Klasszikus

Titokban exhumálták Chopin szívét

2014.11.19. 12:03
Ajánlom
November 17-én érkezett a megdöbbentő hír, miszerint 2014 áprilisában, Varsóban titokban exhumálták Frédéric Chopin szívét. A történet olyan, mintha egy tudományos-fantasztikus Dan Brown regényből idéznénk: tudósok, papok és akadémisták csoportja bonyolította le az éjszakai exhumálást.

A zeneszerző testi maradványait a híres párizsi temetőben, a Père Lachaise-ben helyezték el, itt nyugszik Balzac és Jim Morrison is. Chopin kérése azonban az volt harminckilenc évesen, végnapjaiban (ami párizsi száműzetésében érte), hogy a szívét szállítsák haza Lengyelországba, szeretett szülőföldjére. Miután sikerült az orosz határőröket is kicselezni, Chopin szívét végül eltemették a varsói Szent Kereszt templom egyik oszlopához.

Azóta Chopin szíve egyszerre lett a lengyel nemzeti büszkeség jelképe és abszurd tárgyi szimbólum. "Chopin szíve egy egész nemzet "szívügye", ő ugyanis egészen speciálisan képviseli a lengyel lelkiséget" - mondta Michail Witt, a csapat genetikusa.

Az Associated Press (AP) internetes magazin szerint a tizenhárom tagú bizottság április 14-én, éjfél magasságában találkozott a Szent Kereszt templomnál. A bizottságban jelen volt a varsói érsek, Lengyelország kulturális minisztere, két tudós és számos hivatalos személy is. Több mint ezer fotót készítettek ekkor Chopin szívéről, és forró viasszal öntötték tele a szívet tartalmazó üveget, hogy konzerválják a szervet jelenlegi állapotában. "Az éjszaka nagyon emelkedett hangulatban telt" - mondta Tadeusz Dobosz, a csoport törvényszéki tudósa az AP-nak. Mielőtt visszahelyezték a szívet a földbe, a varsói érsek elmondott egy imát Chopin szíve fölött. Reggelre azonban nyoma sem látszott a helyszínen az éjszakai szertartásnak.

Bár eddig a köztudatban az a verzió élt, hogy Chopin tuberkolózisban halt meg, egyes tudósok azonban fenntartották a lehetőségét más betegségeknek is, a halálos okok között gyanakodtak például a cisztás fibrózisra is. A Chopin halála körül lebegő rejtélyek eloszlatásáért a titkos társaság a nagy hűhó ellenére nem tett érdemleges lépéseket: nem vettek például mintát a szívből. Bogdan Zdrojewski kulturális miniszter ugyanis megtiltotta, hogy további vizsgálatok miatt beleszúrjanak vagy kivágjanak egy darabot a szívből. "Mi, lengyelek gyakran mondogatjuk, hogy Chopin a hazájáért halt"- mondta Zdrojewski az AP-nak. "Mindazonáltal ez senkit nem jogosít fel arra, hogy egy halott ember szívét zargassa egy rejtély okán" - tette hozzá a kulturális miniszter.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

"...sajnálom, Marci" - Földes Eszter búcsúzik a Karinthy Színház művészeti vezetésétől

Facebook oldalán adta hírül Földes Eszter, hogy a továbbiakban nem őt bízzák meg a Karinthy Színház művészeti vezetésével. Arról, hogy színművészként folytatja-e a munkát a társulatban még nem tudott nyilatkozni.
Színház

Rudolf Péter: „Sem a színház, sem a világ nem lesz már ugyanolyan, mint annak előtte”

Nyilatkozat adott közre a Vígszínház frissen kinevezett igazgatója.
Klasszikus

Bősze Ádám: Félelmetes, ami van, de kíváncsi vagyok, hogyan jövünk ki belőle

Bár stand-up műsorai leálltak, a rádióban továbbra is rengeteget dolgozik. Azt állítja, ez szerencse, mert rettentően félne attól, ha semmit se kéne csinálnia. A Fidelio interjúsorozatában Bősze Ádám műsorvezetővel, zenei antikváriussal beszélgettünk, túlélésről, szorongásról, kíváncsiságról.
Színház

Őze Áron: Az egyéni felelősség most közügy

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház is online közvetítéseket tart a teátrum közösségi oldalán a vészhelyzet kihirdetése óta. Az igazgató, Őze Áron színművész-rendező interjúnkban arról is beszél, hogyan működnek virtuálisan, lehet-e készülni a következő évadra, és miként zajlik a családi élet akkor, amikor a privát térbe online bekerült a munkahely, az iskola és a közélet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Klasszikus videó

Így dolgozik otthonról egy szimfonikus zenekar

A Rotterdami Filharmonikusok otthonról dolgoznak, és az internet segítségével adják elő együtt Beethoven IX. szimfóniáját.
Klasszikus interjú

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.