Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

2023.09.25. 10:20
Ajánlom
Kurtág György hihetetlenül gazdag életműve nemcsak a 20. század zenetörténetét formálta, de a mai kor zenészeire is erőteljes hatással bír. Fáradhatatlan alkotókedvét mi sem bizonyítja jobban, minthogy nyolcvannégy éves korában fogott neki első operája komponálásának, és hét esztendeig dolgozott rajta. A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

József Attila-töredékek, op. 20

A legkisebb apparátusra komponált darab (1982) szoprán hangra készült. A kíséret nélküli, 20 tételből álló ciklus hallatlanul gazdagon tükrözi József Attila és ezzel párhuzamosan Kurtág György művészetének legszemélyesebb vonásait. „A Töredékekkel valahogy olyasmit akartam, hogy létezzen valami, amit odateszek, mint egy röpiratot: ha akarom, szét tudom osztani.”

Kafka-Fragmente (Kafka-töredékek), op. 24

A hegedűre és szoprán énekesre írt, 1987-ben bemutatott darab a maga egyórás időtartamával a leghosszabb Kurtág-mű volt egészen 2018-ig, A játszma vége premierjéig. A kompozícióból több lemezfelvétel készült a legkiválóbb hegedűsök és énekesek közreműködésével. A 40, hosszabb-rövidebb tételből álló ciklus Kurtág egyik legerőteljesebb, legintenzívebb hatású műve.

A boldogult R. V. Truszova üzenetei, op. 17

A Dalos Rimma orosz nyelvű verseire komponált kiszenekari dalciklus fordulat a zeneszerzői pályán, az 1980-as években a darab sikere nyomán figyelt fel a nemzetközi kortárs zenei világ Kurtág művészetére.

Sztélé, op. 33

A nagyzenekari kompozíciót Claudio Abbado mutatta be a Berlini Filharmonikus Zenekarral. „Komolyan megfordult a fejemben, amikor Abbado a Sztélét kérte: hogy a zenekari darab egyetlen akkordból álljon.”

Négy Ahmatova-vers, op. 41

A különleges atmoszférájú kompozíció rendkívüli zenei látomás. Az orosz költő, Anna Ahmatova verseit megzenésítő ciklus premierjére New Yorkban került sor, a Carnegie Hallban.

Hommage à Mihály András – 12 mikrolúdium vonósnégyesre, op. 13

A kamarazene legendás tanárának ajánlott kvartett 1978-ból.

Bornemisza Péter mondásai, op. 7

A protestáns prédikátor-költő szövegeit feldolgozó, énekhangra és zongorára írt kompozíció 1968-ban hangzott el első ízben. Aktualitása jottányit sem változott, sőt!

…pas à pas – nulle part… – Poèmes de Samuel Beckett, op. 36

A becketti világszemléletre rendkívüli módon rezonáló Kurtág-zene különösen szép és viszonylag ritkán megszólaló képviselője.

Játékok

Kurtág zenei univerzumának apró építőkövei, mozaikdarabkái, naplóbejegyzései, több füzetbe rendezett zongoratételek sorozata.

…elszunnyadni, – semmi több… (Három dal Tandori Dezső verseire), op. 50

Az opera elkészülte utáni Kurtág-művek centrális darabja, Tandori és Kurtág művészi barátságának zenei emlékműve.

Kurtág György A játszma vége című operájának magyarországi bemutatójáról és az ahhoz kapcsolódó kiállításról bővebb információ a Liszt Ünnep honlapján érhető el.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kurtág György (fotó/forrás: Posztós János / Liszt Ünnep)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.