Klasszikus

Tíz éve a jazz szentélye a Magyar Rádió Márványterme

2005.01.19. 00:00
Ajánlom
Tíz éve rendeznek jazz-hangversenyeket a Magyar Rádió Márványtermében – ez a Bartók rádió leghosszabb koncertsorozata. Az ünnepi évfordulón tartott tájékoztatón Maloschik Róbert, a jazz-műsorok felelős szerkesztője számolt be az eltelt tíz évről.

- Mi volt az első taktus?

- Egy nagyon szomorú kis balladát kezdett el Gonda János játszani, mégis, amikor befejezte ezt a háromperces művét, óriási üdvrivalgás volt a Márványteremben – mondja Maloschik Róbert. – Mivel nagyon akkurátus ember vagyok, kigyűjtöttem, melyik évben hány koncert volt. A végösszeg: 10 év alatt 198 rendezvényünk volt, 747 formáció lépett fel, ez 2628 előadót foglal magába. Természetesen ez a szám meghökkenti azokat az embereket, akik tudják, a magyar jazz-tábor mindössze 300-400 főből áll.

A világ jazzéletének nagyságait sikerült idehoznod, így nagyon-nagyon sikeresek, nagyon nívósak lettek az estek. Hogyan készültek az ünnepre?

- Saját szerény kereteink között egy nagyszabású eseménnyel. Meghívtam a Jazzpression együttest, aki tavaly a Magyar Rádiótól eMeRTon díjat kapott, mint a legjobb jazz-együttes. Ők hívnak két énekest, szólistát: Pocsai Krisztinát, valamint Pély Barnabást. A második részben pedig Bontovics Kati lép fel, aki a magyar jazz-éneklés legnagyobb királynője.

Az ünnepi koncertet pénteken este hétkor rendezik a Magyar Rádió Márványtermében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.