Klasszikus

Tíz nap alvás nélkül

2004.07.22. 00:00
Ajánlom
Elhárult minden akadály, teljes a költségvetés, ma tehát kinyitja kapuit a Művészetek Völgye. Tíz napon, öt és félszáz fős stáb ezeregyszáz programmal várja a művészetek rajongóit a hat Balaton-felvidéki faluban: Kapolcson, Monostorapátiban, Taliándörögdön, Vigántpetenden, Öcsön és Pulán.

Márta István fesztiváligazgató örömmel jelentette lapunknak, hogy csütörtökön reggel megszólalt a telefonja és a vonalban Hiller István kultúrális miniszter azt mondta: a tárca kiegészíti rendezvény költségvetését a hiányzó összeg erejéig. Egy nappal korábban még nem lehetett tudni, honnan fogják megszerezni a büdzsében fekete lyukként tátongó húsz millió forintot. Egy héttel ezelőtt, ez az összeg még a duplája volt, tegnap adtunk hírt arról, hogy a Miniszterelnöki Hivatal segítségével jelentős mértékben csökkent a hiány. Mától tehát már egész nap fogadja a hat falu művészetek kedvelőit és művelőit: augusztus 1-ig 1100 programból válogathatnak a Balaton-felvidéki völgybe látogatók. A Pesti Műsor ingyenes különkiadásaként megjelent programfüzet, mintegy száz oldalon keresztül sorolja a 16. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye eseményeit, melyekre idén is 200 ezer nézőt várnak a szervezők. Ebben a füzetben és a fesztivál honlapján (www.kapolcs.hu) kimerítő információval szolgálnak és a keresést megkönnyítendő az internetes portálon gyors keresőprogramot fejlesztettek ki, az események pedig napi és helyszín szerinti bontásban valamint naptárszerűen is megtalálhatók.

A temérdek programból csak igazán nagy vonalakban lehet válogatni és ajánlani. Kapolcson a Gástya árokban egy héten át a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásai, koncetjei és kiállításai láthatók. Lesz Piazzolla-est, reggelente közös jóga, Hobo-koncert, a Felsőiskolában pedig Internetezési lehetőség az Informatikai és Hírközlési Minisztérium jóvoltából. Filmvetítések, Völgyhíradó, templomi koncertek, utcaszínházi előadások tarkítják még a programot. Taliándörögdön nemcsak a korábbi siker, de a megfelelő infrastruktúra hiánya is szükségessé tette, hogy a klastromfaluból a Lőtérre telepítsék át az eseményeket. Ezen a településen mutatkozik be, a magyar Iparművészeti Egyetem - a hallgatók megjelenése idén a gravitáció témája köré szerveződik. Monostorapátiba költözik a Krétakör Színház, akik a falu focipályája mellett vertek sátrat idén is. Itt tartják a legendás Hazámhazám előadás folytatásának szánt Feketeország munkabemutatóját. Az előadást esténként 8 órától tekintheti meg a közönség, ha egyszerre érdeklődik a Krétakör műhelymunkája, és a politikai színház iránt. Ugyanitt délelőttönként a Magyar Cirkusz és Varieté Kht. artistái tanítják a cirkusz mesterséget kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Öcsön fogadják be a Művészetek Völgyébe idei díszvendégként érkező Szeged városának produkcióit. A Bárka Színház ismét lehorgonyoz Pulán, Mrozek Mulatságát játszák, koncerteznek az Operett című darabjuk dalaival. És velük lesz Kiss Erzsi, Nádasdy Ádám, Tim Carroll, Parti Nagy Lajos, Balázs Elemér, Varró Dániel, a BesoDrom, és Garaczi László. A Vigántpetenden táborozó színészek naponta másik vendégrendezővel rögtönöznek minden estére újabb és újabb bemutatót a Dekameron aznapra eső tíz történetének szabad felhasználásával. A rendezők többek között Árkosi Árpád, Szabados Mihály, Rumi László, Dettre Gábor és Vidnyánszky Attila lesznek, és természetesen a délelőtti próbák is nyilvánosak. A több tucatnyi kiállításról is külön rovat számol be a műsorfüzetben, akárcsak a Művészetek Zöldje elnevezési környezetvédelmi minifesztivál programjairól.

A tíz napra érvényes Völgybérlet 8000 Ft. A napijegy, mely minden rendezvényre belépőként szolgál, 1200 Ft-ba kerül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.