Klasszikus

Titokban exhumálták Chopin szívét

2014.11.19. 12:03
Ajánlom
November 17-én érkezett a megdöbbentő hír, miszerint 2014 áprilisában, Varsóban titokban exhumálták Frédéric Chopin szívét. A történet olyan, mintha egy tudományos-fantasztikus Dan Brown regényből idéznénk: tudósok, papok és akadémisták csoportja bonyolította le az éjszakai exhumálást.

A zeneszerző testi maradványait a híres párizsi temetőben, a Père Lachaise-ben helyezték el, itt nyugszik Balzac és Jim Morrison is. Chopin kérése azonban az volt harminckilenc évesen, végnapjaiban (ami párizsi száműzetésében érte), hogy a szívét szállítsák haza Lengyelországba, szeretett szülőföldjére. Miután sikerült az orosz határőröket is kicselezni, Chopin szívét végül eltemették a varsói Szent Kereszt templom egyik oszlopához.

Azóta Chopin szíve egyszerre lett a lengyel nemzeti büszkeség jelképe és abszurd tárgyi szimbólum. "Chopin szíve egy egész nemzet "szívügye", ő ugyanis egészen speciálisan képviseli a lengyel lelkiséget" - mondta Michail Witt, a csapat genetikusa.

Az Associated Press (AP) internetes magazin szerint a tizenhárom tagú bizottság április 14-én, éjfél magasságában találkozott a Szent Kereszt templomnál. A bizottságban jelen volt a varsói érsek, Lengyelország kulturális minisztere, két tudós és számos hivatalos személy is. Több mint ezer fotót készítettek ekkor Chopin szívéről, és forró viasszal öntötték tele a szívet tartalmazó üveget, hogy konzerválják a szervet jelenlegi állapotában. "Az éjszaka nagyon emelkedett hangulatban telt" - mondta Tadeusz Dobosz, a csoport törvényszéki tudósa az AP-nak. Mielőtt visszahelyezték a szívet a földbe, a varsói érsek elmondott egy imát Chopin szíve fölött. Reggelre azonban nyoma sem látszott a helyszínen az éjszakai szertartásnak.

Bár eddig a köztudatban az a verzió élt, hogy Chopin tuberkolózisban halt meg, egyes tudósok azonban fenntartották a lehetőségét más betegségeknek is, a halálos okok között gyanakodtak például a cisztás fibrózisra is. A Chopin halála körül lebegő rejtélyek eloszlatásáért a titkos társaság a nagy hűhó ellenére nem tett érdemleges lépéseket: nem vettek például mintát a szívből. Bogdan Zdrojewski kulturális miniszter ugyanis megtiltotta, hogy további vizsgálatok miatt beleszúrjanak vagy kivágjanak egy darabot a szívből. "Mi, lengyelek gyakran mondogatjuk, hogy Chopin a hazájáért halt"- mondta Zdrojewski az AP-nak. "Mindazonáltal ez senkit nem jogosít fel arra, hogy egy halott ember szívét zargassa egy rejtély okán" - tette hozzá a kulturális miniszter.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.