Klasszikus

Tizedik alkalommal rendezik meg a David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Várpalotán

2023.09.19. 12:45
Ajánlom
2023. október 10-14. között rendezik meg a X. David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Várpalotán. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kultúra Fővárosa programsorozatban Várpalota város kiemelt rendezvényeként szerepel a megmérettetés.

A David Popper Nemzetközi Csellóversenyt 2000-ben két magánszemély alapította, Szili Gabriella gordonkatanár, a verseny igazgatója és Onczay Csaba gordonkaművész, a verseny állandó zsűrielnöke. A verseny létrehozásának alapgondolata és célja az volt, hogy lehetőséget adjon a fiatal generációnak (9-23 éves korosztály) ahhoz, hogy nemzetközi versenyen mutathassa meg tudását, felkészültségét, tehetségét. 

Az első versenyt 2000-ben rendezték, 2023-ban pedig a 10. jubileumira kerül sor köszönhetően Várpalota Város Önkormányzatának, mivel 2013-ban felkarolta a rendezvényt, és fő támogatója lett, a várpalotai Zeneiskolával és a Thury Várral közösen. 

Az elmúlt 23 év statisztikáit nézve néhány érdekes számadat: 2000-ben, az első versenyre 14 országból 53, 2015-ben már 24 országból 83 versenyző adta le jelentkezését.

A Popper Verseny történetében a 2017-ben megrendezett VII. verseny iránt volt a legnagyobb az érdeklődés. Akkor 104-en jelentkeztek, ebből végül 22 országból 88-an érkeztek meg,

Magyarországról 18-an, és ezzel a hazai versenyzők alkották a legnépesebb mezőnyt. Németországból 12, Ausztriából 11, Spanyolországból 9, Dél-Koreából 7, Lengyelországból pedig 6 versenyző indult. 16 versenyző már vett részt az előző versenyek valamelyikén, hárman pedig már harmadszor jöttek el. 2019-ben 24 országból 75 csellista (közülük heten Magyarországról), 2021-ben 19 országból 78 csellista adta le jelentkezését, Magyarországot akkor 19 gordonkás képviselte. A verseny nemzetköziségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy Európán kívül Dél-Koreából, Kínából, az USA-ból, Japánból és olyan különleges helyekről, mint Taiwan, Fülöp-szigetek, Malajzia, Brazília, Chile, Ausztrália is érkeztek már versenyzők az évek során Várpalotára. Sokan többször is visszatérnek, hogy bizonyítsanak, vagy pedig másik korcsoportban is megmérettessenek.

A korábbi versenyek magyar győztesei közül kiemelkedik Várdai István, aki eddig egyedüliként háromszor lett I. helyezett a Popper Nemzetközi Csellóversenyen,

majd 2007-ben III. helyezést ért a Csajkovszkij-versenyen, 2014-ben pedig megnyerte az ARD versenyt. A külföldiek közül kiemelendő a román Andrei Ionita, aki 2009-ben Várpalotán kapott első díjat, majd 2015-ben megnyerte a Csajkovszkij-gordonkaversenyt.

„A leendő művészek fejlődésének fontos állomása ez a verseny. Különböző országok legjobbjai érkeznek Várpalotára, akik közül sokan országos, nemzetközi versenyek győztesei. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a Popper Nemzetközi Csellóverseny rangos helyet és szerepet tölt be a nemzetközi versenyek sorában. Ezt nagyon fontos kiemelni, hiszen

Európában nemzetközi ifjúsági csellóversenyt csak néhány ország mondhat magáénak.

Ez az elismerés köszönhető a rendezvény magas szakmai színvonalának, a nemzetközi zsűri szakértelmének, melynek hírét a versenyre ellátogatók, a versenyzők, illetve a felkészítő tanárok vitték magukkal a világ minden tájára” – emelte ki Szili Gabriella, a verseny igazgatója egy interjúban.

A héttagú nemzetközi zsűri elnöke Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professzor emeritus; további tagjai Benkő Szabolcs csellóművész, Zdzislaw Lapinski csellóművész, professzor Lengyelországból, Kangho Lee csellóművész, professzor, Dél-Koreából, Susan Moses csellóművész, professzor emerita az Egyesült Államokból, Matias de Oliveira Pinto csellóművész, professzor Németországból, Pólus László csellóművész, professzor.

Fejléckép: Részlet a 2021-es versenyből (forrás: David Popper Nemzetközi Csellóverseny)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Klasszikus ajánló

Amerikai minimalizmus magyar nézőpontból – kötet jelent meg a 180-as Csoportról

A hiánypótló alkotást Dargay Marcell hangsúlyosan zeneszerzői nézőpontból írta meg, fókuszában az experimentális művészcsoport alkotásainak elemzése áll.
Klasszikus interjú

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.
Klasszikus ajánló

Közeleg az ország leghosszabb ideje működő Liszt-fesztiválja

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg. Idén október 14. és 23. között várják a programok a közönséget.