves csillag. Bruckner „katedrálisa”, az életmű esszenciája, egy órán át emel az ég felé.

Novemberben Mácsai Pál narrációjával a 80 éve történt holokauszt közös meghurcoltatása, az egyéni tragédiák és a személyes elmúlás feletti gyászt az élet dicsőítése követi. Kesselyák Gergely vezető karmester Bernstein Kaddis szimfóniája mellé Penderecki szelíd hangú Kaddisát és Korngold gyönyörű allelujában végződő művét illesztette. Januárban Maestro Varga Gilbert folytatja a fiatal komolyzenei tehetségek bemutatását: az általa vezényelt esten fellépő Seohyun Kim, a jövő nagy hegedűs generációjának alig 15 éves képviselője Wieniawski 2. (d-moll) hegedűversenyét játssza, amely mellett a koncert Gounod, Bartók és Richard Strauss műveivel arra a kérdésre keresi a választ,

vajon a ránk osztott szerepeink mozgatnak-e bennünket, vagy éppen fordítva, mi alakítjuk szerepeinket?

fefqdqw-112914.jpg

Mácsai Pál a Pannon Filharmonikusok koncertjén (Fotó/Forrás: Tóth László / Pannon Filharmonikusok)

Beethoven márciusban elhangzó Hegedűversenye Viktoria Mullova rendkívül kifejező játékában az életörömöt hirdeti. Csajkovszkij életművének mellette megszólaló, utolsó alkotása egy érzékeny és termékeny művészélet összegzése. A hangverseny karmestere a bölcs mélységek átélésére és a fiatalok magasba szárnyalására egyszerre képes tehetség, Nicolò Umberto Foron. Az évadzáró koncerten gyermeki játékra és derűre hívják a közönséget. Bogányi Tibor személyisége garantáltan mosolyt csal az arcokra, Dejan Lazić zongoraművész az életvidám Mozart jobb kezeként játszik, és zeneszerzőként is bemutatkozik. Az évadot Brahms II. szimfóniája zárja.

A Pannon bérletsorozat május 31-ig kedvezménnyel meghosszabbítható, de szeretettel várják a sorozat iránt újonnan érdeklődőket is.

Bérletek a Müpa jegypénztárában és a Jegymesteren kaphatók, a megvásárolt felnőttbérlet mellé pedig a 6 és 18 éves gyerekek számára akár két díjmentes gyerekbérlet is igényelhető. A pécsi bérletsorozatok programja egy rövid ideig még TITOK marad. A Kodály-, Flört, Pannonicum és Musica Sacra bérletek 2024. április 25-től érhetők el, a bérlethosszabbítás 2024. július 15-ig tart.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Kesselyák Gergely (Fotó/Forrás: Dékány Zsolt / Pannon Filharmonikusok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.